Soykırım yasasına tepkiler artıyor
Abone olTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, soykırım yasasını ağır sözlerle eleştirdi...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fransa Ulusal Meclisi'nde tarafından oylanarak Senato gündemine gönderilen yasanın, Türkiye-Fransa ilişkileri tarihine bir 'kara leke' olarak geçtiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına yönelik tasarının, Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Fransız devletinin, tarihi bir olayın tarihçiler de dahil olmak üzere tartışılmasını yasaklayarak skolastik bir karar aldığını belirterek, bir devletin, ''iki kere ikinin beş ettiğine dair bir kanun'' çıkarması halinde o ülkenin mahkemelerine matematikçileri tanık olarak çağırmaya gerek olmadığını ifade etti.
Fransız aydınlanması sayesinde geçmişte her şeyin, aklın mahkemesinde kendini savunma hakkını kazandığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Bir fikrin kendisini savunma hakkını gasp etmeye çalışan bu karar, vicdan ve hukuk sınavında sınıfta kalmıştır. Fransa bu kararla üç yüz yıl geriye gitmiş, kendi aydınlanma tarihini reddetmiş ve tercihini Orta Çağ karanlığından yana kullanmıştır. 'Düşünce körlüğü gözün körlüğünden daha kötüdür' diye bir Fransız atasözü vardır. Fransız siyaseti bizim nezdimizde artık kör bir siyasettir. 'Sizin fikrinize karşıyım ama fikrinizi ifade etme hakkınızı savunmak için canımı feda etmeye hazırım' sözünü, bugün ne yazık ki Fransız siyasetçileri unutmuş durumda. Fransız devrimleri sırasında, özgürlük için yaklaşık kırk bin kişi giyotinde can verdi, şimdi fikir özgürlüğü giyotinden geçirildi.
Ortaçağ'ın karanlık mahkemeleri dünyanın yuvarlak olmadığı ve kendi etrafında dönmediğine dair kararlar almış; aksini iddia ettiği için Galile'yi suçlu ilan etmişlerdir. Galile, mahkeme kendisini suçlu ilan etmesine rağmen dünya için 'yine de dönüyor' demişti. Biz de Türk iş dünyası olarak, fikir özgürlüğüne karşı çıkarılan bu yasaya rağmen Galile ile aynı tavrı gösteriyoruz. Kendi şahsi çıkarlarını, seçim hesaplarını ülke çıkarlarının önüne koyan siyasetçiler unutmasın ki hakikatler yasalardan üstündür. En temel hakikat de hiç bir fikrin yasaklanamayacağıdır.''