Siyasiler kredi affına soğuk

Abone ol

AK Parti'nin grup toplantısında bakanların konuyla ilgili görüşleri genelde aynı yönde oldu.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, kredi kartı borçlarıyla ilgili yapılacak düzenleme konusunda en iyi kararı Meclis'in vereceğini söyledi. Çiçek, yasaların günlük beklentilere göre çıkarılmasının çeşitli sıkıntıları da beraberinde getireceğini ifade ederek, "Doğru olan neyse Meclis onu yapacaktır" dedi.

AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Çiçek, Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta ele alınacak olan kredi kartı borçlarıyla ilgili düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tasarıda değişiklik olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine Çiçek, ''Teknik bir konu. Arzu ve isteğe göre değil, özel hukukla alakalı bir konudur. Tasarı TBMM gündemindedir. Ne karar verecekse Meclis karar verecektir. Meclis, mevcut realiteleri dikkate alarak bir karar verir. Yasaları çıkarırken gündelik beklentilere göre çıkarırsanız yarın başka türlü sıkıntılar olur. Doğru olan neyse Meclis onu yapacaktır'' diye konuştu.

Gazetecilerin aynı yöndeki sorularını cevaplandıran Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise tüketicilere bazı uyarılarda bulundu. Kredi kartı kullanımında akıllı hareket etmek gerektiğinin altını çizen Tüzmen, "Bence belli bir seviyeye kadar bunu ödeme gücü olan insanlara dağıtılması gerekir. Kredi kartı kullanımının ekonomi için önemlidir ancak herkesin ayağını yorganına göre uzatmalıdır. Tasarrufun bir kenara bırakılıp aşırı tüketime yönelinmesi genel ekonomi dengelerini sıkıntıya sokar" değerlendirmesini yaptı. Aşırı kullanımın olumsuzluklarının ailede başlayıp şirketlere kadar gittiğini anlatan Tüzmen, şunları söyledi:   "Bunun bir dengesi var, tabii ki kredi kartları olsun. Ama ödeme gücüne göre belli limitler dahilinde verilsin. Tüketime alıştıralım ama aşırı tüketim ekonomi dengelerini sıkıntıya sokar."

Tüzmen, düzenlemenin geçmişi düzeltemeyeceğini ancak bundan sonrasının düzeltilmesi halinde büyük bir başarı yakalanacağını vurguladı.

"DERDE DEVA BİR YASA"

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy da Kredi Kartları Yasa Tasarısı'na ilişkin sorular üzerine, geçmişe dönük düzenleme yapmanın mümkün olmadığını, Anayasa Mahkemesi'nin bu tür düzenlemeleri iptal ettiğini açıkladı. Komisyondan iyi bir yasa tasarısı çıktığını ifade eden Aksoy, bir gazetecinin "Yaşanan olaylar nedeniyle kredi kartları konusunda vatandaşın baskısını üzerinizde hissediyor musunuz?" sorusu üzerine, "Bir arkadaşımızın şöyle veya böyle şekilde vefat etmiş olması bizi üzer. Ama biz bu işin sansasyonunu, şovunu yapanlardan daha çok üzülüyoruz. Bu nedenle hükümetimiz, olmayan bir yasayı çıkarıyor. Bundan önce böyle bir düzenleme yoktu.

Gelir gelmez 2003 yılında Tüketici Yasası'nda 12 ayda ödeme kolaylığını kredi kartları için yapmıştık. Bunu şimdi bir daha yapıyoruz. Yapılan, hükümetin hassasiyetinin içerisinin doldurulmasıdır. Bu yasa için bir şeye yaramaz diyenler var. Ama derde deva olan bir düzenlemedir. Kredi kartlarıyla ilgili çok güzel ve yerinde düzenlemeler yapılıyor. BDDK, kontrolü altına alıyor bütün sistemi. O nedenle son derece yararlıdır. Ödemede kolaylık ve faizler arasında bir rekabet sağlıyoruz. Tüketici kredilerinde faizlerde rekabet var, faizler aşağı düşüyor. Kredi kartında da olacak. Yüzde 2.5'tan yüzde 8'a kadar faizli kredi kartı var. Vatandaş gidiyor yüzde 8'le olanı alıyor. Gerçekten krediye ihtiyacın varsa, yüzde 1 faizle kredi veren tüketici kredileri var. Gidip onu alması lazım" yanıtını verdi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan ise tasarının Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında faiz oranı ve taksitlendirme süresiyle ilgili değişiklik önergesi vereceğini açıkladı. Varan, ''Yüzde 22 faizin sıfıra yakın değerlendirilmesini, ayrıca anaparanın düşük faizle hesaplanarak daha uzun taksitlendirilmesini istiyoruz. İcra takibine düşen öncelikli ancak borcu katlanarak büyüyen ve ödeme güçlüğü içine giren herkes bundan yararlansın istiyoruz. Hükümetle de temasa geçtik. Özellikle faiz ve taksit konusunda adım atılacak" dedi.

Günün Önemli Haberleri