Skandal! 10 bin derslik müdür odası yapılmış
Abone olFatih Altay'lı Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le yaptığı görüşmeye kaleme aldı
Habertürk Yazarı Fatih Altaylı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le eğitimdeki sıkıntıları, yapılması gerekenleri masaya yatırdı.
Altay'lının bugün köşesine taşıdığı habere göre, müdürler oda haline getirdikleri dersliklerden çıkarılınca bir anda tam 10 bin 645 derslik kazanılmış!
İşte Altaylı'nın ses getiren yazısı;
Dün söylediğim üzere, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le salı öğlen buluştuk.
Davet ondan geldi.
Anlattıkları oldukça ilginçti
4x3 sistemi devreye girmiş olsun olmasın, milli eğitimdeki en büyük sorunun derslik olduğunu anlatarak başladı Ömer Dinçer.
Burada zannedilenin aksine Anadolu'da sorun olmadığını, pek çok ilde derslik fazlası bulunduğunu ama özellikle göç alan ve hızlı büyüyen kentlerde bu sorunun çok büyük olduğunu anlattı.
EN BÜYÜK SORUN İSTANBUL'DA
İstanbul'un Esenler, Beylikdüzü, Esenyurt, Halkalı gibi bölgelerinde. İstanbul'un kent merkezinde derslik sorunu bulunmadığını, buralarda sınıfların 30 kişi civarında olduğunu ama kent çevresine doğru gidildikçe sorunun büyüdüğünü ve bu öğrenim yılında bazı yerlerde 50,60, hatta 70 kişilik sınıflar olabileceğini söyledi.
Derslik konusunda özellikle Hüseyin Çelik döneminde büyük yatırım yapıldığını, hayırseverlerin de yardımıyla her yıl 18 bin civarında derslik inşa edildiğini ama hayırseverlerin yavaşlamasıyla birlikte şimdilerde bu sayının 11-12 bin civarında seyrettiğini, bunun üçte bire yakınının hayırseverler, gerisinin de devlet tarafından yapıldığını anlattı.
Ancak anlattığı noktalardan biri çok ilginçti.
"Derslik sıkıntısı had safhadayken, okullarda yaptığım incelemelerde çok ilginç bir durumla karşılaştım. Pek çok okulda kendilerine ayrılan odaları beğenmeyen ve küçük bulan müdürler, derslikleri kendilerine oda yapmışlar. Yetmemiş. Bir dersliği de yardımcılarına oda olarak tahsis etmişler. Zaten derslik sıkıntısı olan yerde bir de durduk yerde iki derslik kaybetmişiz. Hemen bunların tespitlerini yaptırdım ve müdürlere bir yazı yollayarak bu odaları boşaltmalarını söyledim. Biraz bozuldular ama mecburen boşalttılar."
"Peki bu yolla kaç derslik elde ettiniz?" diye sordum.
Rakam şaşırtıcıydı.
Müdürler oda haline getirdikleri dersliklerden çıkarılınca bir anda tam 10 bin 645 derslik kazanılmıştı.
Bunların 2 bin 697'si, derslik sıkıntısının en fazla çekildiği İstanbul daydı.
Peki öğrenci sayısı az olan okullara, öğrenci sayısı fazla olan okullardan kaydırma yapılamaz mı? İlle herkes sıkış tıkış da olsa mahallesindeki okula mı gitmek zorunda?
ŞİMDİLİK EVET
Okullar açılıp sayılar netleşince öğrenci sayısı az olan okullardan kontenjan belirlenip oralara kaydırma yapılacak. Ama okullar açıldıktan sonra.
'İKİLİ EĞİTİM HEP VARDI'
Derslik sıkıntısı olunca ikili eğitim kaçınılmazdı. Bunu da sorduk.
"İkili eğitim sanki yeni bir şeymiş gibi konuşuluyor. Başta İstanbul olmak üzere ikili eğitim hep vardı. Şimdi de var. İstanbul'da ilköğretimde ikili eğitimin oranı yüzde 60'ların üzerinde. Derslik sorunu çözülünceye kadar da böyle olması kaçınılmaz" diye anlatınca Bakan Dinçer, "Ama bu yıl eğitim çok erken başlayacak ve çok geç saate kadar sarkacak" dedik.
Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN