Sneijder’in saçı, Kanuni’nin sakalı
Abone olTürk dizilerinin genellikle Ortadoğu ve Arap coğrafyasında gün geçtikçe artan popülaritesi, her alanda kendini gösterir oldu.<br/>Gerek giyi...
Türk dizilerinin genellikle Ortadoğu ve Arap coğrafyasında gün geçtikçe artan popülaritesi, her alanda kendini gösterir oldu.
Gerek giyim tarzı gerekse estetik uygulamalar anlamında rol model alınan ünlüler sayesinde Türkiye’ye olan ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle son yıllarda kadınların farklı estetik uygulamalar erkelerin ise daha çok saç ekimi için başvurduğu Türkiye, erkek modasının son keşfi olan ve her geçen daha çok görülen ‘sakal’ içinde önemli bir nokta oldu.
Modern toplumlarda uzun yıllardır tabu olan ve kimilerine göre dinamik, bakımlı bir görünümle tamamen ters düşen sakalın, son yıllarda yeniden gündeme gelmesinde ünlü figürlerin rolü büyük. Sakalı olan bu modayı takip ederken konudan muzdarip olan erkekler ise çareyi sakal ektirmekte buluyor.
Özellikle son bir yılda Türkiye’ye saç ekimi için gelen hasta sayısında ciddi bir artış olduğunu belirten, Estecenter Plastik Cerrahi Merkezi doktorlarından Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erkut Özdamar, "Son akım gösteriyor ki artık önümüzdeki günlerde sakal içinde bu artış geçerli olacak. Saç ve sakal ekimi konusunda Türkiye gerçekten üst düzeyde tedavi imkanı sunabiliyor. Bu konuda Amerika ve Avrupa’nın çok önündeyiz. Ekilen greft sayısının yüksek olması, operasyonların hızlı tamamlanması ve sonuçların çok başarılı olması Türkiye’nin tercih edilmesinde en büyük nedenlerden" dedi.
Ünlülerden Kıvanç Tatlıtuğ saç ve sakal için örnek alınırken, Halit Ergenç sakalları için, futbolcu Wesley Sneijder ise kısa fakat son derece doğal görünümlü saçı için örnek alınıyor.
Sakal ekimi talebinde gözle görülür bir artış olduğunu belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erkut Özdamar, "^Resmi istatistiki rakamlar olmasa da ekim yaptıran her 100 hastanın 10’u sakal, 90’ı ise saç ektiriyor. Saç ekiminde görülen başarılı uygulamalardan sonra böyle bir artışın olmasını son derece normal karşılıyoruz. Sakalını sıklaştırmak isteyenler, şekil vermek isteyip seyreklikten dolayı istedikleri sonucu alamayanlar ve hiç sakalı olmayanlar tereddütsüz sakal ekimi için arayışa giriyor" dedi.
Temelde saç ve sakal ekiminin aynı prensibe dayandığını vurgulayan Op. Dr. Erkut Özdamar, "Sağlıklı her bireye, başının arka kısmında yeterli saç varsa, sakal ekimi gerçekleştirilebilir. Sakal ekiminde donör alan dediğimiz başın arka, ensenin üst kısmı, iki kulak arasında kalan yerdeki saç kökleri kullanılmaktadır. Sakalın çıkış hızı saça göre daha hızlı olduğundan sakalda ki iyileşme süresi de buna bağlı olarak daha çabuk olur" dedi.
3-5 YIL SONRA SAÇ KLONLAMA YAPILABİLECEK
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erkut Özdamar, "Kadınların kalın kaş modası erkeklerin ise sakal modası bugünlerde daha çok gündemde fakat sakal ekimi için ilk çıkış noktasının Johnny Depp ile başladığını söyleyebilirim. Hatta bu kalın kaş modasından daha evvelde vardı. Kimi hastalar ise top sakal bırakabilmek için sakal ekimi gerçekleştirmemizi istiyor, fakat donör alanda yani başın arka kısmı ve ense üstünde yeterli saç kökü olmayan kişilerde sakal ekim yapmak mümkün olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda hastalarımıza saç klonlama (mevcut saçın sayısal olarak çoğaltılması) yönteminin rutin kullanıma girmesi gibi bir seçenek olabileceği konusunda bilgi veriyoruz. Saç klonlamanın 3-5 yıl sonra yapılabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Sakal ekiminde ilk bir kaç gün atlatıldıktan sonra sürecin çok rahat devam ettiğini belirten Op. Dr. Özdamar, hafif ödem ve kızarıklığın 2-3 gün içinde geçtiğini, ekim yapılan bir kişinin 2 ay sonra normal bir şekilde traş olmaya başlayabileceğini ve bunun öncesinde ise makas ile düzeltme yapılabileceğini vurguladı.
Özdamar, "Biz plastik cerrahlar, prensip olarak hastalarımızı yönlendiremeyiz. Gerekli tüm bilgileri, yapılabilecekleri ve uygun planlamayı detaylıca anlatır ve bu bilgiler doğrultusunda kişilerin kendi kararlarını vermelerine yardımcı oluruz. Geçici akımların etkisinde kalarak, kalıcı sonuçlar doğuracak işlemler ileride pişmanlık yaratabilir. Burada son derece önemli olan nokta ise; sakal ekimi saça göre daha az yapıldığından ciddi tecrübe ve bilgi birikimi gerektirir. İşlem, donanımlı merkezlerde, tercihen bir plastik cerrahi uzmanı tarafından planlanmalı ve uygulanmalıdır. Aksi halde son derece olumsuz sonuçlar doğurabilir" dedi.
(İHA)