Sırrı Süreyya Önder kararını verdi

Abone ol

HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, İstanbul için aday adaylığını açıkladı.

HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, çözüm sürecini konuşan herkesin kanunlara göre suç işlediğini savundu. İmralı'daki görüşmeye ilişkin konuşan Önder, Öcalan'ın müzakere süreci için yasal düzenleme istediğini söylerken İstanbul için de aday aday olduğunu açıkladı.

Sırrı Süreyya Önder, CNN Türk'te yayınlanan Ankara Günlüğü'ne İmralı'da Öcalan ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlattı. Çözüm sürecine ilişkin kaygılarını dile getiren Önder, mevcut haliyle bazı sorunların bulunduğunu; ancak bunların yapıcı dil kullanarak çözümlenebileceğini söyledi.

İSTANBUL İÇİN ADAY ADAYIYIM

Programda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğunu da söyleyen Önder, oyların bölüneceği yönündeki iddialara da katılmadığını söyledi. Oy tabanının kimsenin babasının mülkü olmadığını anlatan Önder, kentte düşman olmayan her anlayışla ittifak kurabileceklerini söylerken Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü eleştirdi. Sarıgül'ü canlı yayında karşı karşıya gelebileceğini de söyleyen Önder, "Sayın Sarıgül, rabbim demeden cümle kurmuyor. Onunla hertürlü tartışmaya varım. Gelsin ekranda tartışalım" diye konuştu.
 
"ÇÖZÜMÜ KONUŞARAK SUÇ İŞLİYORUZ"
 
İmralı'daki görüşmede Öcalan'ın yürütülen sürece ilişkin müzakere ayağının eksik olduğunu kendisine ilettiğini söyleyen Önder bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğini savundu. Bugün iktidar değişse, yürütülen sürece ilişkin herkesin suç işler hale geleceğini ve mevcut yasalarla suç işlediklerini anlatan Önder şöyle konuştu:

"Sayısal Öcalan bir ayağının eksik olduğunu söylüyor. Müzakereye hadi geçelim demekle olmaz. Buna yasal bir çevçeve gerekiyor. Bugün iktidar değişse, şu an herkes şuç işliyor. Mevcut terörle mücadele çerçevesinde herkes suç işliyor. Ben örgütün propagandasını yapmış oluyorum siz ise medya aracılığıyla bunu yaymış oluyorsunuz. Yani sizin cezanız benimkinden daha fazla. Açık sözlüyorum suç işleniyor.

"ŞİVAN PERWER'E SİTEM" 
 
Barzani ve Şivan Perwer'in gelişleri çok kıymetli ve anlamlıdır. Ben bekliyordum, oraya çıkıp bazı ölümlerle ilgili açıklamaları. O insanlara bir selam gönderilebilirdi. Zindanlarda 8 bin insan var, onlara selam söylemeden barış konuşamassınız. 
 
Sayın Öcalan'ın çok yüksek bir özgüveni var. Veraseten gelmiş bir tavrı yok. Barzani gibi 500 yıl önceye gitmiş bir isim değil, Şanlıurfa'dan çıkmış fakir bir ailenin çocuğudur. Lider için ölecek bugün bir insan bulamazsınız. Petrol denilen şey çok çabuk biter. Onun için aralarında bir yarış söz konusu değildir. Öcalan kimse ile rekabet içerisinde değildir.
 
ERDOĞAN'IN SÖZLERİ...
 
Erdoğan'ın Diyarbakır'daki sözlerini yeni bir süreç kabul edebiliriz. Şahsi fikrim, geri çekilmeyi bırakın, hükümet bu adımları atsın silah bırakma başlar. Genel afa da gerek yok. Bu ülkede hasta tutsaklar var. Vedalaşma hakkını istiyor. Heryerden engel var. Herşey bitiyor bir savcı çıkıyor diyor ki kamu adına tehlikelidir. Bunların bir maliyeti yok. Kim bir insanın vedalaşma hakkına karşı çıkabilir. Bunlar gitsin evlerine. Bunlar olacaktır bize düşen dilimizi bunları cesaretlencirecek cümleler kurmaktır.

"KANDİL İÇİN GEREKÇE GEREK" 
 
"Kandil'in biz Kandil'den ineceğiz çünkü" cümlesinin sonunu getirecek cümleleri, kamu adına elinde gücü bulunduranlar vermelidir. 

"SÜREÇ İÇİN UMUT VAR" 
 
Süreç için her zaman umut vardır. Benim açımdan süreç açısından bazı sıkıntılar vardır ancak Sayın Başbakan'ın Diyarbakır'daki sözleri yeni bir başlangıçtır. 

"BDP DAVET ETMİŞTİR" 
 
Şivan o kürsüden, ona borcu olanlara bir selam söyleyebilirdi. Allah ona uzun ömürler versin. BDP, Şiwan'ı onlarca kez davet etmiştir. Kürt halkı, Kürt gençliği Şiwan'a tepkisini dile getirebilir ancak onun can sağlığına yönelik bir tehdit kesinlikle yalandır.
 
 
 
Günün Önemli Haberleri