Soylu, İTÜ'nün müthiş ekibiyle birlikte
Abone olAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu 'Güneş Arabası Ekibi' tarafından tasarlanan araçların bulunduğu merkezdeydi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu,
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Arabası Ekibi
öğrencilerinin Türkiye'de bir yol açtığını belirterek, 100 yıl
sonra tarihin kendilerini minnetle yad edeceğini
söyledi.
İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde Süleyman Soylu'yu Genel Sekreter Doç. Dr. Tayfun Kındap, Makina Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Orhan Atabay ve Güneş Arabası Ekibi kapıda karşıladı.
Güneş enerjisiyle çalışan ve 2011 yılında üretimi yapılan ''Arıba 5'' isimli aracın tanıtımını, ekip lideri İTÜ Elektrik ve Elektronik Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Berker Bayazıt yaptı.
Bayazıt, çalışmalara 9 yıl önce başladıklarını ve şu ana kadar 5 adet güneş enerjisiyle çalışan araç ürettiklerini ifade ederek ulusal ve uluslararası toplam 18 ödül aldıklarını söyledi.
Avustralya'da, dünyanın en prestijli güneş arabası
yarışması olarak bilinen World Solar Challenge'e katılmayı
düşündükleri belirten Bayazıt, ''Rota olarak Avustralya'nın en
kuzeyinden en güneyine 3 bin 21 kilometrelik bir yola gidiyoruz. 5
gün boyunca hiç durmadan güneş enerjisiyle sürekli olarak ekiple
gidiyoruz. Bunun için de ''Arıba 6'' isimli güneş arabasının
üretimine başladık'' dedi.
Sektörden bir çok firmayla da çalışma yaptıklarını aktaran Bayazıt, 20 kişilik ekibin mülakatlarla tespit edildiğini söyledi.
AR-GE PROJELERİNİ DESTEKLEYENLER ÖDÜLLENDİRİLMELİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da yaptığı konuşmada, ülke ve Ak Parti olarak projenin kendilerini heyecanlandırdığını ifade ederek dünyadaki inovasyon haritasında, ar-ge haritasında Türkiye'nin en çok talep edilen ülkeler arasında olduğunu belirtti.
Gençlerin, kendi vizyonunu çizmesi için üniversitelerin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Soylu, siyasetçiler kendilerine önemli görevler düştüğünü hatırlattı. Soylu, ''Bu işin en zor kısmını siz yapıyorsunuz. Türkiye'ye yol açıyorsunuz. Bunun yapılabileceğini ortaya koymaya çalışıyorsunuz. Belki birileri sizin için 'yel değirmenleriyle savaşıyor' diyordur. Ancak o yel değirmenleriyle savaşınca bundan 50, 100 yıl sonra tarih sizi minnetle yad edecek. Çünkü Türkiye bunun yapılabilirliği konusundaki çok önemli bir ilkeyi, inancı aşılamaya çalışıyorsunuz'' diye konuştu.
Ay yıldızlı bayrağın teknoloji alanında daha fazla dalgalandırılması gerektiğini aktaran Soylu, 'Made in Turkey' ibaresini dünya markaları arasında daha çok görmek istedikleri ifade etti.
SİMULASYON ARACI KULLANDI
Üniversiteli öğrencileri kutlayan Süleyman Soylu daha sonra simülasyon aracını öğrencilerin verdiği talimatlarla kullandı. Soylu, öğrencilerle şakalaşarak basın mensuplarına ''Fotoğraf çekmek gibi değil, burada daha zor'' diyerek espri yaptı.
Soylu, projenin hem Ankara'da tanıtımının yapılması, hem de maddi imkan sağlanması için öğrencilere destek sözü verdi.