Soyluda DPyi kurtaramadı

Abone ol

Demokrat Parti'nin (DP) Köşk seçimlerinde Meclis'i boykot etmesiyle başlayan erime durmadı. DP, yüzde 4 ile tarihinin en düşük oyunu aldı.

 22 Temmuz seçimlerinin ardından partinin başına geçen Süleyman Soylu'nun Türkiye'yi adım adım dolaşması da partiyi ayağa kaldırmaya yetmedi.

Kırsalda başarılı sonuçlar alınmasına karşın özellikle büyük şehirlerdeki sonuçlar, DP'de hayal kırıklığına yol açtı. Soylu, Yalova, Aydın, Bursa, Muğla, Ardahan ve Mardin'de seçimi kazanmayı bekliyordu. İlk sonuçlara göre; DP 34 ilçe ile 52 beldede seçimleri kazandı. İl bazında ise Yalova ile yetinmek zorunda kaldı.

DP'nin umudu, daha önce iktidar partisinden seçilen ancak daha sonra kendilerine katılan belediye başkanlarıydı. Bu durumda olan illerden Bursa ve Aydın'da belediye başkanlığını kazanamadı. Geçen dönem Bursa belediye başkanı seçilen Hikmet Şahin, yüzde 5'te kaldı.

1946 yılında çok partili hayata geçilmesinin ardından defalarca tek başına iktidar olan "Kırat" geleneğini önümüzdeki dönemde zorlu günler bekliyor. 1954 yılında Türk siyasi tarihinde bir partinin aldığı en yüksek oy olan yüzde 57'yi bulan DP'nin erimeye başlaması, merkez sağın kan kaybetmesiyle paralellik gösteriyor. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının ardından Süleyman Demirel'in Köşk'e çıkmasıyla birlikte partinin başına geçen Tansu Çiller, her seçimde bir öncekinden daha düşük oy aldı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde ise parti ilk kez, 9,7 ile barajın altında kalarak Meclis'e giremedi. Seçimin ardından Çiller istifa ederken partinin başına Mehmet Ağar geldi. Ağar, merkez sağda birlik için Anavatan Partisi ile birleşme çalışmaları yaptı. Bu amaçla DYP olan partinin ismini, DP olarak değiştirdi. Ancak birleşme hüsranla sonuçlandı. Bunun ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerinde DP'nin Meclis'i boykot etmesi, partideki büyük erimeyi başlattı. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde 5,4 ile tarihî bir yenilgi alan Ağar, genel başkanlıktan istifa etti.

Ağar'ın istifasının ardından sahneye çıkan dönemin İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu, 'beyaz yürüyüş' başlatarak Türkiye'yi karış karış dolaştı. Bunun semeresini Ağar'ın desteklediği adaya karşı kongreyi kazanarak elde etti. Seçim sürecinde ikinci beyaz yürüyüş ile 290 bin kilometre yol yaptı, 54 il ve 475'e yakın ilçeye gitti. İlçe ve beldelerde dahi miting düzenledi. Ancak Soylu'nun büyük çabası, Hazine yardımı alamadığı için ekonomik sıkıntı da yaşayan DP'deki erimeyi durduramadı. Sandıkların açılmaya başlamasının ardından DP, kırsaldan gelen oylarla umutlandı. Ancak il merkezlerinden sonuçların gelmesiyle umut, yerini hüzne bıraktı.

Anavatan yüzde 1'in altına düştü

Merkez sağın diğer partisi Anavatan ise seçimlerde ciddi bir varlık gösteremedi. Rize'de adı geçse de Türkiye genelinde yüzde 1'in altına indi. Yerel seçimlere Salih Uzun'un genel başkanlığında giren Anavatan'da, Mesut Yılmaz ve Erkan Mumcu döneminde olduğu gibi kan kaybı sürdü.

Soylu:

YSK, seçimi baltaladı

Oyunu iki çocuğu ve eşiyle birlikte İstanbul Gaziosmanpaşa'daki Dobruca İlköğretim Okulu'nda kullanan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, seçim öncesi aldığı kararlarla gündeme gelen YSK'ya ağır eleştirilerde bulundu. Soylu, "YSK seçimi baltalamak dışında hiçbir şey yapmadı. Güvensizlik oluşturmak dışında hiçbir şey yapmadı. Seçimi kolaylaştırıcı unsurları ortaya koymadı. Böyle bir anlayış içinde Türkiye'nin çağdaş devletler seviyesine çıkması söz konusu değil. Türkiye'nin acilen bir kamu reformuna ihtiyacı var." dedi.



Günün Önemli Haberleri