SpaceX'in fırlatacağı Türkiye'nin ilk cep uydusunda tarih belli oldu
Abone olZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay Takımı tarafından tasarlanan Türkiye'nin en küçük cep uydusunun SpaceX tarafından fırlatma görevi, mart ayına ertelendi.
Geçtiğimiz yıllarda tasarladıkları model uydu projesi ile
Amerikan Uzay Kurumu’nun düzenlediği ve NASA'nın desteklediği
yarışmada 3. kez üst üste finallere kalarak, ülkemizi Amerika
Birleşik Devletleri’nde temsil etmeye hak
kazanan Grizu-263, CanSat Competition 2019'da dünya
ikincisi olmuştu.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu Grizu-263 uzay takımı, 5 santimetre çapındaki cep uyduyla dünyadaki görüntüleri otonom bir şekilde aktarmayı hedefliyor.
Prof. Dr. Bülent Ekmekçi’nin danışmanlığını yaptığı projenin hayata geçmesiyle birlikte ZBEÜ’nün, uzayda bir cep uydusu olacak.
Mart ayına kadar fırlatılacak
Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, cep uydusunun mart ayı sonuna kadar
SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılmasını umut ettiklerini
söyledi. Büyük bir heyecanla uydunun uzaya fırlatılmasını
beklediklerini anlatan Prof. Dr. Ekmekçi, "Şimdi kesin bir
tarih verilmesi için sabırsızlıkla bekliyoruz. Umarız en kısa
sürede bütün ülkemizi heyecanlandıracağız.
Bu uydu gerçekte büyük uyduların sahip olduğu bütün alt
sistemleri içinde barındırıyor. Bir platform olarak
düşünebilirsiniz. Örneğin üzerinde bir pasif kontrol sistemi var.
Kendi bilgisayarı var. Veri iletimi ile ilgili sahip olması gereken
alt yapı bulunmakta.
Tabi bu çalışmamızda çeşitli pasif kontrol sisteminin etkinliğini ölçmek amacıyla hazırlamış olduğumuz bilimsel çalışmaların yanı sıra bir de amatör radyocular için uydumuz üzerinden yere sinyal transferi sağlayacak modüllerimiz de var.
Gerçekte bu genel amaçlı uyduların önemli olan noktası bu alt sistemleri barındırması ve tamamıyla öğrencilerimizin tasarladığı ve hazırladığı uydu olmasıdır. Farklı yararlı yüklerle önümüzdeki yıllarda yine farklı uydularımızı gönderme şansına sahip olmuş olacağız. Benim için en önemi unsur bu." ifadelerini kullandı.
Grizu-263 Uzay Takımı Kaptanı Çağla Aytaç Dursun da 2016 yılında 8 kişiyle başladıkları çalışmalara şu anda 38 öğrencinin katılımıyla devam ettiklerini söyledi.
Hedeflerinin öğrenciler olarak şirket kurarak Türkiye'nin savunma ve uzay alanındaki çalışmalarına katkı vermek olduğunu anlatan Dursun, "Takımımız 2016 yılında ABD'de NASA sponsorluğunda düzenlenen model uydu yarışmasıyla çalışmalarına başladı. 4 farklı projeyi yönetiyoruz şu anda. En önemlisi Grizu 263 adını verdiğimiz Türkiye'nin ilk cep uydusu.
"Yerli imkanlarla geliştirdik''
Bunun tasarımını ve üretim aşaması bizler tarafından yerli imkanlar
tarafından geliştirdik. Uydumuzu uzaya gönderebilmemiz için belirli
testler var. Tüm test aşamalarını başarıyla geçtikten sonra
uydumuzu ABD'ye gönderdik. Şu anda fırlatılmayı
bekliyoruz.
Bundan sonra Türkiye'nin uzay ve savunma sanayine etkin işler yapabilmek. Şu an bunun çalışmalarını yürütüyoruz. 4 yıldır birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızla şirketleşerek ülkemizin uzay alanında çalışmalar yürütmek istiyoruz.
"4 yıl uzayda kalacak"Durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Kesin olmamakla birlikte uydumuz mart ayında uzaya gönderilecek. 525 kilometre alçak dünya yörüngesine bırakıldıktan sonra orada görev yapmaya başlayacak. Yaklaşık 1 yıl aktif görev yapmasını planlıyoruz. Uydumuz uzayda 4 yıl 8 ay kalacak. Daha sonra zaman içerisinde dünyaya yaklaşarak atmosferde yanıp yok olacak." dedi.
SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılması planlanan cep uydusu Hollanda, Japonya, ABD, İsrail ve Macaristan'da bulunan ekiplerin uydularının yanında Türkiye'yi temsil edecek.
Cep uydusu ile alçak dünya yörüngesinde (LEO) amatör frekansta çalışan uyduları dinleme kabiliyeti kazanılacak. Yörüngesine oturduktan sonra üniversitede kurulu sisteme sinyal gönderecek.