Sıvacıoğlu olaya tersten baktı

Abone ol

Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Musa Sıvacıoğlu eleştirilerle ilgili ilgili şu açıklamayı yaptı:

Hakkari Merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde meydana gelen olaylarla ilgili olarak kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Musa Sıvacıoğlu, Van Cumhuriyet Savcılığı'na ifade göndermeleriyle ilgili olarak, ''İşlemimizde bir usul hatası bulunmamaktadır'' dedi.

Sıvacıoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, başkanlığını yürüttüğü Meclis Araştırma Komisyonu'nun AK Parti, CHP ve ANAVATAN'ın önergeleriyle kurulduğunu hatırlatarak, çalışmaların 7 Aralık 2005 tarihinde başladığını hatırlattı.

Komisyonun görev süresinin 1 ay uzatıldığını, bu durumda 7 Nisan 2006'da sürenin dolacağını anlatan Sıvacıoğlu, şunları söyledi:

''Komisyonumuz, şu ana kadar 18 toplantı yapmış, 40 kişi dinlemiş, 182 yazışma yapmış ve bu yazılarına 160 cevap gelmiştir. Son zamanlarda yazılı ve görsel basınımızda Komisyonumuzca iddianamede ismi geçen bir iş adamına ait ifadenin hiçbir resmi yazışma yapılmadangizlilik içerisinde ulaştırılmış gibi kamuoyunu yanıltıcı ve yanlış kanaat oluşturucu yayınlar yapılmıştır.

Halbuki olay tamamen bunun aksi olup, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Komisyonumuza gönderdiği 16 Şubat 2006 tarihli 'tutuklu-acil' kaydı bulunan resmi yazı üzerine, Komisyonumuz bu yazıya 20 Şubat 2006 tarihinde cevap vermiştir. İddianame incelendiğinde, tahkikatı yürüten savcının iş adamını dinlediği ve Komisyonumuzdan celbedilen ifadelerinin bir kısmını da delil olarak kullandığı anlaşılmaktadır.''

''SAVCILIĞA GÖNDERME YETKİSİ VAR''

Musa Sıvacıoğlu, iddianamenin ikinci sayfasında yer alan ''deliller'' bölümünde, iddianameye esas teşkil eden delillerin ''Şüpheli, Mağdur, Şikayetçi ve Tanık Beyanları, Ekspertiz Raporları, İnceleme ve Keşif Tutanağı, İhbar Dilekçeleri, Telefon Kayıtları, Nüfus ve Sabıka Kayıtları ile Tüm Dosya Kapsamı'' ifadesinin yer aldığını hatırlatarak, ''Gönderilen ifadenin ön plana çıkarılarak, TBMM'nin iradesine göre kurulan Komisyonumuzun töhmet altına sokulmasına anlam verilememektedir'' dedi.

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun ''Cumhuriyet Savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar'' hükmünü hatırlatan Sıvacıoğlu, şöyle konuştu:

''Savcılıkça istenen bu tutanağın gönderilmemesi, yargı faaliyetine engel olma, adaleti geciktirme gibi bir durumla karşı karşıya kalınırdı ki bu da yargının faaliyetlerini yürütebilme, adaleti yerine getirmeye engel olurdu ki esasen suç olan husus bu olurdu.

Sıvacıoğlu Komisyonun, TBMM iç tüzük hükümlerine göre ifadeyi savcılığa gönderme yetkisi bulunduğunu hatırlatarak, yaptıkları işlemde bir usul hatası bulunmadığını söyledi.

Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'da meydana gelen olayları araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun Başkanı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, ihtisas, araştırma ve soruşturma komisyonlarının, Meclis Başkanlığı aracılığıyla yazışma yapmadığını belirterek, ''Usul ve teamül bu yönde'' dedi.

Sıvacıoğlu, açıklamasının ardından, sadece iki soruyu yanıtlayacağını söyledi. Gazeteciler, bunun üzerine Sıvacıoğlu'na, ''Sınırlandırırsanız, soru sorma hakkımızı kullanmayız. Kamuoyunda tartışılan bir konuyla ilgili olarak ilk kez sizi karşımızda görüyoruz. Kamuoyu adına soracağımız sorular var. Bunu sınırlarsanız hiçbir anlamı kalmaz'' diyerek tepki gösterdi.

''Komisyon, çalışmalarını Meclis Başkanlığı adına yapıyor, tutanakları da Meclis Başkanlığı adına göndermesi gerekmez miydi?'' sorusu üzerine Sıvacıoğlu, daha önce soruşturma komisyonu başkanlığı yaptığını anımsattı. Sıvacıoğlu, ihtisas, araştırma ve soruşturma komisyonlarının, Meclis Başkanlığı aracılığıyla yazışma yapmadığını;  ''usulün ve teamülün bu yönde olduğunu'' belirtti.

Başkan Sıvacıoğlu, ''Savcı ile yapılan yazışma, bilgi istemeyle mi bilgi vermeyle mi ilgili? Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Komisyon'un çalışmalarını, yargıya müdahale olarak değerlendirdi. Bu, yargıya müdahale midir? Komisyon çalışmalarına devam edecek mi, raporu yargıya müdahale olacak mı?'' sorularını yanıtlarken, ''Bir engel yok. Engel  mi görüyorsunuz?'' dedi.

Sıvacıoğlu, Komisyon'un, TBMM'de grubu bulunan 3 siyasi partinin önergeleriyle kurulduğuna işaret ederek, çalışmalarına devam edeceğini ve raporunu hazırlayacağını belirtti.

''İLERİYE YÖNELİK YORUMLAR''

Komisyon Başkanı Musa Sıvacıoğlu, ''Bağımsız yargının görevini yerine getirebilmesi, hepimizin özlediği en önemli husustur. Eğer biz istenilen o bilgiyi göndermeseydik, sizin tepkiniz ne olurdu...? 'Yargı faaliyetini niye aksatıyorsunuz, bağımsız yargının önünü niye kesiyorsunuz?' gibi soruların muhatabı olurduk'' diye konuştu.

25 yıl hakim ve savcı olarak görev yaptığını anlatan Sıvacıoğlu, şöyle konuştu:

''Şüpheli ya da sanığın ifadesini aldığımızda, o kişi bize, 'Ben falanca yerde de o konuyla ilgili ifade vermiştim' der. Bu, bir ilde ya da başka bir ilde olabilir. Acaba orada ne demiş... Biz buna hukuk dilinde mübayenet, çelişki diyoruz. Çünkü delil olarak kullanacağız. Bu, savcının ya da mahkemelerin yetkisindedir. Eğer böyle bir eksiklik kalırsa; bu, Yargıtay'da bozma nedenidir. 'Sanık veya tanık, falanca tarihte ifade verdi, sonraki ifadesinde de şöyle dedi... İfadeler arasında çelişki var' diyerek kararı bozar.''

''Savcıyı, (neden sadece Altındağ'ın ifadesini istediği) konusunda Komisyon'a çağıracak mısınız?'' sorusuna, savcıyı dinleme konusunda bir karar alınmadığını bildirdi.

Sıvacıoğlu, bir gazetecinin, ''İddianamede sadece Kara Kuvvetleri...'' sözleriyle başladığı sorusunu tamamlamadan araya girerek, ''Şu anda yürütmekte olduğumuz bir komisyonumuz var. Görevimize devam ediyoruz. İleriye yönelik, tahmine dayalı yorumlarda da bulunmak istemiyoruz'' diye konuştu.

''ŞÜPHEMİ ÇEKMEDİ''

Sıvacıoğlu, ''Bir gazeteci, 'Bir işadamının ifadesine ilişkin yazıya cevap verdiniz mi?' diye sordu. Ben hayret ettim. Yazmış da yazmamış da olabilirim. 182 yazı yazdım, bu rutin bir iştir. O yazı, benim en ufak bir şüphemi ve dikkatimi bile çekmemiştir. Resmi bir yerden bir yazı geldi, biz de ona yanıt verdik'' diye konuştu.

İddianamenin kendilerine ne zaman gönderildiğinin sorulması üzerine Sıvacıoğlu, iddianamenin e-mail yoluyla geldiğini, ancak geliş tarihini hatırlayamadığını belirtti. AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz da Komisyon'da İşadamı Mehmet Ali Altındağ'ın dinlenilmesini, AK Parti'li Cavit Torun ile CHP'li Ahmet Ersin ve Mesut Değer'in istediğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri