Şok rakam! 244 kadın tecavüze uğradı
Abone olTürkiye'de 2015 yılında, 2014'e oranla taciz ve tecavüze uğrayan kadın sayısı artış gösterdi. 244 kadın taciz ve tecavüze uğradı.
İnsan Hakları Derneği tarafından yayınlanan 2015 Yılı
Hak İhlalleri Raporuna göre, Türkiye'de 244 kadın taciz ve tecavüze
uğradı.
561 kadın şiddete maruz kalırken, 348 kadın cinayete kurban gitti.
2014'E GÖRE ARTIŞ YAŞAND
2014 yılında yayınlanan rapora göre ise 191 kadın taciz ve tecavüze uğrarken, 585 kadın darp ve şiddet gördü, 296 kadın cinayeti işlendi. Yayınlanan raporlarda son bir yılda meydana gelen şiddet olaylarındaki artış ise dikkat çekti. Tecavüzler sonrasında ise yaşanan travmayı atlatamayan kadınların bir çoğunun intihara teşebbüs ettiği ve intihar ettiği de gözlendi.
"TECAVÜZ BİR SALDIRI"
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Uzman Psikiyatrist Dr. Selin Demet, kadınların maruz kaldığı cinsel ve fiziksel saldırıların ardından yaşananları kendi gözlemleriyle anlattı. Tecavüzün bir saldırı olduğunu hatırlatan Dr. Demet, "Türk Ceza Kanunu'nda da cinsel saldırı olarak tanımlanmaktadır. Tecavüz bir suçtur. Tecavüzcünün psikolojisi diye bir şey söz konusu değildir. Bu da bir suçtur. Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanmaktadır" dedi.
"TRAVMATİK STRES BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR"
Tecavüzün sadece cinsel bir eylem olarak nitelendirilmediğini
söyleyen Dr. Demet, "Fiziksel, sözel gibi pek çok
saldırı türleri de var. Tecavüz demek insanın; fiziksel bütünlüğü,
ruhsal bütünlüğüne yapılmış bir saldırı. İnsanın kendi bütünlüğü
içerisinde yaşama hakkının elinden alınması, temel olarak güven
duygusunu zedeliyor. Çaresiz hissediyor, korku yaşıyor. Bunun
arkasından gelen ciddi ruhsal rahatsızlıklar oluyor. Travmatik
stres bozukluğu gibi, depresyonlar gibi pek çok rahatsızlıklar
meydana geliyor" diye konuştu.
"AİLE DESTEĞİ ÖNEMLİ"
Tecavüz mağdurlarının suskun kalma eğilimi gösterdiklerini belirten Dr. Demet, "Toplumun kadına bakış açısıyla da ilişkili olarak son dönemde çıkan haberlerde Bağdat Caddesi'nde meydana gelen tecavüz olayında görüldüğü gibi; 'Ne işi vardı. Yapmasaydı' gibi sadece kadına yüklenmiş durumda kalıyor. Bunlar da kadını biraz daha suskun olmaya itiyor. Öncelikle susmamak lazım. Konuşmak lazım. Başta adli süreci başlatmak gerekiyor. Dikkatli, özenli bir muayeneden sonra gerekli delillerin toplanmasından sonra psiko-sosyal destek alması gerekiyor. Başta tabi ailenin desteği, yakın arkadaşların desteği önemli. Toplumun da bununla ilgili bakış açısını değiştirip, mağduru kucaklaması gerekiyor" dedi.
"KADINLAR DA MAĞDURU DIŞLIYOR"
Ataerkil toplum yapısından kaynaklanan sorunlara değinen Dr. Demet, "Ataerkil toplum yapısından kaynaklanan 'Erkektir, ne yapsa yeridir' gibi söylemler de erkeğe bir takım haklar veriyor. Dolayısıyla kadın bu konuda pek çok hakkı yokmuş gibi gösterilip bizim kendi toplum içerisinde birey olarak hissettiğimiz kadın ve erkek rolleri de hatta kadınlar da dahil olmak üzere mağduru dışlamaya yönlendiriyor. Bunun en kötü sonucu da yaşanan post travmatik stres bozukluğu, ani tepkiler verme, kabuslar görme, sürekli kaçırılma isteği, topluma uyum sağlayamama, dikkat, bellek gibi alanlarda bozulmalar günlük yaşama adapte olmada güçlükler, en son gelinecek nokta ise intihara kadar götürebiliyor" dedi.
TECAVÜZÜN ARDINDAN YAŞANAN HASTALIKLAR
Tecavüzün ardından yaşanan bulaşıcı hastalıkları hatırlatan Dr. Demet, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tecavüzün sonuçlarından bir tanesi de mağdurun çeşitli bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalması. Hepatitten AİDS'e kadar pek çok cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar kadar pek çok riski var. Gebe kalma durumu da olabiliyor. İlk muayenede yapılacak şeyler çok önemli. Mağdurun yaşantısında bir de bunlarla uğraşmak yaşadığı travmayı daha şiddetli hale getirebiliyor."