Soma davasında bu hafta ne oldu?
Abone olSoma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasında sorumluların yargılanmasıyla ilgili dava bu hafta başladı. İddianamenin okunması tamamlanırken, Soma Holding yetkilileri ifade verdi. Davaya 20 Nisan'da devam edilecek.
Soma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan
maden faciasında sorumluların yargılanmasıyla ilgili dava bu hafta
başladı.
Davada sekizi tutuklu 45 kişi yargılanıyor. Yargılananlar arasında kazanın olduğu ocağı işleten Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan da var.
İhmali bulunan kamu görevlileri bu davaya dahil edilmezken, haklarında ayrı bir soruşturma yürütülüyor.
Bu hafta dört gün yapılan duruşma Pazartesi günü başladı ve ilk güne, yakınlarını kaybeden ailelerin, sekiz tutuklu sanığın “can güvenliği” gerekçesi ile duruşma salonuna getirilmemesi kararına tepkisi damgasını vurdu.
Bunun üzerine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın
başkanı Aytaç Ballı, tutuklu sanıkların da getirilmesine karar
vererek duruşmayı 15 Nisan Çarşamba gününe erteledi.
Mahkeme salonunun etrafında alınan yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan duruşmada iddianamenin ilk sekiz bölümü okundu.
Yakınlarını kaybeden ailelerden rahatsızlık geçirerek salon dışına çıkmak zorunda kalanlar olurken, sanıkların özellikle yıllık gelir beyanları aileler tarafından tepkiyle karşılandı.
Özel: Asıl sorumlu hükümettir
Sanıklardan Can Gürkan, “Kazanın sabotaj olduğunu düşünüyorum. İş güvenliği uzmanlarıyla bu karara vardım. İş güvenliği için her harcamayı yaptım. Benim bir suçum yok, Çok emek verdik, çok özendik, 6 bin 500 kişiye ekmek veriyoruz” dedi.
Duruşmayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko da takip etti ve siyasi sorumluların da yargılanması gerektiğine dikkat çekti. Soma’yı yakından takip eden milletvekillerinden CHP’li Özgür Özel de “Burada asıl sorumlular yargılanmıyor, esas sorumlu hükümettir” dedi.
Üçüncü duruşmada ise iddianamenin okunması tamamlandı sanıkların ifadeleri alındı. Hürriyet gazetesinin haberine göre, Gürkan savunmasında, “Bu madene son 4 yıldır 500 milyon TL yatırım yapıldı. Bunun 350 milyonu banka finansıyla sağlandı. Kendim de finansçı olduğum için bunun önemli olduğunu biliyorum. Bizim banka kredibilitemiz vardı. 32 yıllık madenimizde 3 kişinin öldüğü bir kaza bile olmadı. Bu deneyimli kadronun kontrolünde bu kazanın neden olduğunu bilmek istiyoruz” dedi.
Sanık Akın Çelik: Bilirkişi raporu hatalı
Soma Maden İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise iş güvenliği ile ilgili bir pozisyonda olmadığını ve bilgileri Akın Çelik’ten aldığını söyledi.
İşletme müdürü Akın Çelik ise bilirkişi raporunun hatalı olduğunu iddia etti ve kendi çalışma arkadaşlarının hayatını kaybettiğini, bundan üzüntü duyduğunu söyledi.
Çelik, “Bilirkişi raporu hatalı. Benim en çok üzüldüğüm dostum olan, arkadaşlarım olan, kaybettiğim çalışma arkadaşlarımın ailelerinin bizi onların katili olarak görmesi. Bu davayı takip etsinler. Gerçek nedeni ortaya çıksın. Ben hapishanede her gün gözyaşımla yatağımı ıslatıp neden olduğunu çözmeye çalışıyorum. Bize yöneltilen suçlamaya değil sadece arkadaşlarımızın katili olarak görmelerine üzülüyorum” dedi.
Bu haftanın son duruşması ise bugün görüldü ve sanıkların ifadelerinin alınmasına devam edildi. Sanıkların bir kısmı hakimin sorduğu sorular karşısında, kendi sorumluluklarının olmadığını ifade ederek, havalandırma ve iş güvenliği gibi konularında, Soma’da hayatını kaybedenler arasında olan Mehmet Efe’yi işaret ettiler.
Sanıkların Efe’nin sorumluluğu olduğu yönündeki ifadeleri, hem Efe’nin salonda bulunan babası hem de ölen madencilerin yakınları tarafından tepkiyle karşılandı.
Davanın görülmesine 20 Nisan’da devam edilecek.