Sorumlu değil sorunlu habercilik

Abone ol

Kitle iletişim araçlarının sorumlu habercilik yerine sorunlu habercilik yaptıkları belirtildi.

İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulu Başkanı ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, kitle iletişim araçlarının sorumlu habercilik yerine sorunlu habercilik yaptıklarını belirtti. Prof. Dr. Alemdar, yaptığı yazılı açıklamada, kitle iletişim araçlarının asıl görevinin kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu, bu gerçek evrensel olarak kabul gördüğü için çağdaş demokrasilerde kitle iletişim araçlarının saygı gördüğünü ifade etti.

Türkiye'de kitle iletişim araçlarının yöneticilerinin toplumsal sorumluluklarını göz ardı etme eğiliminin giderek güçlendiğini, bazı yayın organlarında haberciliğin unutulduğunu vurgulayan Alemdar, Türk halkını yakından ilgilendiren pek çok önemli sorunun, gazetelerden ve haber bültenlerinden dışlandığını, vatandaşların bilgilenme gereksinimi duyduğu önemli konuların ihmal edildiğini savundu.

Basmakalıp, yüzeysel ve duygulara seslenen habercilik anlayışının geleceğimizi tehlikeye sokar nitelik aldığına dikkati çeken Alemdar, şunları kaydetti: ''Kitle iletişim araçlarımız haber adı altında plaj manzaraları, ünlülerin özel yaşam görüntülerini magazin programlarından ana haber bültenlerine taşımaktadırlar. Çığırtkanlık inanılmaz boyutlara ulaşmış, haber sunma üslupları değişmiş, sürekli tekrar edilen sahnelerin yer aldığı suç, şiddet ve cinselliğin sömürüldüğü bir habercilik üslubu getirilmiş, sorumlu haberciliğin yerini sorunlu habercilik almıştır.''

Alemdar, habercilik kuralları ve meslek ilkelerinin göz ardı edilmesinin, iletişim mesleğine duyulan güveni ve saygıyı yok edecek boyutlara ulaştığını iddia etti. Prof. Dr. Alemdar, bu durumun iletişim alanında yetiştirilmeye çalışılan yeni kuşakları olumsuz etkilediğini, iletişim fakülteleri dekanları ve nitelikli habercilerin yetiştirilmesine çalışan insanlar olarak, kitle iletişim araçlarını sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.

Günün Önemli Haberleri