'Snowden Hong Kong'dan ayrılmaya zorlandı'
Abone olABD'nin devlet sırlarını ifşayla suçladığı eski CIA ajanı Edward Snowden'ın sığınma başvurusunda bulunduğu Ekvador'a gitmek üzere Moskova'dan ayrılması beklenirken, avukatı Snowden'ın Hong Kong'dan ayrılmaya zorlandığını açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin devlet sırlarını ifşa etmekle
suçladığı eski CIA ajanı Edward Snowden'ın sığınma başvurusunda
bulunduğu Ekvador'a gitmek üzere önümüzdeki saatlerde Moskova'dan
yola çıkacağı açıklandı.
ABD Adalet Bakanlığı, Hong Kong'dan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) gizli dinleme ve izleme operasyonlarıyla ilgili bilgileri sızdıran Snowden'ın iadesini istemişti.
Ancak Hong Kong yönetimi, ABD'nin iade koşullarını yerine getiremediğini duyurdu. Snowden da dün Hong Kong'tan Moskova'ya geçti.
Snowden'ın daha sonra Ekvador'a sığınma başvurusunda bulunduğu açıklandı.
'Ayrılmaya zorlandı'
Edward Snowden'ın Hong Kong'daki avukatı, BBC'ye yaptığı
açıklamada, resmî bir görevlinin, müvekkilinden, hafta sonunda Hong
Kong'dan ayrılmasını istediğini söyledi.
İnsan hakları avukatı Albert Ho, bu resmî görevlinin, Çin hükümetini temsil ettiğine inandığını ifade etti.
Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong yetkililerinin, Snowden'ın buradan ayrılmasına izin vermesi konusunda eleştirilerini sürdürüyor.
Ancak Hong Kong'daki yetkililer, Amerika Birleşik Devletleri'nin iade talebinde eksiklikler bulunduğunu ve Edward Snowden'ın gönüllü olarak Hong Kong'dan ayrıldığını ifade ediyorlar.
Ancak Snowden'ın avukatı Albert Ho, müvekkilinin ayrılmaya zorlandığını ve sorunsuzca Hong Kong'dan ayrılmasının sağlanacağına dair güvenceler verildiğini ifade ediyor.
Sığınma başvurusu
Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Snowden'ın sığınma başvurusunun incelendiğini söyledi.
Ekvador daha önce de Wikileaks kurucusu Julian Assange'a sığınma hakkı tanıdı. Assange bir yıldır Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde kalıyor.
Ekvador ve ABD arasında iade anlaşması bulunuyor, ancak bu anlaşma siyasi suçları kapsamıyor.
Snowden'ın sığınma başvurusunun Ekvador'a ulaştığında resmen incelenmeye başlanacağı belirtiliyor.
Snowden, NSA'in gizli telefon dinleme faaliyetleriyle ilgili bilgileri Guardian ve Washington Post gazetelerine sızdırdıktan sonra geçen ay Mayıs'ta Hong Kong'a kaçmıştı.
Geçen hafta Snowden hakkında casusluk suçlamasıyla dava açılmıştı. Snowden'a yöneltilen suçlamalar arasında devlet malını çalmak da var.
Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, Amerikan istihbarat örgütlerinin Prizma adı verilen bir program çerçevesinde dokuz internet şirketinin veri tabanlarına girdiğini ve internet üzerinden gönderilen tüm postaları, yapılan sohbetleri, internet telefonu aracılığıyla yapılan görüşmeleri, görüşmeyi yapan kişilerin isimlerini, bulundukları yeri ve diğer ayrıntıları izlediğini ortaya çıkarmıştı.
61 bin operasyon
Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun Hong Kong'da ve Çin'de bazı kurumları hedef aldığını da iddia etti.
Snowden'a göre, Kurum'un hedefleri arasında Hong Kong'daki Çin Üniversitesi, kamu görevlileri ve öğrenciler vardı.
Edward Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun küresel olarak 61 bin dinleme operasyonu düzenlediğini de savundu.
Hükümet yetkilileri ise uygulamalarını ve kullandıkları sistemi savunarak telefon dinleme ve internetteki faaliyetleri izlemenin onlarca terör komplosunu engellediğini savunuyor.