'Şırnak KCK' davasında 40 mahkumiyet
Abone ol55 sanıktan 40'ı hakkında 6 yıl 3 ay ile 17 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Kürtçe savunma talebi yine reddedilirken, BDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız da dahil raporlu 12 sanık hakkındaki dosya ayrıldı, 1 beraat, 1 tahliye verildi.
BDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da aralarında bulunduğu 55 kişinin yargılandığı davada 40 sanık 6 yıl 3 ay ile 17 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
Duruşmaya 41 tutuklu sanıktan Faysal Sarıyıldız da dahil 12'si ''raporlu'' oldukları gerekçesiyle katılmadılar.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık avukatları mahkeme heyetinden anadilde savunmaya ilişkin yasanın beklenmesini talep ederek ek süre istedi.
Mahkeme heyeti bu talebi reddetti ve sanıklara son savunmaları için söz hakkı verdi.
Sanıklar savunmalarını Kürtçe yapmak isteyince mahkeme heyeti buna yine izin vermedi ve 7 saatlik bir aradan sonra kararını açıkladı.
Mahkeme 55 sanıktan 40'ını "terör örgütü üyeliği" ve "patlayıcı madde bulundurma" suçlamalarıyla 6 yıl 3 aydan 17 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırdı.
Sanıklar "Biji serok Apo" sloganları ile kararı protesto ettiler.
'Taş atana 6 yıl'
Mahkeme başkanı cezaların neden alt sınırdan verilmediğini açıklarken, ''Taş atanlara 6 yıl ceza veriliyor. Taş atanı azmettirenlere daha fazla ceza vermemiz normal" dedi.
Başkan "Biz hiçbirinizi tanımayız, şahsi bir husumetimiz yok. Bir tutuklu size ters baktığımızı ve buna göre ceza vereceğimizi söyledi. Biz kimseye nefret ile bakmayız. Anadilde savunmayı ret gerekçemiz mevcut yasal çerçevededir. Kimsenin Kürtçe konuşmasından sıkılmayız, oturur dinleriz'' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, aralarında milletvekili Sarıyıldız'ın da bulunduğu raporlu 12 sanıkla ilgili ''kovuşturmanın ayrılmasını'' kararlaştırdı.
Sanık Mehmet Emin Ülger'in beraatına, sanık Rıdvan İnal'ın tahliyesine ve sanık Ayhan Deniz'in de ''akli dengesinin yerinde olmadığı'' gerekçesiyle ''cezalandırılmasına yer olmadığına'' karar veren mahkeme heyeti, yargılama aşamasında yaşamını yitiren Yusuf Kulu hakkındaki dosyanın da ''düşürülmesini'' hükmetti.
Avukatlar davasında 3. duruşma
İstanbul'da Silivri'deki 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise bugün Abdullah Öcalan'ın avukatlarının yargılandığı davanın üçüncü duruşması yapılıyor.
Duruşmada avukatların anadilde savunma talepleri mahkeme heyeti tarafından bir kez daha reddedildi.
Bu davada biri gazeteci, 27'si avukat ve 28'i tutuklu olmak üzere toplam 50 kişi yargılanıyor.
Duruşmaya Van milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi eş başkanı Aysel Tuğluk, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Pervin Buldan'ın yanısıra Fransız Avukatlar Sendikası ve Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Enstitüsü'nden 50'ye yakın avukat izledi.
Salonda ayrıca Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda hukukçu izleyici olarak bulundu.