Sistaniden protesto çağrısı

Abone ol

Şii türbesinde meydana gelen patlama üzerine Büyük Ayetullah Ali Sistani protesto çağrısında bulundu.

Başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kentinde Şiilerin kutsal Askeriye türbesinde bugün sabah büyük bir patlama olmuştu.

Sistani'nin Necef'teki bürosundan yapılan açıklamada, Şiilerden kendi vilayetlerinde barışçı protesto gösterileri yapmaları ve protesto için Samarra'ya gitmemeleri istendi. Açıklamada ayrıca 7 gün yas ilan edildiği belirtildi.

Irak Başbakanı İbrahim el Caferi ise saldırıyı kınadı ve 3 gün yas ilan etti.

Caferi Irak televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında saldırıyı, "bütün Müslümanlara yapılmış bir saldırı olarak" niteledi ve halkı "İslami birliği güçlendirmek ve Irak'ın ulusal kardeşliğini korumak için daha fazla dikkat göstermeye" çağırdı.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak el Rubai, özel birlik üniformaları giyen silahlı kişilerin türbeye girdiğini, türbeyi korumakla görevli polisleri etkisiz hale getirdiğini, bombaları yerleştirdikten sonra kaçtıklarını ve daha sonra bombaların patladığını söyledi.

El Rubai, el Arabiye televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıdan Irak'ı bir içsavaşa sürüklemek isteyen El Kaide ve Ensar El Sünne gibi aşırı grupların sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Samarra polis şefi Albay Beşir Abdullah, türbeyi korumakla görevli 5 polisin gözaltına alındığını söyledi.

Polis, olayda ölen veya yaralanan olduğu konusunda henüz bilgi olmadığını, ancak bazı kişilerin enkaz altında kaldığının sanıldığını belirtti.

Askeriye türbesinde 868'de ölen 10. İmam Ali el Hadi ve 874'te ölen oğlu Hasan el Askeri'nin mezarları bulunuyor.

Bu arada hükümete bağlı Sünni Vakfı saldırıyı kınadı ve olayı araştırmak için Samarra'ya bir heyet göndereceklerini açıkladı.

Necef halkı ise dükkanlarını kapatmaya ve 1920 Devrimi Meydanı'nda saldırıyı kınamak için düzenlenecek protesto gösterisi için toplanmaya başladı.

Bu arada, Bağdat'ın güneydoğusundaki Kut kenti yakınında bulunan Başrogiya'daki bir okul yakınında meydana gelen patlamada iki çocuğun yanı sıra bir kadının da öldüğü belirtildi.

Diğer saldırılarda Bakuba'da iki polis öldürülürken, Diyala vilayeti Ceza Mahkemesi başkanının Bakuba'nın 40 km doğusundaki el Ahmer köyünde düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtulduğu, ancak korumalarından 4'ünün öldüğü bildirildi.

Günün Önemli Haberleri