Sokak sütüne şok rapor

Abone ol

UHT süt ve 41 pastörize süt örneği üzerinde yapılan analizlerinde sağlık açısından şok edici sonuçlar...

Sağlıklı koşullarda üretilmiş bir bardak sütün içindeki kalsiyum oranı 12 porsiyon ıspanak ile 4 porsiyon brokolideki kalsiyum toplamına eşit. Oysa, sokaktan alıp kaynattığınız sütün beyaz renkli bir sıvıdan farkı yok. Siz hangisini tercih ediyorsunuz?

Süt, besin değeri yüksek, bebeklikte, çocuklukta, gençlikte ve yaşlılıkta vazgeçemeyeceğimiz içeceklerden biri. Bir bardak süt 6 yaşında bir çocuğun kalsiyum ihtiyacının yüzde 52'sini protein ihtiyacının yüzde 30-35'ini A vitamininin yüzde 9'unu karşılıyor. İyot, magnezyum, fosfor, çinko gibi minerallerce de zengin olan 1 bardak sütün içindeki kalsiyum miktarı, 12 porsiyon ıspanak ve 4 porsiyon brokoliden sağlanacak kalsiyum miktarına eşit. Peki, sokakta satılan açık sütlerin evde kaynatıldıktan sonra bütün bu zengin vitamin ve mineral kaynağından yoksun kaldığını biliyor musunuz? Uzmanlar, "Sokaktan alıp kaynatarak içtiğiniz sütün beyaz renkli ve tatlı herhangi bir sıvıdan farkı yok" diyor.

AÇIK SÜTE DİKKAT!

Tetra Pak Türkiye'nin Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliği ile 2001 yılında düzenlemeye başladığı Sağlıklı Süte Çağrı Seminerleri'nin 6'ncısı önceki gün Türker İnanoğlu Gösteri Merkezi'nde düzenlendi. Çeşitli halk eğitim merkezlerinin öğretmen ve kursiyerlerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde konuşan uzmanlar, sokaktan alındığı için kaynatılan sütün besin değerinin yüzde 60 ile 100 arasında azaldığına dikkat çekti.

DENETLENEMİYOR

Seminerde konuşan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Prof. Dr. Tanju Besler, "Yapılan araştırmalar ülkemizde insanların yüzde 70'inin hâlâ açık süt kullandığını gösteriyor. Tarım Bakanlığı'nın bu konudaki yönetmeliklerine rağmen, açık süt satımı engellenemiyor. Oysa, ülkemizde besinler yoluyla geçen ciddi hastalıklar var" dedi. Sokakta satılan sütlerin içine katılan nişasta, karbonat ve su gibi katkılar sütün besin değerini düşürüyor. Ayrıca, normalden daha erken bozulmasına sebep oluyor.

KAYNATMAK ŞART

Türkiye'de yapılan çeşitli çalışmalarda açık sütün içinde değişik mikropların ürediği gösterildi. İneklerden geçen verem hastalığı, yine hayvansal kaynaklı brusella, salmonella gibi hastalıklar insanlarımızı tehdit ediyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, bu sütlerin mutlaka kaynatılması gerektiğini belirtti: "Mikroplar başka besin maddelerinde çoğalamamalarına rağmen, sütte kolaylıkla üreyebiliyorlar. Bu yüzden sokakta satılan sütün mikroplu olduğunu baştan kabul etmek şart. 90-95 derecede 10-15 dakika kaynatılan sütün içindeki mikroplar ölüyor. Ancak, 15 dakika kaynatılan bir sütün içerisindeki vitaminlerin tamamı, diğer besin maddelerinin yüzde 60'ı kayboluyor."

Şok araştırma...

Hacettepe Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen ve 6 hafta süren bir saha araştırmasında, Ankara'nın 39 semtinden elde edilen 150 sokak sütü, 109 UHT süt ve 41 pastörize süt örneği üzerinde yapılan laboratuar analizlerinde halk sağlığı açısından şok edici sonuçlara ulaşıldı. Buna göre, uluslar arası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 5 bin iken, incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine yükseldiği ortaya çıktı.

Haber: Neslihan SÖZEN
Kaynak : Bugün

Günün Önemli Haberleri