Şirin hangi partiye?
Abone olAnavatan'dan istifa eden Şirin'in milletvekilliği bir hayli hareketli geçiyor, Şirin'in adı yeni bir partiyle anılıyor.
İstanbul milletvekili Emin Şirin kabına sağmayan bir siyasetçi. 3 Kasım seçimleri ile siyasete 'merhaba' diyen Şirin'in siyasetteki yolculuğu hayli hareketli.
Meclis'te sık sık yazılı soru önergeleri ile dikkati çeken Şirin imzasının bulunduğu 7 kanun teklifi bulunuyor. Yazılı soru önergelerinde rekor kırdı. Şirin'in Meclis'e sunduğu önerge sayısı tam olarak 834. Şirin'in bulunduğu partilerde çok uzun süre kalmadığı gözüküyor. Anavatan'da bulunurken merkez sağı birleştirme çabalarında hep ön saflarda yer aldı.
Şirin'in yakın zaman siyasi geçmişine bakıldığında ulusal bir çizgiye sahip olduğu anlaşılıyor. Güneydoğu, Kıbrıs ve devletin zirvesindeki kurumlar konusunda farklı düşündü. AK Parti yönetimi ve Mumcu'nun fikirleri gözönüne alınırsa Şirin'in ayrılması aslında sürpriz sayılmamalı.
Anavatan Partisi'nden bugün istifa eden Şirin'in yeni rotası neresi olacak? Ancak Anavatan'a geçerken söylediği sözler hala hafızalarda. Aldığı karardan 'fevkalade memnun' olduğunu belirten Şirin, "bundan sonra ana muhalefet partisi ve iktidar alternatifi Anavatan'dır'' demişti.
Ankara kulislerinde konuşulanlara göre Şirin, Genç Parti'ye geçecek. Şirin'in adı bu partiyle daha önce de sıkça anılmıştı. Genç Parti'nin şu anki durumu ve Şirin'in çıkışları örtüşüyor. Buna cevap vermek için önce Şirin'in milletvekilliği dönemine bir bakmak gerekli.
Milletvekili seçilmesinin ardından önceleri parti yönetimi ile ciddi kavgalara girdi. İlk tartışmasını Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile yaptı.
Ardından tezkere krizi ve Irak savaşı Şirin'i iyice partiden uzaklaştırdı. Bu arada İmar Bankası ve Adabank'a el konulması ile ilgili Şener'e soru önergesi yöneltti.
Kıbrıs krizinin gündemde olduğu günlerde ulusalcı çıkışlarıyla tanındı. Hatta Türkiye'nin Mavi Akım projesi kapsamında alınan gaza karşılık Rusya'nın KKTC'yi tanımasını teklif etti.
Ardından 9 Eylül 2003 tarihinde Şirin AK Parti'den istifa etti. İstifa gerekçesinde partinin kurumlarla gerginlik yarattığına işaret etmesi dikkat çekiciydi.
Daha sonra Yurt Partisi (YP)ile dirsek temasına geçti. yp Genel Başkanı Sadettin Tantan ile buluştu. Bazı yurt gezilerinde Tantan ile boy gösterdi.
Şirin İmar Bankası olayını sürekli gündemde tuttu. Şirin mudilere tam destek için BBDK önünde basın açıklaması yaparak bu kurumu sert bir şekilde eleşktirdi.
14 Ekim 2004'te Liberal Demokrat Parti'ye (LDP) geçti. Burada genel başkanlık yapan Şirin 13 Şubat 2004'te bu partiden istifa etti. Şirin istifa ederken de partiyi dernekçi ve ultraliberallikle suçladı.
Şirin Cem Uzan'ın Adapazarı'ndaki çiftlik evine yapılan baskınla ilgili TSMF'yu suçlayan bir soru önergesi verdi. Şirin'in üçüncü durağı Anavatan oldu. 26 Ağustos 2005 tarihinde bu partiye geçti.
Şirin hükümetin Güneydoğu politikasına da sert eleştiriler yöneltti. Şirin Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya için de "Ne oluyor da Doğu'da ne olursa olsun iktidar, bu savcıyı görevlendiriyor? Ne oluyor da Van Cumhuriyet Başsavcısı hakkında benim şikayetimle başlatılan soruşturma kaç aydır bitmiyor? Ne oluyor da bu savcı, yetkisini aşmasına rağmen yerinde duruyor?" diye konuşmuştu.
Şirin hatta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca AK Parti için kapatılma davası açılmasını istemişti.
Emin Şirin kimdir?
22 kasım 1948 Mısır-İskenderiye doğumlu olan Emin Şirin, Robert Kolej İşletme Bölümü'nü 1971de tamamladı. 1971de ABD'ye yüksek lisans yapmaya gitti ve 1 yıl sonra Arizona Eyalet Üniversitesi'nden İşletmecilik masteri aldı. Çok iyi derecede İngilizce, İtalyanca ve Fransızca bilen Şirin, 3 çocuk babası ve bekar.
İnternethaber/Oktay Sağlam