Suçlunun kariyer yeri

Abone ol

Emniyet'in raporuna göre geçen yıl 221 çete ortaya çıkarıldı. Hazırlanan rapor çarpıcı tespitler içeriyor.

Polisin geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde yaptığı operasyonlarda, 221 organize suç grubu ortaya çıkarılırken, bu operasyonlarda 2 bin 344 kişi ele geçirildi. Emniyet’in hazırladığı rapora göre, suçlular cezaevi sürecini bir nevi kariyer olarak görüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) hazırladığı rapora göre, polis bölgesinde 2005 yılında organize suç gruplarına yönelik 221 operasyon düzenlendi.
 
Polis, bu sürede çete mensuplarından 2 bin 690 tabanca, 80 uzun namlulu silah ele geçirdi. 
 
Geçtiğimiz yıl organize suç gruplarına yönelik yapılan operasyonların yüzde 20'si İstanbul'da, yüzde 9.5'i de Ankara'da gerçekleştirildi.
 
Bu çerçevede yapılan operasyonlar sonucunda İstanbul'da 44, Ankara'da ise 21 çete ortaya çıkarıldı. 

Raporda suç örgüt lideri ve üyelerinin cezaevinden çıktıktan sonra kendilerini güçlü gördükleri, cezaevi sürecini bir nevi kariyer olarak gördükleri ifade edildi. 
 
Organize suç örgüt üyelerinin istihbarat toplamak ve irtibat kurmak için kendi örf ve adetlerine, ahlaki değerlerine zıt olan kişilerden yararlandıkları belirtilen raporda, suç liderlerinin sanat, magazin ve spor dünyası ile iç içe olduğu vurgulandı.
 
Spor ve eğlence sektörü suç dünyasının hedefi
 
“Bu ilişkilerden her iki tarafın da menfaati söz konusudur. Suç örgütleri, bu camia ile olan birliktelikleriyle, hem legal görünmeyi başarırlar, hem de camialarına mensup insanların konumlarından dolayı elde ettikleri imtiyazlardan faydalanırlar” denilen raporda, organize suç örgütlerinin yüksek ranta sahip spor ve eğlence sektörüne yönelim içerisinde olduğu belirtildi.
 
KOM’un raporunda suç örgütlerinin toplum nazarındaki suç kimliğinden uzaklaşmak amacıyla birçok eğlence mekanı, düğün, kokteyl gibi medyanın yoğun ilgi gösterdiği yerlerde, popülaritesi olan şahıslar ile birlikte göründüklerine yer verildi.
 
Raporda, organize suç örgütlerinin, faaliyetlerini legalize etmek amacıyla ticari alanlara yönelerek kendilerine ve yakın adamlarına şirket kurdurdukları, 'işadamı' kimliğine büründükleri, yardım ve bağış kampanyaları organize ettikleri de vurgulandı. 
 
Son 6 yılda polisin gerçekleştirdiği operasyonlarda yakalanan organize suç grupları ile mensup sayıları şöyle:





































Yılı Organize Suç Grubu Yakalanan Sayısı

2000

466 2 bin 676 

2001

514 3 bin 770 

2002

323 2 bin 358 

2003

230 Bin 755 

2004

328 2 bin 717 

2005

221 2 bin 344 

Toplam

2 bin 082 15 bin 620  

2005’te yapılan operasyonlarda yakalanan 2 bin 344 çete mensubundan yüzde 66'sının ilköğretim, yüzde 22'sinin ortaöğretim, yüzde 6'sının da yükseköğretim kurumlarından mezun oldukları saptandı.
 
Çete mensuplarının yüzde 2'sinin ise okur-yazar olmadıkları belirlendi. 
KOM Daire Başkanlığı'nın raporunda, organize suç örgütlerinde yer alan üyelerin genellikle yönlendirilmesi kolay olduğu
Günün Önemli Haberleri