Sosyal medya tartışıyor: Andımız kaldırılsın mı?

Abone ol

Sosyal medya bugün yeni bir tartışmayla alevlendi, öğrenci andına karşı çıkanlar ve destekleyenler twitter'da tartışıyor.

İNTERNET HABER - Sosyal medya bugün yine iki karşıt görüşün çarpışmasına şahit oluyor. Twitter'da dün gece geç saatlerde başlayan #AndımızKaldırılsın etiketi, bugün çok konuşulanlar listesine girince sosyal medya ayaklandı. Bir taraf andımızı okumayı ırkçı bulduğunu ve bunun doğru olmadığını vurgularken, diğer taraf bu isteğin bölücülükten farksız olduğunu savunuyor.

"IRKÇI SÖYLEMLER VAR"

Etiketi başlatan ve andımızın kaldırılmasını destekleyenlerin baş dayanağı, andımızda ırkçı söylemler olduğu. Atılan pek çok tweet, bu ülkede sadece Türklerin yaşamadığını vurguluyor.

İşte o tweet'ler:

"Bu ülkede sadece Türkler yaşamıyor. Neden "Kürt,Ermeni,Çerkes, Arap, Gürcü", varlığını Türk varlığına armağan etsin ki #andimizkaldirilsin" @meryemgayberi

"Herkes istediği kutsallara bağlılık duyabilir ama bunu bir diğeri üzerine, üstelik devlet eliyle zorlayamaz. Bu yüzden #andimizkaldirilsin" @hilal_kaplan

"Çocukken 'varlığım'ın ne olduğunu tam bilemezken.. Onu 'Türkvarlığı'na armağan etmeyi beceremediğimi düşünür, utanırdım. #andimizkaldirilsin"

"BUNUN NERESİ KÖTÜ?"

Andımızın kaldırılmasına tepki göstermek için bu etiketi kullanan kesim ise daha farklı düşünüyor. "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım" demenin neresi kötü diye sorgulayan taraf, andımıza karşı olmanın ülke bölücülüğünden farksız olduğunu savunuyor. İşte andımız eleştirisine karşı tweet'lerden bazılar:

"#andimizkaldirilsin kaldırıldıktan sonra sıra neye gelecek? Marşımıza mı? Anadilimize mi? Türklüğümüze mi? Andımızdan sonraki plan nedir?" @hirosim_A

"Ben zorla din dersi okuyosam sende o torende istesende istemesende dimdik beklemek zorundasin arkadasim birazcik saygi.. #andimizkaldirilsin" @ilayaksoylu

"#andimizkaldirilsin diyenler evet güzel saçmaladınız. Şimdi normal hayatınıza devam edin." @burakkaralar

REŞİT GALİP'LE BAŞLAMIŞTI

Andımız 1933 yılında dönemin milli eğitim bakanı Reşit Galip tarafından yazılmıştı. O dönemden sonra okullarda rutin haline getirilen "Öğrenci Andı" üzerinde, daha önce de ufak tefek değişiklikler yapılmıştı. Bunlar genellikle "yasam" yerine "ilkem", "budunum" yerine "milletim" getirilmesi gibi kelime boyutunda değişikliklerdi.

Günün Önemli Haberleri