Somali'de yüzler ilk kez böyle gülüyor
Abone olNihayet güldü yüzleri... Uzun zamandan sonra ilk kez böyle görüntülendiler... Ellerinde bayram şekerleri, harçlıklar...
Kuraklık ve açlığın pençesindeki Somali'de, çocukların yüzü ilk kez gülüyor. Türk yardım ekipleri, Somalili çocuklara bayram şekeri ve harçlık dağıtırken, hekimlerimiz tam mesai çalışarak hayat veriyor.
Son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Somali, bayramı buruk bir mutlulukla karşıladı. Somalililer önce geleneksel bayram helvası ve kurabiyesini yedi, sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı yanındaki İsbalteysi bölgesindeki hükümet camisinde bayram namazı kıldı. Bayram namazına giden Somalili erkekler böyle umutlu konuşurken, çoğunluğu iç savaşı sonrası kocasını kaybetmiş çocuklu dul annelerden oluşan mültecilerin bayramdan haberi yok gibiydi. Somali'nin başkenti Mogadişu Ramazan Bayramı sabahına böyle uyanırken, açlık ve kıtlığın yaşandığı en yoğun bölgeler olan Baydhaba Diin-soon, Shabellada - Hoose bölgelerinden başkente mülteci akını sürüyor.
Açlık ve kıtlıktan Mogadişu'daki insani yardım kamplarına yürüyen mülteciler yol üzerindeki ormanlarda 2 gün aç ve susuz kalarak başkentte ulaşmaya çalışıyor. Somali'ye insani yardım amacıyla gelen başta Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Türk Kızılayı olmak üzere Türkiye'den ve Türk yardım kuruluşlarından temsilciler Ramazan Bayramı'nı bu ülkede karşıladı. Türk yardım ekipleri önce kendi aralarında bayramlaştı ardından Mogadişu'daki en büyük mülteci kampı olan Hodan'da Somalili çocuklara bayram şekeri ve harçlık dağıttı.
'SÖZÜN BİTTİĞİ YER'
Somali'ye yardım için gelen Türkler ayrıca ailelerine, çocuklarına ve sevdiklerine açlık ülkesi Somali'den mesaj gönderdi. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen doktorlar, ziyaret ettikleri çadırlardaki hasta çocukları muayene ediyor. Adana'dan Somali'ye gelen doktor Taner Kaynar, başkent Mogadişu'daki yüzlerce kamptan biri olan El Hidaye kampında hasta muayenesi yapıyor. Bayramı burada geçirmenin verdiği hüznün yanında hastalara yardımcı olmanın heyecanını yaşayan Kaynar, "Hekimlik hayatımın en güzel günlerini yaşıyorum. Hekim olduğumuzu burada yeniden hatırladık. Tıp fakültesinden yeni mezun olmuş ve Türkiye'de çeşitli illerde yeni göreve başlamış gibiyiz. Bütün hekimlerin tatmasını istediğim güzel bir duydu var burada. Sözün bittiği yer gerçekten burası. Türkiye'de herkesin bir şeyler yapabileceğine inanıyoruz" diyor.
Doktor Hacı Mehmet Eroğlu da, çadırlarda hasta çocukları kontrol ederken Hova İbrahim ismindeki 7 yaşındaki hasta kız çocuğunu buldu. Uzun süre açlık ve susuzluktan dolayı aşırı derecede zayıflayan Hova'yı doktor Eroğlu çadırdan kucaklayarak çıkardı. Açlık ve susuzluğa bağlı zayıflıktan halsiz düşen Hova'ya serum takılarak ilaç tedavisine başlandı.
TÜRK KIZILAYI YARA SARIYOR
Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Ahmet Lütfi Akar, Somali'ye bugüne kadar 7 milyon liraya yakın yardım gönderdiklerini ve 70 milyon lira da yardım topladıklarını belirtti. Somali'ye mobil mutfak ve fırın göndereceklerini, kalıcı merkezi aş evi ve günlük 50 bin kapasiteli fırın kuracaklarını bildiren Akar, Türk Kızılayı'nın, 25 kişilik ekiple Mogadişu'da görev yaptığını vurguladı. Akar, 25 bin kişinin barınacağı 4 bin çadırlık çadır kent kurmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
AKIN SÜRÜYOR
Mogadişu Ramazan Bayramı'nı yaşarken açlık ve kıtlığın yaşandığı en yoğun bölgelerden olan Baydhaba Diin-soon, Shabellada - Hoose bölgelerinden başkente mülteci akını sürüyor.
Somalili mülteciler 120 km uzaklıktaki Shabellada-Hoose bölgesinden başkent Mogadişu'ya 4 günde yürüyebilirken, 250 km uzaklıktaki Baydhaba'dan 8 günde, 500 km uzaklıktaki Diin-soon'dan ise 16 günde gelebiliyor. Açlık ve kıtlıktan Mogadişu'daki insani yardım kamplarına yürüyen mülteciler yol üzerindeki ormanlarda 2 gün aç ve susuz kalarak başkentte ulaşmaya çalışıyor. Aden Abdulle Uluslararası Havaalanı'nın yanı başındaki Bad-Baado kampı son günlerde başkente akan mülteci akınını en fazla karşılayan kamp bölgesi olarak dikkati çekiyor.