Sokak hayvanlarına mikroçip

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, evsiz köpeklere mikroçip takarak tedavi süreçlerinin düzenli olarak takip ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ‘sokak hayvanlarının rehabilitasyonu çalışmaları’ çerçevesinde tedavilerini tamamladığı binlerce evsiz köpeğe mikroçip takarak tedavi süreçlerinin düzenli olarak takip edilmesini sağlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, sokak hayvanları rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor. Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, 2006 yılında başlattığı ‘sokak hayvanlarına mikroçip’ programını bu güne kadar 15 bin 952 evsiz köpeğe uyguladı. Deri altına uygulanan mikroçip yazılımıyla, sokak hayvanlarının aşı takvimleri, tedavi bilgileri ve yaşadıkları bölgeler kayıt altında tutuluyor. Mikroçip uygulanan sokak hayvanı veteriner ekipler tarafından tekrar merkeze alındığında, hayvana önceden uygulanmış olan tüm tedavilere elektronik ortamda ulaşılabiliyor.



ARAZİDEN TOPLANIYOR, TEDAVİ EDİLİYOR
Tuzla ve Hasdal’daki Hayvan Rehabilitasyon Merkezlerinde 12 kişilik sokak hayvanı toplama ekibi oluşturan Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, 10 kişilik veteriner hekim kadrosuyla da bu hayvanların kısırlaştırma ve diğer tedavilerini sürdürüyor. Cerrahi işlemlerin ardından bir süre gözetim altında tutulan sokak hayvanlara mikroçip uygulandıktan sonra yeniden alındıkları bölgeye bırakılıyor. Son bir yılda 6 bin 203 köpeğe mikroçip uygulaması yapan ekipler 6 bin 321 evsiz köpeği de kısırlaştırdı. Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nün 2004 yılından bu yana gerçekleştirdiği sokak hayvanı rehabilitasyonu rakamları ise şu şekilde oluştu:

İSTANBULLULARIN REFAHI İÇİN, SADIK DOSTLARIMIZA…
Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu çalışmalarının bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da olağanca hızla devam edeceğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Fahrettin Cerrahi, uygulamaların iki temel amaç doğrultusunda sürdürüldüğünü vurguladı. Sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve tedavi işlemlerinde hedeflerinin İstanbul’daki sokak hayvanlarının rehabilitasyonunu sağlamak ve dolayısıyla İstanbul halkının refah seviyesini daha da artırmak olduğunu söyledi.

“AL, TEDAVİ ET, SAHİPLENDİR YA DA ALDIĞIN YERE BIRAK”
Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü çalışmalarını, 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 nolu Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki “Sokaktan alınarak, tedavi ve kısırlaştırmaları yapıldıktan sonra belli bir süre izlenen hayvanlar sahiplendirilir, sahiplendirilemeyen sokak hayvanları tekrar alındıkları yere bırakılır” esasa göre devam ettiriyor.

Günün Önemli Haberleri