SSKlılar özelden kaçıyor

Abone ol

Özel hastanelerin SSK'lı hastalardan para alması üzerine SSK'lılar ne yapacağını şaşırdı

Özel hastanelerin, Sağlık Bakanlığı'nın, 1 Temmuz'da yayınladığı ''Ücret alınmayacak'' genelgesine rağmen ücret talep etmesinin, SSK'lı için özel hastaneyi avantaj olmaktan çıkardığı bildirildi. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Altan Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet hastanelerindeki kuyrukları azaltmak ve hastaya özel hastanelerde sevk işlemine gerek kalmaksızın sağlık hizmeti sunmak amacıyla yapılan yeni düzenlemenin yürümediğini, SSK'lıların yeniden hastanelerine dönmek zorunda kaldığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın 1 Temmuzda yayınladığı genelgeyle ''ücret alınmayacak'' talimatına rağmen, SSK'lı hastalardan sevksiz gittikleri özel hastanelerde ''katılım payı'' adı altında ücret istendiğini ifade eden Ayaz, ''Maliye Bakanlığı, her branş için ayrı bir ücret tarifesi belirledi. Bu ücret de SSK'lının hastalığının teşhis ve tedavisi için yeterli olmadığından hastaneler ücret almak zorunda kalıyor'' dedi. Bakanlığın belirlediği tarifeyle hizmet verecek özel hastanelerin ayakta durmasının mümkün olamayacağını savunan Ayaz, şunları söyledi:

''İki hasta düşünün her ikisi de öksürüyor, ancak birinin sorunu grip, diğerinin akciğer kanseri. Bu iki hastalığın teşhis ve tedavi maliyeti birbirinden çok farklı olmasına rağmen bakanlık aynı ücreti ödüyor. Elbette sağlıktaki kısıtlı ülke kaynaklarını akılcı kullanmak lazım, ancak sistem bu haliyle işlemez hale geldi.''

BİRİNCİ BASAMAK İŞLEVSİZLEŞTİ

Yeni genelgeyle birinci basamak sağlık hizmetlerinin de işlevsizleştiğini belirten Ayaz, ''Örneğin, Maliye Bakanlığı, birinci basamak sağlık kuruluşuna tedavi için 11 YTL ödüyor, sevk yaptığı takdirde 5 YTL ödüyor. Bu kuruluş, teşhis ve tedaviyi 11 YTL'ye mal edemeyeceğini düşünüp hastanelere sevk yapmayı daha avantajlı görüyor. Bu nedenle yeni sistem hastanelerde kuyrukları azaltacağı yerde daha da uzatıyor'' dedi.

Hastanelere hasta başına ödenecek sabit ücret belirlenmesinin tanı ve tedavi eksikliğine de yol açtığını savunan Ayaz, şunları kaydetti: ''Verilen ücret, ne doktorun muayene ücretini ne de teşhis için gerekil olan film çekimi ya da tahlil bedelini karşılıyor. Hastane maliyet yükseliyor diye gerekli olan tetkikleri yaptırmazsa bu durumda hekimlik mesleğine sınırlama getirilmiş oluyor.'' Konuyla ilgili TTB Merkez Konseyi olarak Sağlık Bakanlığı ile görüşüp, tüm ilgili tarafların katılımıyla toplantı yapmayı teklif ettiklerini belirten Ayaz, ''Bu soruna bir çözüm getirmek gerekiyor. Uygulamadan ne hastaneler ne de hastalar memnun. Devlet hastanelerindeki kuyruklar da azalmış değil'' dedi.

SSK'LI İKİNCİ SINIF HASTA

Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise uygulamanın başından beri sorunun bu şekilde çözümlenemeyeceğini savunduklarını anımsatarak, ''Devlet hastanelerindeki kuyruklar mekan yetersizliğinden kaynaklanıyordu. Bakanlık, soruna bu yönde çözüm getirmeliydi'' dedi. Özel hastanelere giden SSK'lıların, özel hastalara göre daha düşük ücret ödedikleri için ikinci sınıf hasta muamelesi gördüğünü anlatan Başoğlu, şöyle devam etti: ''Bakanlık hizmeti özel sektöre devredince hizmet ucuzlayacağı yerde pahalanıyor. Bu da amacına uygun bir çalışma değil. esas amaç kuyrukları azaltmaktı. Düşünün ki emekli 500 YTL maaş alıyor. Gittiği hastanede yıllarca prim ödemesine rağmen tedavisi karşılığında önüne fatura konuluyor. Bu durumda sigortalı olmanın anlamı kalmıyor.''

ÖZEL HASTANELER NE DİYOR?

Bu arada, Adana'da SSK'lı hastalara hizmet veren bir hastanenin isminin açıklanmasını istemeyen yetkilisi ise SSK'lı hastalara başvuruları sırasında katkı payı alınacağını söylediklerini, kabul etmeyenleri geri çevirdiklerini bildirdi. SSK'lı hastalar için hasta başına verilen ücretle teşhis ve tedavi maliyetini karşılamanın mümkün olmadığını belirten hastane yetkilisi, Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine rağmen ücret almak zorunda kaldıklarını, başka türlü hastaneyi ayakta tutmanın mümkün olmadığını kaydetti. Adana Devlet Hastanesi ve Çukurova Devlet Hastanesi yetkilileri de hastaların özel hastanelerden sevksiz faydalanma imkanının getirilmesinin ardından günlük poliklinik hizmeti verdikleri hasta sayılarında hiçbir azalma olmadığını, aksine son dönemlerde artış olduğunu ifade ettiler.

Günün Önemli Haberleri