Soykırım iddiayı İngiltere'ye sıçradı

Abone ol

Sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan edilen 24 Nisan öncesinde şimdi de iddialar İngiltere'ye taşındı.

ABD ve İsveç'in ardından İngiltere'nin Avam Kamarası da iddiaları görüşecek.

Avam Kamarası'nda 12 İngiliz vekilin imzasıyla kurulan bağımsız bir komisyon, 24 Nisan'ın İngiltere'de resmi olarak kutlanması talebini bu yılın Ocak ayında incelemeye aldı.

Türkiye'ye karşı olumsuz tutumuyla bilinen Hendon Milletvekili Andrew Dismore'nin öncülüğünde sürdürülen Ermeni iddialarını içeren tasarının incelenmesine, Bob Spink, John Austin, Neil Gerrad, Martin Caton, Don Foster, Andrew Mackinlav, Jeremy Corbyn, Andrew George ve Stephen Pound isimli milletvekilleri destek verdi.

İNCELEME 4 SAFHADAN OLUŞUYOR, İKİNCİ AŞAMAYA BU AY SONUNDA GEÇİLECEK

Dört aşamadan oluşan komisyon incelemesinin ilk aşaması (first hearing) geçtiğimiz Ocak ayı başında ele alındı. Herhangi bir kararın alınmadığı ilk aşamada daha çok tasarının genel çerçevesi üzerinde mutabakat sağlandı, içerikle ilgili tartışmalara girilmedi. Bu aşama sonunda tasarının resmi olarak parlamentoya sunumu da gerçekleşmiş oldu.
İkinci aşamada ise komisyonun ele aldığı tasarı ilk kez milletvekilleri tarafından tartışmaya açılacak. Bu aşamada milletvekillerinin dile getirdikleri ve savundukları görüş, tasarının ne yönde şekil alacağını gösteren önemli bir aşama olarak görülüyor.

İkinci aşamada muhalefet partilerinin de iddialarla ilgili görüşlerine başvurulacak. Tartışma sonunla oylamaya açılacak Ermeni iddialarının bir sonraki aşama olan parlamento aşamasına (commons stage) taşınıp taşınmamasına da netleşecek. Bu aşamayı da geçerek üçüncü aşamaya (third reading) geçen komisyon raporları üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması söz konusu olamıyor.

LORD KİLCLOONEY: İDDİALARIN KABUL EDİLECEĞİNE İHTİMAL VERMİYORUM

Ermeni iddialarını içeren komisyon raporunun parlamentodan geçmesi, Kraliçe'nin onayına sunulacak. Kraliçe'nin onay vermediği bir tasarının ise yasalaşması mümkün değil.Parlamento tarafından kurulan bağımsız komisyonun ele aldığı bu süreç aynı zamanda Lordlar Kamarası'nın da tartışmaya açılacak. Lordlar Kamarası'nın da aynı şeklide komisyon raporuna onay vermesi gerekiyor.
Cihan'ın tasarıyla ilgili sorularına cevap veren Lordlar Kamarası üyesi Lord Kilclnooney, Ermeni iddialarının İngiltere tarafından kabul edileceğine ihtimal vermediğini belirtti. Kilclooney, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tarihçilerden oluşan bağımsız bir komisyonun kurulması teklifini de 'en uygun yol' olarak tarif etti.

Günün Önemli Haberleri