Sivas'a giden yollar kapatıldı! Madımak anma son dakika

Abone ol

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programda anıldı.

MADIMAK olaylarını 21'inci yıldönümü nedeniyle gruplar Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda toplandı. Polis Sivas'a giden yolları kesti. Madımak'a giden yollarda barikat kurdu. Polis barikatlarına karşın anma için gelen kalabalık Madımak önünde katliamı protesto etti.

Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sanatçılar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Ethembey Parkı'nda toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.

Burada polis barikatıyla karşılaşan grupta yer alan bazı kişiler, polislere doğru çok sayıda karanfil attı. Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri ve anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi.

Sivas olaylarında ölenlerin isimlerinin okunduğu anma programında, aileler ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı CHP'li milletvekilleri, merkezin önüne karanfil bıraktı.

Olaylarda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, Bilim Kültür Merkezi'ndeki anı köşesinde olaylarda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettiği bazı kişilerin de isimlerinin yazılı olmasına tepki gösterdikleri için içeri girmediklerini söyledi. Gültekin, bu isimler anı köşesinden çıkarılmadığı müddetçe içeri girmeyeceklerini belirtti.

METİN FEYZİOĞLU DA KATILDI

Anma programında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 21 yıldır bu yangının sönmediğini belirterek, "Eğer Maraş'ta Alevi-Sünni demeden bir olunsaydı, Çorum'da bir olunsaydı Sivas olmazdı, Gezi olmazdı, Gazi olmazdı, Roboski olmazdı, Rojava olmazdı, Soma olmazdı. Bir olsaydık, iri, diri olsaydık bu katliamların hiçbiri yapılmazdı. Size açık seçik söylüyorum, bu hesaplar sorulur, bugün sorulmazsa söz veriyorum yarın sorulur" diye konuştu.

Olaylarda hayatını kaybeden 35 canın içlerini yakmaya devam ettiğini dile getiren Feyzioğlu, şunları söyledi:

"Burada bu utanç müzesi olması gereken yerde 2 katilin resimleri o duvardan sökülene, isimleri oradan kazınana kadar içimiz yanmaya devam edecek. El birliğiyle o isimleri oradan kazıyacağız, size söz veriyorum. O isimler oradan kazınana kadar bu binadan içeri girilmeyecek. Sivas katliamının bütün sorumluları hesap verene kadar içimiz yanmaya devam edecek."

Feyzioğlu, bu mücadelede sonuna kadar ailelerin yanında olacağını ifade ederek, "Yarın, belki yarından da yakın. Bu dileklerimiz, bu taleplerimiz hepsi gerçekleşecek. Söz, söz, söz" dedi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş da 21 yıl önceki olaya yol açanları lanetlediğini söyledi. Gerçek bir laiklik için mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirten Taş, gerçek laiklik için mücadeleyi yükseltmek gerektiğini ifade etti.

Anma programında, Alevi dernekleri, vakıfları ve federasyonlarının temsilcileri ile Sivas olayları davasının müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan da konuşma yaptı.

Bu arada, programa katılan bazı vatandaşlar arasında kısa süreli arbede yaşandı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Anma programları sırasında kent merkezinde olumsuz herhangi bir olay yaşanmaması için programın yapılacağı yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi çevresinde yoğunlaştı. Kentteki polislere takviye olarak İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Aksaray, Amasya, Elazığ, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Tokat ve Yozgat'tan takviye ekipler getirildi. Toplamda 2 bin 500 polis görevlendirildi. Herhangi bir olaya karşı İl Jandarma Komutanlığı ve 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda takviye kuvvet ekipleri hazır bulunduruluyor. Anma programı kapsamında güzergah üzerindeki Seyrantepe kavşağından itibaren, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Mevlana Kavşağı, Mevlana Caddesi, Meçhul Asker Sokak, İstasyon Caddesi, 50'inci Yıl Kavşağı Cumhuriyet Meydanı arası, Atatürk Caddesi'nin Dört İşletme kavşağından Cumhuriyet Meydanı arası, Hikmet Işık Caddesi, Nalbantlarbaşı kavşağı trafiğe kapatıldı. Eski otel binası yakınındaki bir çok esnafın işyerlerini açmadığı görüldü. Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatıldı.

ANMADAN NOTLAR

Anma programına, HDP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP'li ve HDP'li bazı milletvekilleri de katıldı.

Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre iller başta olmak üzere başka şehirlerden takviye polis ekipleri, kente geldi. Sivas ve başka illerden 2 bin 600 polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

Eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergah, araç trafiğine kapatıldı. Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı. Bilim ve Kültür Merkezi'nde ve yürüyüş güzergahındaki bazı noktalarda dedektör köpekle arama yapıldı.

Anma programına, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 2011 yılındaki olayda hayatını kaybedenlerden bazılarının aileleri ile Beşiktaş'ın taraftar grubu "Çarşı"nın bazı üyeleri de katıldı.

Programa katılan bazı kişilerin, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenler anısına baret taktığı ve "Soma" yazılı tişört giydiği görüldü.

MADIMAK OLAYI NEDİR? MADIMAK'TA NELER YAŞANDI?
Sivas Katliamı, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı...

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olaylardır. Ayrıca Madımak Olayı‘nda dışarda toplanan göstericilerden de iki kişi de hayatını kaybetmiştir.

Madımak Olayı

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti.

Madımak Oteli’nin yakılması

Madımak Olayı ’nda grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci , Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin’i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü.

Madımak Olayı sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen ”2 günlük sokağa çıkma yasağı” ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.

Günün Önemli Haberleri