Soğuk algınlığı için doğal besinler

Abone ol

Uzmanlar, özellikle içinde bulunduğumuz bahar aylarında olabilecek hastalıklara karşı doğal besinler öneriyor.

Doğal Tıp Uzmanı ve Aile Hekimi Doktor Ender Saraç, hava değişimi sebebiyle bahar aylarında özellikle üst solunum yollarının bakteri ve virüslere karşı hassas hale geldiğini belirterek, hasta olmayı beklemeden bitkisel takviyeler alınmasını tavsiye etti.

Tabi bitkisel takviyelerle soğuk algınlığının önlenebileceğini belirten Saraç, "Bu dönemde soğuk algınlığına karşı bol ılık ve sıcak tüketimi, solunum yollarını nemlendiren başta ıhlamur olmak üzere ısırgan, nane, kuşburnu gibi çayları bol içmek faydalıdır. Bedenin soğuk algınlığına karşı direncini arttıran zencefil gibi baharatları da tüketmekte yarar var" dedi.

Saraç, doğal maddelerde büyük şifalar gizli olduğuna dikkat çekerek, "Ancak bu bilimsel şekliyle yapılmalı ve tedaviler hekim tarafından yürütülmelidir. Avrupa ülkeleri ve Amerika'da insanlar doğal tıbba yöneliyor. Ancak Türkiye bu alanda geri kaldı" diye konuştu.

İşte soğuk algınlığına karşı alınacak bitkiler:

Kuşburnu özleri: Genelde içerdikleri antosiyaninler ve antigripal özelliklerinden dolayı doğal bir koruyucudur.

Söğüt kabuğu özü: Salix alba ve diğer söğüt türlerinin kabuğundan elde edilen bir eksterdir. Soğuk algınlığında kırıklığın alınması için faydalıdır.

Okaliptus: İyi bir nefes açıcı, solunum yollarını kolaylaştırıcı, oksijenlenmeyi arttırıcı, sinuzitte ve solunum spazmlarında yardımcıdır.

Isırgan Otu: Doğal bir kan temizleyicidir. Alerjilerde vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için kullanılır. Belli aralarda arada vücudu dinlendirerek kür yapılması faydalıdır.

Zencefil: Hastalık yapıcı mikrooorganizmaları yokedici, iltihap giderici ve vücudu soğuk algınlığına karşı koruyan etkili bir doğal maddedir. Tabletleri mevcuttur. Kurutulmuş halde yemeklere serpilebilir. Kurutulmuş köklerden çay demlenebilir. Taze şekilde yenerek tüketilebildiği gibi dıştan kompres yapılarak da kullanılabilir.

Günün Önemli Haberleri