Sırp orgenerale 27 yıl hapis
Abone olYugoslavya'nın dağıldığı dönemde savaş suçu işlemekten yargılanan en kıdemli komutan olan Momçilo Perisiç suçlu bulunarak 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Lahey'deki Birleşmiş Milletler Mahkemesi, Yugoslav ordusunun
eski genelkurmay başkanını Bosna ve Hırvatistan'da işlenen savaş
suçları nedeniyle mahkum etti.
27 yıl hapis cezasına çarptırılan Orgeneral Momçilo Perisiç, şimdiye dek savaş suçlarından yargıç önüne çıkan en kıdemli Sırp komutandı.
Perisiç, üç yıldır devam eden davada savaş suçu işlenmesine yardım ve yataklıktan hüküm giydi, ancak sekiz bin Müslümanın öldüğü Srebrenista katliamında doğrudan rol oynamadığına hükmedildi.
67 yaşındaki eski orgeneral, suçlamaların tamamını reddetmişti.
Perisiç, hakkındaki karar okunurken, sessizce notlar aldı.
Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM) Yargıcı Bakone Moloto, Perisiç'in 'cinayete yardım ve yataklık, insanlığa aykırı eylemler, Saraybosna ve Srebrenitsa'da sivillere saldırı ile siyaset, ırk ve din temelinde zulüm' fiillerinden suçlu bulunduğunu söyledi.
Perisiç ayrıca Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'e düzenlenen roket saldırılarında sivillerin ölümü ve yaralanması ile cinayet vakalarında, astlarını cezalandırmadığı için suçlu bulundu.
Orgeneral Perisiç, 1999 yılında dönemin Yugoslav lideri Slobodan Miloşeviç'i Bosna ve Kosova siyasetleri konusunda eleştirdiği için görevden alınmıştı.
USSM, ilk kez bu davayla Bosna Hersek'te işlenen suçlar konusunda, doğrudan Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin bir subayı hakkında mahkumiyet kararı almış oldu.
Belgrad'daki Yugoslav yönetimi ile Bosna ve Hırvatistan'daki Sırp liderler arasında yakın bağlar bulunduğu biliniyordu. Ancak bu bağları cezai sorumluluk yüklenilmesini sağlayacak şekilde kanıtlama girişimleri, eski Sırp ve Yugoslav Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç'in davası sürerken ölümü ardından sonuca ulaşamamıştı.
Srebrenitsa suçlamasında beraat
USSM, bu davada, Perisiç'in Yugoslav ordusunun Bosna ve Hırvatistan'daki Sırp kuvvetlerine "geniş lojistik destek sağladığı" sonucuna vardı.
Bu yardım, "yüklü miktarda piyade ve topçu mühimmatı, yakıt, yedek parça, eğitim ve teknik destek" olarak tanımlandı ve Perisiç'in komutası altında, "merkezi, örgütlü ve eşgüdümlü" hale geldiği kaydedildi.
Savcı Mark Harmon, Perisiç'in bizzat kimseyi öldürmemiş olmakla birlikte, suç işleyenlere yardımcı olduğunu, onları koruduğunu; dolayısıyla bu tür bir rolün sorumluluğunu hafifletmediğini savundu.
Mahkeme ayrıca Perisiç'in Bosnalı Sırpların askeri lideri Ratko Mladiç ile işbirliği içinde olduğu ve operasyonlarına yardım ettiğini gösteren kanıtlar buldu.
Ancak Orgeneralin, Mladiç ya da Bosna Sırp ordusundaki diğer Yugoslav subaylar üzerinde 'fiili denetimi olduğuna' ilişkin kanıta ulaşılamadı.
Uzun yıllar süren aramalardan sonra yakalanan Ratko Mladiç'in USSM'de soykırımı da içeren suçlamalarla yargılanmasına devam ediliyor.
Perisiç hakkındaki "katliam" suçlamasında beraat kararı veren Yargıç Moloto, Orgeneralin Bosna Sırp ordusunun Srebrenitsa'daki Müslümanları sistematik olarak katledeceğini öngörebileceği şeklindeki suçlamanın altını şüpheye yer bırakmayacak düzeyde dolduramadıklarını kaydetti.
Bununla birlikte mahkeme, Perisiç'in katliamdan sonra aylar boyu Bosnalı Sırplara yardım sevkiyatını sürdürdüğünü vurguladı.
1993-98 arasında Genelkurmay Başkanlığı yapan Perisiç, USSM'ye 2005'te teslim oldu; Lahey'e hemen nakledilmesine rağmen yargılanmasına 2008 Ekim ayında başlandı.
Yapılan 203 duruşma sırasında, savcılık 82, savunma 22 tanığın ifadesine başvurdu.