Soma müfettişlerine soruşturma

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan Soma A.Ş.’ye ait maden hakkında ...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan Soma A.Ş.’ye ait maden hakkında Mart ayında yapılan denetlemede olumlu rapor veren iki müfettiş hakkında idari soruşturma başlattıklarını belirtti.
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesinin ardından İş müfettişleri çalışmalarını sürdürüyor. İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel Soma Vergi Dairesi Müdürlüğünde hazırlanan odasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Tezel, Soma’daki hadisenin tüm Türkiye’yi derinden etkilediğini anlatarak facianın hemen ardından Soma’ya en yakın olan 5 kişilik bir ekibin görevlendirildiğini şuan için de 17 kişilik bir ekiple kazanın meydana geldiği ocağı, dayıbaşılık sistemini ve diğer madenleri inceleyen üç ayrı müfettiş ekibinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

"HABERLERİ ÜZÜLEREK İZLİYORUZ"
İş Teftiş Kurulunun köklü ve önemli bir kurum olduğunu anlatan Tezel, son günlerde bazı basın yayın organlarında son denetlemeyi yapan müfettişler hakkında çıkan karı-koca, enişte - kayınbirader ilişkisi gibi ilişkileri gündeme taşıması tamamen kurumu yıpratmaya yönelik ifadeler olduğunu belirterek, "Bu tür söylemlerin kimseye bir getirisi yok. Bu haberleri üzülerek izliyoruz. Bu haberler tamamen kurumu yıpratmaya yönelik. Algı deformasyonu haberler ve biz bunları ibretle izliyoruz. Biz işimizin başındayız" dedi.
Tezel, kazanın olduğu madende görevlendirilen baş müfettiş Aysel Ertürk’ün eşi Alparslan Ertürk’ün savcılık tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinde yer almasıyla ilgili ise, "Skandal iddiaları gerçek dışıdır. Bunların ikisi de olayın çözülmesiyle alakalı şeyler. Bunlar ayrı disiplinler. Birisi teftiş esaslı, biri adli esaslı bunu bilmenizi isterim. Bilirkişi ile teftiş arasında birbirini nakşedecek, zayıflatacak, örtecek bir şey yok" dedi.

"FACİANIN HEMEN ARDINDAN EKİBİMİZ OLAY YERİNE İNTİKAL ETTİ"
Yaşanan maden faciası sırasında kendilerinin Bursa’da olduğunu ve en yakın ekibin Soma’ya intikal ettirildiğini anlatan Tezel, "Soma’daki elim kaza sonrasında, gerekli incelemeleri başlattık. Zaten TKİ’ye ait açık işletmede daha önce de denetim yapan hazır bir ekip hemen kaza bölgesine kaydı. ve biz de buraya intikal ettik. Olayın başından itibaren iş kazasının sebeplerini araştırmak üzere burada 5 kişilik bir heyetimiz çalışıyor. Bu 5 kişilik heyet içinde maden mühendisi, elektrik mühendisi ve makine mühendisleri var. Bunların başında da başmüfettişimiz Yaşar Korkmaz var. Şu anda onun başkanlığındaki heyet bunu inceliyor" şeklinde konuştu.

İNCELEMELER 3 AYRI KOLDAN SÜRÜYOR
İncelemelerin 3 ayrı ekip halinde 17 müfettişle sürdüğünü anlatan Tezel şunları söyledi:
"Kazayı araştıran heyetin yanı sıra, yine bu işçilerin alacakları, hak edişleri, dayıbaşı sistemiyle işlerini yürütüldüğü iddialarıyla ilgili olmak üzere 2 ayrı ekibimiz var. Kazanın meydana geldiği Maden Ocağının hemen yanıbaşındaki İmbat Madencilik’te gaz olduğu yönünde ihbarlar aldık. Burada da bir ekibimiz çalışmalarını sürdürüyor. Toplamda 3 ayrı ekip ve 17 müfettişimiz sahada çalışıyor. Müfettişlerimiz Soma’daki her iddiayı araştırıyor. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Işıklar Maden Ocağı ile İmbat A.Ş.’ye ait maden ocağındaki incelemeler gün içerisinde sonuçlanabilir."

"TEFTİŞ İLE İŞ KAZASI ARASINDA İLİNTİ MÜMKÜN DEĞİL"
Maden faciasında 301 işçiye mezar olan Soma A.Ş.’ye ait maden ocağının Mart ayında denetlendiği ve madende herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığı yönünde rapor veren müfettişler hakkında da idari soruşturma başlattıklarını dile getiren Tezel, "Gerekli denetimlerimizi yapıyoruz. Üç arkadaşımızı bunu araştırması için görevlendirdik. Onlar da çalışmalarına başladılar. Eğer bu denetimler sonrasında bir aksilik görülmesi durumunda ise, bizim idari olarak yaptırımlarımız neyse bir defa onu yaparız. İhmal görüldüğünde de savcılığın müraacatına biz ’tamam soruşturulsun’ diye müsaade ederiz. Yani burada devletin genel yaklaşımı bizim için de geçerli, bu kazayla alakalı kimin ihmali varsa karşılığını görecek. Ancak teftiş ile iş kazası arasında bir ilinti teknik olarak mümkün olmaz. Bugün olumlu görülen ocakta yarın ya da bir ay sonra koşulların değişmesinden dolayı kaza olabilir. Önemli olan o işyerinin kazaları incelemesi için kendi iç düzenlemesini iyi yapması ve çalışması. Müfettişlerimizin verdiği rapor hakkında herhangi bir olumsuzluk çıkmazsa ve kuralları uygun olduğu tespit edilirse de yapacak bir şey yok" dedi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri