Sıtma mikrobu 'kemiğe saklanmış olabilir'
Abone olHarvard Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptıkları bir araştırmaya göre, sıtma paraziti kemik iliğine saklanıp, vücut direncini düşürebiliyor.
Yapılan bir araştırmaya göre, sıtma paraziti kemiğin içine saklanıp, vücut direncini düşürebiliyor.
Bu araştırmanın sıtmanın bulaşmasına engel olacak yeni ilaç ve aşıların bulunmasının önünü açtığı belirtiliyor.
Araştırma "Science Translational Medicine" adlı dergide
yayımlandı.
Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, söz konusu araştırmanın, hastalığın biyolojisinde "önemli bir bilgi eksikliğini giderdiği" yorumunu yapıyor.
Yayımlanan rapora göre, sıtma paraziti kemik iliğine saklanabiliyor ve buradan bağışıklık sistemine sızarak hastalığa sebep oluyor.
Sıtma parazitinin kemik iliğine yerleşip büyüdüğü iddiası son yıllarda sıklıkla dile getiriliyordu ancak kanıtlanamamıştı.
Ancak Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı bölümünden olan ekip, bu iddiayı kanıtlamayı başardı.
'Önemli bir bilgi eksikliği kapatıldı'
Ekibin başındaki Profesör Matthias Marti, otopsilerden aldıkları hücreleri incelediklerini ve parazitin kemik iliğinin neresinde saklandığını tam olarak belirlediklerini söyledi.
Profesör Marti, "Böylece sıtmaya yol açan parazitlerin kemik iliğinde saklandıklarını kanıtlamış olduk. Ayrıca araştırma süreci çok heyecanlıydı çünkü parazitlere dair bilgilerde önemli bir bilgi eksikliğini kapatıyor" dedi.
Kemik iliğinde saklanan parazitleri hedef alıp, etkisizleştirebilecek bir ilaç ya da aşının üretilmesi umuluyor.
Sivrisineklerin taşıdığı sıtma virüsü, her yıl dünyada yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne sebep oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 2012 yılında 600 bin kişinin sıtmadan öldüğünü, bu kişilerin yüzde 90'ının Sahraaltı Afrika'da gerçekleştiğini açıklamıştı.