Sivas'ın 'doktor balıkları' Bosna'da
Abone olSivas'ın Kangal ilçesine özgü dünyaca ünlü "doktor balıklar", Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da şifa dağıtıyor.
Bazı cilt hastalıklarının tedavisi için kullanılan
Sivas'ın Kangal ilçesine özgü dünyaca ünlü "doktor balıklar", Bosna
Hersek'in başkenti Saraybosna'da şifa dağıtıyor.
Bazı cilt hastalıklarının tedavisi için kullanılan Sivas'ın Kangal ilçesine özgü dünyaca ünlü "doktor balıklar", Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da şifa dağıtıyor.
Hem Türkiye'de hem de Avrupa'da uzun yıllardır tedavi amaçlı kullanılan "Garra rufa" balıkları, Saraybosna'daki tarihi Başçarşı'da açılan merkezde, cilt temizlemek ve masaj için kullanılıyor.
Dişleri olmadığından suya giren insanların derisine zarar vermeyen, sadece vücutlarındaki kabuk ve ölü derileri temizleyen "doktor balıklar"ın, ağızlarındaki ditranol adlı bir enzim sayesinde kimi yaralarda da iyileştirme etkisi yaptığı biliniyor.
Saraybosna'daki merkezin müdürü Medina Smayloviç, AA muhabirine
yaptığı açıklamada, Saraybosna'da sadece kendi merkezlerinde bu tür
bir tedavi ve masaj imkanının olduğunu belirterek, "doktor
balıklar"la uygulanan masajın kadın-erkek, her yaş grubuna uygun
olduğunu ifade etti.
Smayloviç, "doktor balıklar"ın sedef, egzama ve dermatit gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanıldığını aktararak, Türkiye'den getirilen bu balıkların Bosna Hersek'in "yeni" olduğunu söyledi.
"Doktor balıklar"ın ciltteki yaralara odaklanarak bu yaraları iyileştirmeye çalıştıklarını anlatan Smayloviç, müşterilerinden son derece olumlu tepkiler aldıklarını kaydetti.
DOKTOR BALIK EFSANESİ
Smayloviç, "doktor balıklar"la ilgili bir efsanenin anlatıldığını belirterek, "Efsane şu ki Pers topraklarında yaşayan iki erkek kardeş, her gün içerisinde bu balıkların yüzdüğü bir gölge yıkanırlarmış. Kardeşlerden birinin sedef hastalığı varmış ve bu hastalığının zamanla iyileştiğini fark etmiş. Gel zaman git zaman balıkların tedavi için kullanılabileceği keşfedilmiş ve onlara 'doktor balık' adı verilmiş" şeklinde konuştu.
Balıkların dişleri olmadığından cilde zarar vermediğini, sadece ölü deriyi soyduklarını aktaran Smayloviç, "İnsanlar memnun. Olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bir kez deneyen kesinlikle yeniden geri gelecek" dedi.