Sudan heyetine kentsel dönüşüm anlatıldı

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sudan Heyetini kabul etti.

Bakanlık yetkilileri heyete kentsel dönüşüm ve Türkiye’nin imar planlarının hazırlanması konularında bilgi verdi.

Türkiye’nin şehircilik deneyimi ve bu konuda yürütülen projeler üzerinde bilgi almak için Türkiye’ye gelen eyalet sorumluları ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşan Sudan Heyeti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ziyaret etti.

Heyet, Türkiye ve Sudan ülkelerinin birbirinin bir parçası olduğunu, son yıllarda bu ilişkilerin daha da geliştiğini söyledi. Türkiye’nin şehircilik konusunda son derece önemli bir atak içinde olduğunu belirten Sudan Heyeti, Türkiye’nin bu konudaki deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirtti.

TOKİ UYGULAMALARI İLGİLERİNİ ÇEKTİ

Bakanlık yetkilileri tarafından karşılanan heyet ilk önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğünü ziyaret etti. Genel Müdür Mehmet Ali Kahraman, Sudan heyetine yürütülen projeler hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Özellikle, TOKİ çalışmaları üzerinde bilgi almak isteyen heyete Kahraman, Türkiye’de son dönemde 5 milyon konut üretildiğini bunun 550 binin yani yüzde 10’nun TOKİ tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. TOKİ’nin alt gelir grubunda konut üretmekte önemli bir yeri olduğunu ifade eden Kahraman, “Bu konutların yaklaşık 400 bini vatandaşlara teslim edildi. Devam eden konutlarda var. Bunlarda bittikçe vatandaşlara teslim ediliyor” dedi. Yapılan evlerin kura yoluyla vatandaşlara dağıtıldığını belirten Kahraman, ödemelerin ise bankalar aracılığıyla yürütüldüğünü söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAKKINDA BİLGİ ALDILAR

Türkiye’de yaşanan büyük depremler sonrası ciddi bir dönüşüm hamlesi başlattıklarını dile getiren Kahraman, bu dönüşüm hamlesinin devlet politikası haline geldiğini belirtti. Türkiye’nin deprem, sel gibi afetlerle karşı karşıya olduğunu, mevcut konut stoğunun da buna uyumlu hale gelmesi için çalıştıklarını ifade eden Kahraman, “Türkiye’de 20 milyon konut stoğu var. 6.5 milyon konut ise deprem aksı üzerinde. Bunun yenilenmesi için bakanlık olarak bir çalışma başlattık. Geçen yıl güçlü bir kanun çıkardık. Bu kanunla beraber Türkiye’de tüm belediyelerle ve vatandaşlarla bu 6.5 milyon konutu yenilemeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Kahraman, dönüşüm kapsamında öncelikle hedeflerinin yerinden dönüşüm yapmak olduğunu, ancak zemin bozukluğu, dere yatağı ve heyelan bölgelerinin ise başka yerlere taşınacağını ifade etti. Bu çalışmalar kapsamında vatandaşa her türlü kolaylığın sağlandığına dikkat çeken Kahraman, vatandaşa kira yardımı, kredi faizine destek ve taşınma parası gibi konularda destek olunduğunu söyledi.

Kahraman heyete yürütülen imar ve planlama çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Türkiye’nin ülke çapında mekânsal strateji planlama çalışmalarının başladığını, yapılan plan çalışmaları ile şehirlerin gelişme şemalarını, birbiriyle olan ilişkilerini, gelişme koridorlarını, büyüme potansiyellerinin gösterileceğini ifade etti. Türkiye’de ilk defa yürütülen bu çalışma sayesinde ülke ve bölge ölçeğinde mekânsal stratejisinin çıkacağını kaydeden Kahraman, bu sayede ülke ve bölgesel ölçekte çekim merkezleri ve cazibe merkezlerinin çıkacağını söyledi. Bu çalışmanın 2014 yılında bitirileceğini kaydetti.

Bir haftalık gezi programı kapsamında heyet, Altyapı Hizmetleri ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, İller Bankası ve TOKİ’yi ziyaret edecek.

Günün Önemli Haberleri