Sudan: Güney Sudan 'düşman ülke'
Abone olSudan parlamentosu geçen hafta petrol sahasını işgal eden komşusu Güney Sudan'ı 'düşman ülke' ilan etti. Tarafların açıklamaları daha da sertleşti.
Sudan parlamentosu, petrol sahaları konusunda süregiden
anlaşmazlık ışığında Güney Sudan'ı 'düşman' ilan etti.
Bu durum, Güney Sudan'a bağlı askerlerin sınırdaki Heglig sahasına düzenlediği baskın ardından, gerilimin daha da tırmanması endişesi yaratıyor. Taraflar, 2005 yılına dek savaş halindeydi.
Güney Sudan geçen yıl düzenlenen referandum ile Hartum yönetiminden ayrılmış, o günlerde iki ülke yönetimleri birbirlerini kardeş olarak gördüklerini vurgulamış ve işbirliği sözleri verilmişti.
Parlamentonun bugün oybirliği ile onayladığı kararda ise "Güney Sudan düşman bir ülkedir Sudan'ın tüm devlet kurumları, ülkeye bu doğrultuda muamele edecektir" deniyor.
Meclis Başkanı Ahmed İbrahim el Tahir, Sudan'ın şimdi tüm
kaynaklarını Güney Sudan'a karşı seferber edeceğini söyledi.
Fransız haber ajansı AFP Tahir'in Güney Sudan'da iktidardaki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi'nin (SPLM) yönetimine son verme çağrısı yaptığını bildiriyor.
Sudan enformasyon bakanı ise Sudan'ın topyekûn savaş peşinde olmadığını, ancak topraklarını geri alması gerektiğini söyledi.
Bakanın danışmanlarından Rabbi el Atti de BBC'ye, "Heglig'in işgali ile gerçek düşmanın Sudan Halk Kurtuluş Hareketi olduğunu gördük" dedi.
Sınırda bombardıman
Güney Sudan askerleri, geçen hafta Sudan'a ait Heglig petrol sahasını ele geçirmişti.
Hartum yönetimi bu olay ardından saha ve çevresini bombaladığı suçlamalarını reddetti ve sahada meydana gelen hasardan Güney Sudan'ın sorumlu olduğunu savundu.
BM kaynakları ise bölgede hava saldırısı yaşandığını doğruladı ve Sudan'a ait savaş uçaklarının Güney Sudan'daki Bentiu ve Mayom kasabalarını vurduğunu; ölen ve yaralananlar bulunduğunu açıkladı.
Güney Sudan ordusunun sözcüsü Albay Philip Aguer Panyang, Hartum yönetiminin ordusunun da Heglig'e 23 kilometre mesafede olduğunu ve yaklaştığını söyledi.
Panyang son çatışmaların sınır anlaşmazlığında "korkunç bir tırmanış" olduğunu belirtti.
Sudan ekonomisi için kilit önemdeki Heglig sahasına salı günü düzenlenen saldırı ardından, sahada üretim durmuştu.
Güney Sudan'ın bağımsızlık ilanının tanınmış olmasına rağmen, Hartum ve Juba yönetimleri arasında hem uluslararası sınırlar hem de sınır bölgesindeki petrol sahalarının mülkiyeti konusunda bir dizi anlaşmazlık var.
Güney Sudan'ın ayrılmasıyla petrol üretimi zaten darbe alan Sudan'ın daha fazla petrol kaybına müsamaha göstermeyeceği düşünülüyor.
BM Güvenlik Konseyi geçen hafta bölgede çatışmalara derhal ve koşulsuz son verilmesini istemiş ve olayların geniş çaplı bir savaşa gittiği uyarısında bulunmuştu.
Güvenlik Konseyi, iki tarafın birliklerinin sınırdan 10 km. içeri çekilmelerini isteyerek, daha önce planlandığı gibi bu ülkelerin başkanlık seçimlerini bir an önce yapmaları çağrısını tekrarladı.