Stratejik ortaklık ve siber casusluk

Abone ol

Avustralya, 'stratejik ortak' Çin'in yeni istihbarat binası planlarını çaldığını iddia eden haberin, Pekin ile ilişkileri bozmayacağını söyledi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr, Çinli hackerların yeni istihbarat merkezi için yapılan planları çaldığını iddia eden haberin, Pekin ile ilişkileri bozmayacağını söyledi.

Pazartesi günü Avustralya Yayın Kurumu ABC, binanın kablo düzenleri ve güvenlik sistemlerini belirleyen planlara, Çin'deki bir sunucu tarafından yasadışı şeklilde erişilmiş olduğunu bildirdi.

Bakan Carr iddialar hakkında doğrudan yorum yapmadı.

Ama hükümetin siber güvenlik tehditlerine karşı "çok canlı" olduğunu söyledi.

Carr "Çin'in ne yapıp ne yapmadığını hakkında yorum yapmayacağım" dedi.

Bakan Carr "Bariz bir nedenden ötürü istihbarat ve güvenlik konularında yorum olmaz: kimin neyi, nasıl yaptıkları hakkında bildiklerimizi, dünya ve potansiyel saldırganlarla paylaşmak istemiyoruz" diye konuştu.

Carr, ABC haberinin Çin'le stratejik ortaklık üzerinde "hiçbir etkisi" olmayacağını da söyledi.

Ve "Çin ile işbirliği yönünde muazzam fırsatlar var" dedi.

Siber-casusluk iddiaları

Pazartesi gecesi, ABC'nin araştırma programı Four Corners tarafından Çin kaynaklı siber-casusluk hakkında bir haber yapıldı.

Programda, geçen yıl bitmiş olması planlanan ancak geciken yeni istihbarat karargahına ilişkin planların, bir siber saldırı ile Çin'de bir sunucuya bağlı kişiler tarafından çalındığı iddia edildi.

İddiaya göre, planlarda iletişim kablolama ve sunucu yerleri, kat planları ve güvenlik sistemleri detaylı biçimde gösteriliyor.

Programda görüşleri alınan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde siber güvenlik konusunda uzmanı Profesör Des Ball, bu tür detaylara erişimin, dış güçlere duyarlı faaliyetler için kullanılan odaları belirlemek ve bunları izlemek için gereken bilgileri sağlayacağını söyledi.

Programda, aynı zamanda Başbakanlık, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın da hack edildiği iddia edildi.

Four Corners kendi bilgi kaynağını açıklamıyor.

Şu anda Avustralya'nın en büyük ticari ortağı olan, Çin'den de hemen bir yanıt gelmedi.

Pekin geçmişte, kendilerinin sık sık bu tür saldırıların kurbanı olduğunu söyleyerek, siber casuslukta herhangi bir rol oynadıklarını yalanlamıştı.

Bu yılın başlarında, Avustralya Merkez Bankası'na yapılan bir siber saldırının arkasında, Çin'den bir hacker olduğu ileri sürülmüştü.

Siber casusluk konusu, ABD ve Çin liderleri arasında, gelecek ay Kaliforniya'da yapılacak zirvede gündeminde önde gelen konularından biri olacak gibi görünüyor.

Bu ayın başlarında, Pentagon Çin hükümeti ve ordusunu siber casuslukla ilk kez doğrudan suçladı.

ABD diplomatik, ekonomik ve savunma sektörlerinde istihbarat toplama amaçlı bir siber casusluk kampanyanın parçası olarak, ABD hükümeti bilgisayarları hedef alınmıştı.

Çin, "ABD'nin güvensizliğinin işareti" olduğunu söylediği iddiaları "asılsız" olarak nitelendirdi.

Günün Önemli Haberleri