Sorular CIAdan sorgu polisten

Abone ol

Ürdünlü canlı bombanın eşi Defne Bayrak, dün sorguya alındı. Defne Bayrak'ın sorgusuna CIA ajanları katılamadı ama sorular polis tarafından soruldu.

Afganistan'da Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) merkez üssüne saldırı düzenleyerek 7'si CIA ajanı, biri de Ürdünlü istihbaratçı toplam 8 ajanın ölümüne neden olan Homam Khalel Mohammad Abumallal'ın eşi Türk gazeteci Defne Bayrak sorguya alındı.

5 CIA ajanı yanlarında Bayrak ile ilgili bir de dosya getirdi. Soruları CIA ajanları hazırlarken sorguyu İstanbul Terörle Mücadele polisleri yaparken yanıtlar CIA'ye verildi ancak ABD'li ajanlar sorguya alınmadı. Bu arada polisin Abumallal'ın İstanbul'da daha önce yaşadığı adreslerin yakınlarında arşiv araması yaptığı öğrenildi.

ABD'nin Afganistan'daki insansız uçaklara ev sahipliği yapan Chapman Üssü'nde 30 Aralık'ta yaşanan intihar saldırısında 7 CIA ajanı ölmüştü. Saldırıyı düzenleyen 33 yaşındaki Ürdünlü Doktor Homam Khalel Mohammad Abumallal'ın Türkiye'de burslu olarak Tıp Fakültesi 'nde okuduğu ve Türk gazeteci Defne Bayrak ile evli olduğu ortaya çıkmıştı.

BALAVİ Mİ, ABUMALLAL MI

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, ''Humam Halil Abu Mulal El Balavi'' olarak bilinen, ancak Türkiye'ye giriş ve çıkışlarında ''Homam Khaleel Mohammad Abumallal'' adına düzenlenen Ürdün pasaportu kullanan canlı bombanın eşini adı da Defne Mohammad Abumallal olarak geçiyor.

ÇANTADAKİ DOSYA

ABD'li ajanlar yanlarında Abumallal, Defne Bayrak ve Afganistan'taki saldırıyla ilgili detayların bulunduğu bir de dosya getirdiler. Bu dosya İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. Dosyanın içerisinde Abumallal'ın Türkiye'deki tıp eğitimini burslu olarak tamamladığı, Ürdün'de bir Filistin mülteci kampında çalıştığı bilgileri de yer alıyor.

ESKİ ADRESLERİ ARANIYOR

CIA'in getirdiği bilgiler doğrultusunda Homam Khalel Mohammad Abumallal'ın daha önce İstanbul'da kaldığı Kağıthane, Bağcılar, Beylikdüzü ve Üsküdar'daki adreslerinin çevresi de mercek altına alındı. Bu adreslerin yakınlarında bir yerlerde Abumallal'ın arşivinin arandığı öğrenildi.

SON ÇIKIŞ CİLVEGÖZÜ'NDEN

1996-2002 yılları arasında Türkiye'de yaşayan Abumallal'in üniversite'de okuduğu sırada iki farklı adreste ikamet ettiği kaydedildi. Abmallal'in her yıl düzenli olarak ikamet tezkeresi aldığı anlaşılırken okul masraflarını karşılamak için yabancı öğrencilerin faydalandığı bursla okuduğu ortaya çıktı. Homam Khalel Mohammad Abumallal, 1995 yılında E 530436,H 226969, 977 105843 numaralı Ürdün Pasaportu ile Türkiye'ye ilk girişini Atatürk Havalimanı'ndan gerçekleştirmiş. Son girişini ise 27.02.2002 tarihinde Atatürk Havalimanı'ndan yaptı. Kayıtlarda Abmallal son olarak 09.08.2002 tarihinde Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan son kez çıkış yaparken bir daha Türkiye'den giriş-çıkışı bulunmuyor.

ZERKAVİ İLE AYNI ŞEHİRDE

Ürdün'de bulunduğu süre içerisinde bir süre Birleşmiş Milletler'in hastanesinde görev aldığı da belirlenen Abumallal'ın bu ülkede kaldığı süre içerisinde Jabal Nuznah bölgesinde yaşadığı tespit edildi. Bu bölgenin El-Kaide'nin ikinci adamı Zerkavi'nin yerleştiği bölge olarak biliniyor.

'Allah şahadetini kabul etsin'

Sorgu öncesinde Fatih'teki Mazlum-Der önünde gazetecilerin karşısına çıkan Defne Bayrak, olayın ardından basına yansıyan görüntülerinden çok farklı bir görünüm içindeydi.

Bayrak, eşiyle gurur duyduğunu söylerken onunla arada telefonla ve internet üzerinden görüştüklerini anlattı. Eşinin kendisine böyle bir saldırıdan hiç bahsetmediğini yineleyen Bayrak, son olarak Türkiye'ye gelmek istediğini Türkiye'de çalışmak istediğini konuştuklarını ifade etti. Bayrak, 'Onu çok seviyorum. Eşim böyle büyük bir savaşçı, çok büyük bir operasyon gerçekleştirdi. Bence Ürdün ve ABD'yi kullanmıştır. Allah şahadetini kabul etsin' dedi.

VASİYETİ GELECEK

Saldırı olayını ertesi sabah Pakistan'dan gelen bir telefonla öğrendiğini belirten Bayrak; 'Beni arayan bir kişi kendisinin eşimin arkadaşı olduğunu söyledi. Eşimin eylem yaptığını, 7 CIA ajanını öldürdüğünü söyledi. Bana sabırlı olmamı dilediler. Bana eşimin vasiyetini ve mektubunu göndereceğini söyledi. Vasiyetin ne olduğunu sormadım. Hiçbir şey sormadım. Panik haldeydim' dedi.

KIZIM ÖĞRENDİ

'Can güvenliği konusunda endişeniz var mı?'' sorusunu 'Bir endişe duymuyorum şu an. Yani olayı eşim yapmış, bundan utanmıyorum da. Eşim çünkü neticede Amerikan işgaline karşı bunu yapmıştır. Bana ne zarar verebilir ki?' diye yanıtlayan Bayrak, şöyle konuştu: 'Biri 7 diğeri 5 yaşında iki çocuğum var. Babalarını kaybettiklerini henüz söylemedim. Ben bu olayı duyduğumda şok oldum. Yalnız olayı haber alırken aynı anda kızım da öğrenmiş bulundu. O şokla beraber bir taraftan da belli etmeme çabası içine de girdim. İki duyguyu aynı anda yaşadığım için üzerimde büyük bir baskı hissettim.'

EL KAİDE SON NOTUNU AÇIKLADI

El Kaide Örgütü, saldırının, Amerikan insansız uçakların Pakistan'da gerçekleştirdiği taarruzlarda ölenlerin 'intikamı' olduğunu açıkladı. El Kaide'nin Afganistan sorumlusu Mustafa Ebu El Yezid, saldırıyı düzenleyen El Balavi''nin son notunda, 'Amerikan uçaklarından atılan  füzelerle ölen Taliban şehitlerinin intikamını aldığını'' belirttiğini söyledi. Yezid, El Balavi'nin CIA ve Ürdün İstihbaratı'na sızmasını da bir başarı olarak değerlendirdi.

Günün Önemli Haberleri