Spor sahalarında polise dayak

Abone ol

Şiddet, sadece futbol sahalarını değil salonları da esir aldı. Taraftarların ya da sporcuların ettiği kavgalar bir yana, milletvekilleri bile sahaya inip hakem dövüyor

Spor sahalarındaki şiddetin Türk sporunun en önemli sorunlarından biri olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Özellikle futbolda olaysız bir hafta geçtiği pek söylenemez. Her hafta en azından 1-2 maçta mutlaka olay olur. Ya rakip taraftarlar birbirlerine girer, ya hakemlere saldırıda bulunulur, ya da sporcular kapışır. Bu olaylar bir yere kadar normal kabul edilir. Gerekçe de şudur; böyle şeyler dünyanın her yerinde oluyor.

Bu sene durum farklı

Ne var ki, bu sene durum çok farklı... Spor sahalarındaki şiddet olaylarının sayısı ve büyüklüğü geçmiş seneleri mumla aratacak kadar arttı. Çok değil, sadece üç aylık bir arşiv taraması önümüze acı bir tablo çıkardı... Taraftarların ya da sporcuların ettiği kavgaları bir yana bıraktık, halkın oylarıyla Meclis’e giren bir milletvekili sahaya inip hakemi dövdü... Fanatizmin doruklarında gezen holiganlar, kendilerini yatıştırmak isteyen polisleri, güvenlik görevlilerini tartakladı... Bayanların hentbol maçında bile kavga çıktı.

Bu arada bir konuya dikkat çekmekte fayda var... Liglerde daha sezonun ortasındayız. Gereken tedbirler alınmazsa sezon sonunda, yani maçların öneminin daha da artıp gerilimin doruğa çıktığı günlerde kim bilir neler olur?

Şimdi son üç ayda spor sahalarında ne gibi olaylar yaşandı, kısaca bir göz atalım...

Vekil, hakem dövdü

16 Ekim: Mardinspor-Antalyaspor maçından sonra Mardinspor Kulüp Başkanı ve Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez, sahaya inip hakem Kamil Biricik’i tokatladı ve küfür etti.

5 Kasım: Trabzonspor-Gençlerbirliği maçından sonra tribündeki koltuklar yakıldı, söküldü ve sahaya atıldı.

13 Kasım: Altay-Bursaspor maçından önce iki takım taraftarları birbirlerine taş ve şişe yağdırdı. Ev sahibi ekibin seyircileri, takımlarının 3 sezon önce Süper Lig’den düşmesinden sorumlu tuttukları Bursaspor Başkanı Levent Kızıl’a saldırdı. Protokol tribününde de arbede yaşandı.

16 Kasım: Türkiye-İsviçre A milli maçı. İki takımın futbolcuları ve teknik heyeti arasında kavga çıktı. Soyunma odası koridorlarında tekmeler havada uçuştu. FIFA Başkanı Sepp Blatter, ‘Türkiye Dünya Kupası’ndan ihraç edilebilir’ açıklaması yaptı. Soruşturma halen sürüyor.

Salona da sıçradı

3 Aralık: Pınar Karşıyaka-Beşiktaş Cola Turka basketbol maçında olaylar çıktı. Koltuklar havada uçuştu. Antrenör Murat Didin ve basketbolcu Tyrone’un başına meşale atıldı. Polis biber gazı kullandı. Beşiktaş taraftarı dışarı çıkarıldı. Maç 55 dakika geç başladı.

4 Aralık: Kayserispor-Sivasspor maçında taraftarlar birbirine girdi, 1 kişinin kolu kırıldı.

Aliağa Belediyesi-Ispartaspor maçında yardımcı hakemin kafasına taş atıldı. Karşılaşma 68. dakikada tatil edildi. Değirmenderespor-Tokatspor maçında hakemin kafasına koltuk atıldı. Hakemin kafasına 7 dikiş atıldı. Maç yarıda kaldı.

10 Aralık: Galatasaray-Beşiktaş maçı öncesi bir taraftar Mecidiyeköy’de çıkan kavgada bacağından bıçaklandı. Polis olayları yatıştırmak için havaya ateş açtı. Beşiktaş kafilesini stada getiren otobüse saldırıda bulunuldu.

11 Aralık: 5 maçta olaylar çıktı. Karşıyaka-Türk Telekom maçında güvenlik görevlileri tartaklandı. Mersin’de polis havaya açtı. Bir taraftar yediği jopla baygınlık geçirdi. Bir polisin kolu kırıldı. Gölcük’te taraftarlar sahaya indi, futbolcuları dövdü. Zonguldak Asmaspor ile İstanbul Tekelspor arasındaki bayan hentbol maçında kavga çıktı.

Cezayı kulüpler ödüyor

SPOR müsabakalarında çıkan olayların faturası kulüplere çıkarılıyor. Olayların boyutuna göre kulüplere para cezası, saha kapatma veya seyircisiz oynama cezaları veriliyor. Yani, olay çıkaran veya küfür eden taraftar aslında kendi kulübüne ceza veriyor. Bu, olayın maddi yönü. Bir de manevi yönü var ki, o hepsinden önemli. Spor sahalarındaki şiddeti gören anne-babalar çocuklarını spordan uzak tutmaya gayret ediyor. Bu durum da sporcu sayımızı ve başarıyı olumsuz etkiliyor.

Günün Önemli Haberleri