Soros Türkiye için ne dedi?

Abone ol

Sevenlerine göre o aydınlıklar prensi. 11 milyar dolarlık kişisel serveti var. Para sihirbazı George Soros Türkiye için ne düşünüyor? Türkiye için ne gibi bir planı var?

Para sihirbazı George Soros, Türkiye için olumlu bir tablo çizdi. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyeceğini belirten Soros, ek yatırımlar yapmayı düşündüğünü kaydetti. Soros Türkiye'ye geleceğini de sözlerine ekledi. İşte Mehmet Ali Birand'ın soruları ve Soroz'un yanıtları

Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz


Türkiye'de AB'ye yaklaşmak isteğini biliyorum ve destek veriyorum. Türkiye'nin Avrupa'ya yaklaşması çok önemli. Avrupa'nın kapsayıcı olması geekli

Sizce AB ne yapacak?

Bu çok zaman alacak. Birçok önemli konu var. Bu çok yapıcı bir süreç hem Türkiye hem de Avrupa için. Uzun süre alacağımı bilmeme rağmen ben buna destek veriyorum.

Türkiye'de açık toplumla ilgili çalışmalarınızın verimli olduğunu gördüm. Bir komisyon kuruldu ve çok büyük etkisi oldu. Ben tanığı oldum. Avrupa'da bunun nasıl işlerlik kazandığını gördüm. Devam edecek mi?

Bence bu görev tamamlandı. Ben Türkiye'nin AB'ye girişine destek vermeye devam edeceğim. Avrupa'nın biraz daha açık olması için mücadele vereceğim. Türkiye'de birçok uygulama ortadan kaldırıldı. Polisin davranışları, Kürt meselesine yönelik reformlar yaşandı. Kıbrıs konusunda hükümet çok öne çıkacak adımlar attı ama sonuç vermedi. Şu anda Avrupa'nın zamana ihtiyacı var. Şunu söylemem gerekiyor. Bu Türkiye'yi kapsamıyor. Ben Ukrayna'ya da destek veriyorum.

Ukrayna, Türkiye'den sonra çok büyük bir yemek olacak Avrupa için..


Evet doğru. Bir hazımsızlık var. Biz bunu görüyoruz. O yüzden uzun zaman alacak. Ukrayna'nın gelişmesi ve demokratik kurumlarını geliştirmesi gerekiyor.

Siz soğuk savaş döneminde acı çektiniz mi?

Evet. Bu pek hoşuma gitmedi. Mesela Şili'de insan hakları hareketlerine destek verdim ve bunun sonucu olarak da Pinoceht iktidardan indirildi. İnsan haklarına destek vererek dolaylı olarak demokrasiye destek verdim.

Bir açıdan baktığınızda aslında size 'karanlıklar prensi' değil 'aydınlıklar prensi' denmeli.

Yaptıklarımdan gurur duyuyorum. Benim hedefim bu. Bence dünyada birçok kişi bunu yapmak istiyor. Belki benim mali kaynaklarıma sahip değiller. Çevrenize baktığınızda fakir insanlar da bunu yapıyor. Yoksul insanlar daha cömert aslında.

Zengin olmak mı zor, demokrasiyi yaymak mı?

Zengin olmak işinize çok yarıyor. Ben zengin olmasaydım, bu işleri yapamazdım. Hayatımın 30 yılını para kazanmak için geçirdim. Artık o kadar faal değilim. 75 yaşına geldim.

Sizin Türkiye'de yakınlarınıza bakacak olursak? Devam edecek misiniz? Türk ekonomisini nasıl görüyorsunuz?

Türkiye yatırımcılar için cazip bir alan oldu. Bizim de birkaç yatırımımız var. Ek yatırımları düşünüyoruz.

Hala Türkiye yeterince dış yatırımcıyı çekemiyor. Birşeyler ters gidiyor...

Şimdi Türkiye'nin Avrupa'ya katılımıyla ilgili büyük bir heyecan oluştu. İnsanlar bir kez daha düşünmeye başladılar. Hem Türkiye hem de Fransa'da muhalifler var. Türkiye'deki muhalefet Fransa kadar değil. Burada önemli olan şey yasal sistemdeki iyileşmeler. Yatırımcılar için bu nokta hayati önem taşıyor.

Günün Önemli Haberleri