SSKyı dolandıranlar yakalandı

Abone ol

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, SSK'yı dolandıran bir şebekeyi çökertti.

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, SSK'dan emekli başmüfettiş Hikmet Ş. tarafından oluşturulan, içinde kamu görevlisi 9 kişinin de yer aldığı 23 kişiyi, aynı suç örgütüne üye oldukları iddiasıyla yakalayarak gözaltına aldı.

Sahte belgelerle insanları emekli ettirip maaş bağlatan bir şebekenin, Sosyal Sigortalar Kurumu'nu (SSK) dolandırdığına ilişkin bir ihbar alan İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, operasyon başlattı. Benzerleri daha önceden de yaşanan SSK'nın dolandırılmasına ilişkin ön çalışma yapan dedektifler, SSK ve Bağkur müdürlüklerinde çalışan muamelecileri yakın takibe aldı. Dedektifler, her iki kurumun temsilcileriyle Aksaray Vatan Caddesi'nde bulunan Mali Şube Müdürlüğü'nde konuyu aydınlatmak için birlikte calışmaya başladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda SSK Genel Müdürlüğü'nden emekli Başmüfettiş Hikmet Ş. ve SSK'dan atılan Yılmaz B. öncülüğünde SSK, Bağkur, Vergi Dairesi ve Hastanede görevli 9 kamu personelinin de aralarında bulunduğu 15 kişilik bir suç örgütünün kurulduğu bilgisine ulaşıldı.

Şebeke üyelerinin, 20-30 yıl önce kısa bir süre SSK ya da Bağkur kayıtları bulunan kişileri bularak "İsterseniz sizi emekli yapabiliriz" diyerek kandırdıkları ileri sürüldü. Sağlanan anlaşmanın ardından bu kişilere, "Filan tarihte SSK kaydım bulunmaktadır. Emeklilik işlemlerimin tamamlanmasını istiyorum." şeklinde dilekçeler yazdırıldığı, Bağkur ile irtibata geçildiği, burada birlikte çalıştıkları kişiler ya da evrak takipçileri vasıtasıyla emekli adaylarının durumlarına ilişkin sahte belgelerin gönderilmesinin sağlandığı öne sürüldü. Bu aşamadan sonra ise kişilerin emeklilik işlemlerinin tamamlandığı ve maaşlarını almalarının sağlandığı ileri sürüldü.

Aynı şekilde Bağkur'a dilekçe veren kişiler için ise Vergi Daireleriyle yazışmalar yapıldığı ve aynı yolla sahte belgelerek hazırlanarak bu kişilerin de emekli olmalarının sağlandığı öğrenildi.

Öte yandan şebekenin, daha da ileri giderek hiç kaydı bulunmayan kişileri de emekli yapmak için akıl almaz bir planı uygulamaya koydukları öne sürüldü. İddiaya göre şebeke üyeleri, SSK'dan yıllar önce emekli olmuş ya da ölmüş kişilerin dosyalarını çalarak dosya üzerinde kimlik bilgilerini kazımak suretiyle istedikleri bilgi değişikliğini gerçekleştirerek milyarlarca lira karşılığında bu kişilerin de emekli olmalarını sağladılar. Hatta bazı dosyaların eski olduğu imajını vermek için ekmek fırınında kısa süre bekletilerek sararmasının sağlandığı ileri sürüldü.

Sahte işlemlerle emekli olanların sayısı ve Devletin uğradığı zararın tam olarak tesbit edilemediği belirtildi. Konuyla ilgili olarak SSK, Bağkur ve Vergi Dairelerinde hummalı bir çalışmanın sürdürüldüğü öğrenildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 20 Kasım 2006 tarihinde Ankara'da 2, İstanbul'da 20 değişik adrese eş zamanlı bir operasyon düzenledi. "Veda" adı verilen operasyonda, Hikmet Ş. ve Yılmaz B. önderliğindeki toplam 15 kişi ile kendilerine evrak takibinde yardım ettikleri ileri sürülen 8 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Bu kişilerin ev ve gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda değişik kurum ya da kuruluşlara ait mühür ve kaşeler, sağlık karneleri, tasarruf teşfik kartları, değişik kişiler adına hazırlanmış aylık alanlara mahsus özel belgeler ve emeklilik için hazırlanmış çok sayıda evrak, 2 adet ruhsatsız tabanca ile bu tabancalara ait fişekler, 3 adet oto plakası, sahtecilikte kullanılan 9 adet bilgisayar, iki adet yazıcı, 1 adat Harddisk, 3 adet hafıza kartı ve 77 adet CD, 1 adet pasaport, 4 adet kimlik kartı, yaşlılık tahsis no kartları ile boş ve farklı formatta basın kartları ele geçirildi.

Zanlılar, Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Fatih Adliyesine sevk edildi.

Günün Önemli Haberleri