Sudan Türkiye elçisini geri çekti

Abone ol

Türkiye'de radikal dinci gruplarla görüşen Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Kormino’yu önce uyardı. Türkiye’nin içişlerine karışması bardağı taşıran son damla oldu. İşte ayrıntılar;

Türkiye, Hizb-ut Tahrir gibi radikal dinci gruplarla görüşen Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Kormino’yu önce uyardı. Buna rağmen elçinin Erbakan’a yakın dergide Türkiye’nin içişlerine karışması bardağı taşıran son damla oldu. Sudan, Ankara’nın talebi üzerine elçisini geri çekti.


TÜRKİYE ile Sudan arasında büyük boyutlu diplomatik bir krizin, Sudan’ın Ankara Büyükelçisi’ni geri çekmesi sonucu önlendiği ortaya çıktı. İki ülke ilişkilerini sıkıntıya sokan olaylar, geçen yıl Türkiye’ye atanan Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Ahmet Kormino’nun, Türkiye’nin iç meselelerine karışan tutum sergilemesi ve radikal dinci gruplarla temas içinde olmasından kaynaklandı.

ÖNCE UYARILDI

İlk sıkıntı, Türk istihbarat birimlerinin Büyükelçi Kormino’nun, aralarında Hizb-ut Tahrir’in de bulunduğu radikal dinci örgütlerle buluşmasını tespit etmesiyle başladı. Yapılan tüm uyarılara rağmen Kormino’nun bu gruplarla görüşmesini sürdürdüğü belirlendi.

IMF’YE TAKTI

Kormino’nun siyasi yasaklı liderlerden Necmettin Erbakan’a yakın Milli Çözüm Dergisi’ne Türkiye-IMF ilişkilerini eleştiren bir yazı yazması, Ankara açısından bardağı taşıran son damla oldu.

Kormino bu yazısında Türkiye’nin içişlerine karışan bir üslup kullanarak, IMF’in Türkiye’yi bataklığa sürüklediğini, bunun da IMF’in siyonist anlayışından kaynaklandığını ileri sürdü. Türkiye ekonomisinin hasta olduğunu belirten Kormino, IMF’in bu hastalığın reçetesi olmadığını savundu.

İSTENMEYEN ADAM

Ankara, bu davranışlarından dolayı Kormino ile çalışmanın mümkün olmadığı, büyükelçinin geri çekilmesi, aksi takdirde ‘istenmeyen adam’ (persona non grata) ilan edilmek zorunda kalınılacağı mesajını Hartum yönetimine iletti. Bu bildirimden sonra Kormino, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e veda ziyaretinde bile bulunmadan apar topar ülkesine geri döndü.

YENİSİ GELDİ

Kormino’nun yerine Ankara’ya atanan yeni Büyükelçi Ahmed El Haj, 19 Eylül’de Cumhurbaşkanı Sezer’e güven mektubunu sundu. Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise Kormino’nun geri gönderilmediğini, Sudan’da yönetim değişikliği nedeniyle geri çekildiğini belirtmekle yetindiler.

SUDAN’IN GEREKÇESİ

Sudanlı yetkililer de, Sudan’ın yeniden yapılanma çerçevesinde üç ayrı bölge oluşturulduğunu, bölgelerden birisinin dış ilişkilerini yürütmesi ve diplomatik deneyimlerinden yararlanılması için Büyükelçi Kormino’nun ülkesine geri çağrıldığını savundular.

www.hurriyet.com

Günün Önemli Haberleri