Somali'nin gelirlerinde 'açık var'
Abone olDünya Bankası hafta içinde yayımladığı raporunda Somali geçici hükümetinin 2009 ve 2010 yılları arasındaki gelirini doğru beyan etmediğini duyurdu.
Uluslararası toplum Somali'nin geleceğini görüşmek için
İstanbul'da bir araya gelirken, Dünya Bankası'nın yayımladığı bir
rapor Mogadişu'ya yapılan bağışların yerine ulaşmadığını
belirtti.
Dünya Bankası'nın hafta içinde yayımlanan raporunda, Somali geçici hükümetinin gelirlerinde 130 milyon dolarlık açık olduğu belirtildi.
Amerika'nın Sesi (VoA) yayın kuruluşu, Dünya Bankası'nın raporuna dayandırdığı haberinde, Somali Geçici Federal hükümetinin 2009 ve 2010 yılında aldığı bağışların hepsini hesaba geçirmediğini duyurdu.
Dünya Bankası'na bağlı mali denetçilerin araştırmasını kaleme alan Joakim Gundel, geçici hükümetin eline 2009 yılında en az 94 milyon dolar geçtiğini, ancak yönetimin bu rakamı 11 milyon dolar olarak verdiğini belirtti.
Mali denetçiler, hükümetin 2010 yılında da 70 milyon dolar gelir
elde ettiğini fakat bu rakamı yine daha düşük gösterip 22 milyon
dolar olarak duyurduğunu söyledi.
Gundel, "Giren parayla ilgili çelişkiler var. Paranın nasıl harcandığıyla ilgili olarak da hesap verilmemiş" dedi.
Somali'nin eski kamu finans birimi başkanı Abdürrezzak Fartaag, bir denetçinin de, fonların suistimal edildiği ve zimmete para geçirildiğine dair kanıtlar bulduğunu söyledi.
Dünya Bankası'nın raporunda gelirlerin tümünün Merkez Bankası'na yatırılmadığı ve nerede kullanıldığının bilinmediği belirtildi.
Fartaag, bağışların Merkez Bankası'na yatırılmak yerine doğrudan hükümet üyelerine verildiğini öne sürdü.
Somali'de 1 Temmuz'da yeni bir anayasa oluşturulması ve 20 Ağustos'ta da seçime gidilmesi bekleniyor.
'Yeni mekanizma ihtiyacı'
Diğer yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2. İstanbul Somali Konferansı'nda yaptığı konuşmada "Uluslararası toplum adına ve Somali yönetimiyle yakın işbirliği içinde, devlet inşası sürecini yürütecek yeni bir mekanizmaya ya da misyona ihtiyaç var" dedi.
Erdoğan, Ağustos ayında yapılacak seçim sonrası dönemi için, uluslararası toplumun 'daha rasyonel ve yapıcı' politikalar oluşturması gerektiğini söyledi.
Konferansta söz alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, "Türkiye'nin amacı Somali'de normal bir hayatın sürdürülebileceği ortamı hazırlayacak devlet yapısının temin edilmesini sağlamaktır" diye konuştu.
Somali'de barış ve istikrarın asayiş ortamı sağlanınca mümkün olabileceğini belirten Davutoğlu, "Uluslararası toplumun Somali'nin önünün açılabilmesi için Somali'de yeni bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.