Sivil darbenin perde arkası
Abone olBakanların üç generali açığa almasıyla başlayan tartışmada isteğin Genelkurmay'dan geldiği iddia ediliyor
YAŞ'ta terfi ettirilmeyen 3 generalin bakanlar
tarafından görevden alınmasının ardında Genelkurmay Başkanı'nın
isteği olduğu iddiaları gündeme geldi. Genelkurmay'ın üç
general ile ilgili ileride yapılacak atamalarda TSK içinde doğacak
sıkıntıları dile getirerek kanunu hatırlatıp "Açığa alın" dediği
öne sürülüyor.
İSTEK GENELKURMAY'DAN
Genel Kurmay'dan gelen istek üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilgili iki bakana talimat verip, yasal prosüdürleri uygulayın dediği kaydediliyor. Bu konuda görevden alma ile ilgili hukuki altyapınında yine Genelkurmay tarafından hazırlandığı ifade ediliyor.
Genelkurmay Başkanı'nın hükümete görevden alma ile ilgili talepte bulunurken, " TSK içinde iki başlılık ve bundan sonra yapılacak YAŞ toplantılarında ortaya çıkacak atama sıkıntılarını" dile getirdiği kaydediliyor. TSK'nın isteği üzerine gerçeken operasyonu hükümet yaptı.
Balyoz Darbe Planı iddianamesinde ismi geçen ve bu nedenle
Şura'da terfi ettirilmeyen 3 generalin Askeri Yüksek İdare
Mahkemesi (AYİM) kararıyla bir üst rütbeye atanma girişimi
Hükümet'ten döndü.
3 general, bakanların oluruyla açığa alındı. Kararda, "Mahkeme kararı ile terfilerin önüne açılırsa TSK'da iki başlı komuta sıkıntısı yaşanır" endişesi etkili oldu. Üç general görevden el çektirme kararını AYİM'ye götürdü ve işlemin durdurulmasını istedi. 16 Aralık'ta duruşması başlayacak olan Balyoz Darbe Planı davası öncesi Hükümet'ten sürpriz bir karar çıktı.
Darbe planı ile bağlantılı oldukları iddiasıyla Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından, Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından açığa alındı.
Türk Silahlı Kuvvetler Personel Kanunu'nun 65'inci maddesi uyarınca gerçekleştirilen görevden el çektirme işlemi Genelkurmay'da çok yönlü değerlendirildi. Açığa alma kararı 22 Kasım pazartesi günü gerçekleşti, aynı gün üç generale tebliğ edildi.
ERDOĞAN ÖNCE İTİRAZ İSTEDİ
Sabah Gazetesi'de haberi TSK içinde oluşabilecek iki başlılık iddiasına dayandırdı: Başbakan Tayyip Erdoğan, dosyaları Şûra kapsamı dışında tutulan 3 generale AYİM kararı ile terfi yolu açılmasını TSK komuta kademesinde istikrarsızlığa neden olacak bir gelişme olarak yorumladı. AYİM kararını siyasi iradenin yetkisine müdahale olarak değerlendiren Erdoğan, önce itiraz edilmesini istedi.
GENELKURMAY BAŞKANI ATAMALARINDA EMSAL OLUŞTURABİLİR
Ancak, Mahkeme'nin itirazı reddetmesi üzerine Başbakanlık'ta bu kararın, ordunun komuta kademesinde hatta Genelkurmay Başkanlığı atamalarında emsal oluşturabileceği endişesi hakim oldu. Askeri Şûra'nın ihraç dışındaki kararlarına karşı yargı yolu kapalı iken Şûra'da terfi ettirilmeyen veya dosyaları ayrılan personelin mahkeme yolu ile bunu aşmaya çalışmaları "kritik eşik" olarak görüldü. Bu durumun ileride komuta kademesi hatta Genelkurmay Başkanlığı atamalarında ciddi soruna neden olabileceği ve TSK'da iki başlı komuta durumu oluşturacağı tespiti yapıldı.
65. MADDE İŞLETİLDİ
Üç generalin açığa işlemi 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi uyarınca yapıldı. "Açığa alınan veya tutuklanan subay ve askerî memurlar hakkındaki esasları" içeren maddede şu hükümler yer alıyor: "Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar, mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler." Maddenin "e" bendinde ise "terfi sırasına girenlerden açıkta bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz" hükmü yer alıyor.
'YETKİMİ KULLANDIM'
İçişleri Bakanı Beşir Atalay "Kanuni yetkimi kullandım"dedi. Atalay ısrarlı sorular üzerine "Herkes kendi değerlendirmesini yapar" diye konuştu.