Sonata satışa sunuldu
Abone olHyundai, D1 segmentinde yer alan ve prestijin simgesi olan Sonata modelini satışa sundu.
Türkiyede satılan 10 farklı binek otomobil ile otomotiv sektöründe en zengin model yelpazelerinden birine sahip olan Hyundai, D1 segmentinde yer alan ve prestijin simgesi olan Sonata modelinde 2.0 CRDi-VGT dizel ve 2.0 CVVT benzinli motor seçeneklerini satışa sundu.
Tüm dünyada ilk kez 1985 yılında satışa sunulan Sonata, Hyundainin amiral gemisi modeli olarak yeni teknolojilerin her zaman öncülüğünü yaptı. Her nesli ile önemli satış rakamları yakalayan Sonata, daha şık, agresif ve sportif hale getirilen yeni görünümüyle bulunduğu sınıfta daha fazla kişiye ulaşmayı hedefliyor. Genellikle 35 yaş üzeri üst gelir grubunda bulunan, şirket sahibi ya da yöneticisi olan bayları ve prestij ile konfora önem veren ve güvenilir bir otomobil arayanları hedefleyen Sonata, ilk kez sunulan ve geliştirilen yepyeni özellikleriyle kendi sınıfında yeni standartları belirliyor.
Yenilenen görünümüyle ilk kez Eylül 2005te Türkiyede satışa sunulan Sonata, ilk etapta 162 PSlik 2.4 CVVT benzinli ve 235 PS gücündeki 3.3 V6 motorlarla ithal edildi. Çekici tasarımı, üstün güvenliği, yüksek konforu ve etkileyici performansıyla Türk tüketicisinin beğenisini kazanan Sonata, 2.0 CRDi-VGT dizel ve 2.0 CVVT benzinli motor seçenekleriyle sınıfında daha iddialı bir konuma gelmeye hazırlanıyor.
Tasarımında Avrupalı çizgilerin fazlasıyla hissedildiği Sonatada, daha köşeli, kolay anlaşılabilir ve modern çizgiler yer alıyor. Ön tarafta tek çıtalı radyatör ızgarası, dikdörtgen ön farlar ve kaput çizgisi ilk bakışta dikkati çekiyor. Profilden bakıldığındaysa aracın hatları, ön ve arkadaki çizgilerle büyük bir uyum sergiliyor. 16 inçlik jantlar, şişkin çamurluklar, krom kaplı kapı kolları ve düşük konumlandırılan koruma çıtaları sportif bir görünüm oluştururken arka stop lambaları ve tampon, atletik görünümü tamamlıyor.
Sonatanın kabin içindeyse ferah, kaliteli ve kullanımı kolay bir ortam bulunuyor. Yüksek kalitede malzemenin kullanılması, üstün konfor ekipmanlarının bulunması, daha geniş bir iç hacim sunulması ve dış görünümdeki sportifliğin kabin içine de yansıtılması, yolcuların şehir içi kullanımlarda ve uzun yolculuklarda Sonatada en keyifli vakti geçirmesini beraberinde getiriyor.
Yeni jenerasyon Sonatanın boyu bir önceki modele göre 55 mm, dingil mesafesi de 30 mm daha uzun. Bu artış sayesinde kabin içinde daha geniş bir alan elde edilirken ön diz mesafesinde 10 mm ve arka diz mesafesinde 30 mmlik bir artış sağlandı. Ön baş mesafesi 22 mm ve arka baş mesafesi de 15 mm artarken bagaj hacmi de 523 litre gibi sınıfında oldukça iddialı olan bir değere çıkarıldı.
Sonatanın sportifliği, konforu ve yüksek performansına, özel olarak geliştirilen iki adet yeni motor ile ekonomiklik de ekleniyor. 2.0 litre hacmindeki CRDi-VGT dizel motor ve 2.0 litre hacmindeki CVVT benzinli motorlar, maksimum güç ve ekonomiyle birlikte düşük gürültü ve egzoz emisyonları sağlıyor. Bu iki motorda da alüminyum silindir blokları bulunuyor.
VGT (Variable Geometry Turbocharger Değişken Geometrili Turbo) teknolojisi kullanılan 2.0 litrelik dizel motor, maksimum gücü olan 140 PSyi 4000 d/dde elde ederken maksimum torku olan 31 kgmye 1800 ile 2500 d/d arasında ulaşıyor. İstendiği taktirde manuel olarak da kullanılabilen H-Matic şanzımanla satılan bu motor, 200 km/slik maksimum hıza ulaşırken 0-100 km/s hızlanmasını 11.6 saniyede gerçekleştiriyor. Bu motorun 100 kmdeki ortalama yakıt tüketimi ise 7.3 litre.
2.0 CVVT (Continuously Variable Valve Timing Sürekli Değişken Supap Zamanlaması) benzinli motor ise 6000 d/dde 145 PS maksimum güce ve 4250 d/dde 19.2 kgm maksimum torka sahip. Gücünü yine H-Matic şanzımanla yola aktaran bu motor 0dan 100 km/s hıza 11.5 saniyede ulaşırken 192 km/slik maksimum hız sunuyor. 2.0 CVVT benzinli motorun yakıt tüketimiyse 100 kmde ortalama 8.3 litre.
Orta sınıftaki sedanlar arasında en güvenilir araçlardan biri olarak kendini ispatlayan Sonatada bilgisayarlarla tasarlanan yeni gövde yapısında güçlendirilmiş kuleler, tavan direkleri ve yan darbelere karşı korumayla birlikte daha güçlü bir alt şasi bulunuyor. Katlanma noktaları ve darbe yükünü dağıtıcı hatlar, bilgisayar simülasyonu ve çarpışma testlerinde elde edilen veriler doğrultusunda daha da geliştirilerek maksimum güvenlik sunuyor.
Buna ek olarak standart aktif ve pasif güvenlik unsurları arasında önde ve yanlarda kademeli açılan havayastıkları, ön ve arkadaki yolcuları koruyan perde havayastıkları, aktif koltuk başlıkları ve önde aktif çift gergili ve yük sınırlayıcılı üç noktalı emniyet kemerleri kullanılıyor. İki araçta da 4 kanallı ABS ve Fren Gücü Dağılımı (EBD) ve Elektronik Stabilite Programı (ESP) standart olarak sunuluyor. Donanım ve konfor, Hyundainin kendini ispatladığı konuların başında geliyor. Yeni Sonata da, daha kaliteli ve geniş kabiniyle dikkatleri üzerine çekiyor. Araçta ahşap veya metal görünümlü ön konsol, AQS (Hava Kalitesi Kontrol Sistemi), arka cam perdesi, elektrikli sürücü koltuğu, elektrik kumandalı dört cam, elektrikli ve ısıtmalı dış dikiz aynalar, hareketli orta konsol ve kol dayama, 6 hoparlörlü radyo/kaset/CD/MP3 çalarlı müzik sistemi, immobilizer, elektrikli sunroof ve park mesafe kontrol sistemi belli başlı standart donanımlar arasında yer alıyor.
Dizel ve benzinli motorlara sahip Sonatayı donanım olarak sadece otomatik hız sabitleyici birbirinden ayırıyor. Dizel motorlu versiyonda otomatik hız sabitleyici standart olarak sunuluyor ancak benzinli motora sahip Sonatada hız sabitleyici bulunmuyor.
Yeni Sonatanın 2.0 litre CVVT motorlu versiyonu 55 bin 800 YTLlik anahtar teslim fiyata satılırken 2.0 CRDi-VGT dizel motora sahip olan Sonatanın fiyatı ise 60 bin 500 YTL.