Siyasetin ‘yeni merkezi’: 1071 rakımlı tepe
Abone olRecep Tayyip Erdoğan, Meclis'te yemin etti ve 12. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Erdoğan böylece, Türkiye siyasetinin yeni merkezi olacağı işaret edilen Çankaya Köşkü'ne, diğer bir deyimle '1071 rakımlı tepe’ye yerleşti. Sinan Onuş'un izlenimleri.
Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yemin etti ve 12. Cumhurbaşkanı olarak resmen göreve başladı.
Erdoğan böylece, Türkiye siyasetinin yeni merkezi olacağı işaret edilen Çankaya Köşkü'ne, diğer bir deyimle '1071 rakımlı tepe’ye yerleşti.
Dönemin DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel, ileride halefi olacağı Turgut Özal'a 'cumhurbaşkanı' diye hitap etmemek için uzun süre "864 rakımlı tepenin sakini" ifadesini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Köşkü, siyasi literatürde her ne kadar ‘864 rakımlı tepe’ olarak anılsa da eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görevi sırasında yapılan ölçüm sonrası deniz seviyesinden yüksekliğinin 1071 metre olduğu ortaya çıkmıştı.
Fırlatılan tüzük gölgesinde yemin
Recep Tayyip Erdoğan'ın günlerdir hazırlıkları yapılan TBMM'deki yemin töreni ise Meclis İç Tüzüğü tartışmaları gölgesinde geçti.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da yaptığı basın toplantısında, Erdoğan'ın Anayasa üzerine edeceği yemini "yalan" olarak nitelendirerek Ankara'daki törene katılmayacağını ilan etti.
CHP de tören öncesinde Grup Başkanvekili Engin Altay'ın öncülüğünde bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantı sonunda CHP'liler ‘salona girme ancak itiraz etme’ kararı aldı.
Genel Kurul salonunda TSİ 14.00'ü gösterdiğinde, MHP lideri Devlet Bahçeli ile milletvekilleri ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile de HDP’li vekiller salondaki yerlerini aldı. CHP’li vekiller de Grup Başkanvekili Engin Altay öncülüğünde salona girdi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in gelişiyle birlikte yemin töreni için Genel Kurul açıldı. Çiçek, gündemi okuduğu sırada CHP Grup Başkanvekili Altay ayağa kalkarak usul tartışması açılmasını talep etti. Altay'ın talebine rağmen Çiçek, öncelikle gündemi okuyacağını belirterek kendisine söz hakkı vermedi.
Altay bunun üzerine elindeki Meclis İç Tüzük kitapçığını TBMM başkanlık kürsüsüne doğru fırlattı. Altay'ın bu sırada "Meclis yasalara göre yönetilir" dediği duyuldu.
Altay: ‘Ben de millet iradesiyle geldim’
Altay’ın tepkisi sonrası CHP'li vekiller de topluca salonu terk etmeye başladı. Bu sırada AKP’li vekiller ayağa kalktı ve “yuh” çekerek CHP sıralarına doğru yürümek istedi. AKP grup başkanvekilleri ise AKP’li yerlerine oturtmaya çalıştı.
Salonun sakinleşmesiyle birlikte Çiçek’in daveti üzerine Erdoğan şeref kapısından giriş yaptı. Mazbatasını aldıktan sonra da yemin ederek göreve başladı.
CHP'li vekillerin tepkileri salon dışında da devam etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, milletvekilleriyle birlikte bir basın toplantısı düzenledi.
Altay, “Benim demokratik tepkimdi. ‘Çiğnedin madem, üzerinde tepin’ dedim. Yine olsa yine yaparım” dedi.
İktidar partisinden gelen "Millet iradesine saygısızlık" tepkisine ise Altay, "Ben de millet iradesi ile geldim. Kesinlikle millet iradesine saygısızlık söz konusu değil. Bu yemin, milletimizin takdir ve tercihini istismar etmektir, samimi değildir" karşılığını verdi.
Basına akreditasyon engeli
TBMM'deki yemin töreninde bir ilk de basın locasında yaşandı. Parlamento muhabirliği teamülleri gereği, Genel Kurul izlenirken herhangi bir tepki verilmesi kesinlikle uygun görülmeyen basın locasında, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Türk Medya Grubu Başkanı Cengiz Özdemir’in, CHP'lileri yuhalaması dikkat çekti. Özdemir, kendisini uyaran gazetecilere de “İstediğim gibi davranırım” karşılığını verdi.
Çankaya Köşkü’ndeki devir teslim töreni öncesinde basının giriş yaptığı 5 No’lu kapıda ise ‘akreditasyon’ krizi yaşandı. Cihan Haber Ajansı, Zaman ve Bugün gazeteleriyle Samanyolu, Kanaltürk ile Bugün TV muhabirlerinin töreni izlemelerine izin verilmedi.