Sıralı Sahte bala karşı uyardı

Abone ol

Türkiye'de sahte bal oranının yüzde 30'lara ulaştığı ortaya çıktı.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, son yıllarda yapılan denetimlerde Türkiye'de sahte bal oranının yüzde 30'lara ulaştığının ortaya çıktığını belirterek, tüketicilerin bala karşı temkinli yaklaşır hale geldiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, Ekoloji Magazin Dergisi'ndeki makalesinde, Türkiye'nin 30 milyar dolarlık tarımsal üretim içinde balın payının 300 milyon dolar olduğunu, 500 işletmenin faaliyet gösterdiği bu sektörde, hiç bal içermemesine rağmen bal diye pazarlanan şurupların satışını her şey dahil sisteminde faaliyet gösteren turistik işletmeler ve ucuzluk marketlerinin körüklediğini belirtti. Glikoz ve fruktoz gibi şeker türevlerine aromatik maddeler eklenerek üretilen bu şuruplarda arıların hiçbir
fonksiyonu bulunmadığını ancak balın 3'te 1'i fiyatına satılmasının bu şurupları cazip hale getirdiğini kaydeden Sıralı, "Bal Tebliği'ne göre, piyasaya sürülen ballara herhangi bir maddenin katılmaması gerekiyor. Oysa arıların hiçbir fonksiyonunun olmadığı şuruplar üretilerek, piyasada bal adı altında satılmakta ve bu durum geçimini bu meslek dalından sağlayan arıcıların itibarını zedelemektedir. Aşırı rekabetin yaşandığı arıcılık ve bal sektöründe, firmalar bir yandan birbirleriyle rekabet ederken, diğer yandan da haksız rekabetle mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar" dedi.

Sahte ballarda antibakteriyel özelliğin bulunmadığını, su oranının yüzde 22'den ve sakaroz oranının ise yüzde 5'ten fazla olup beslenme bakımından da birçok özelliği ve değerlerinin çok düşük olduğunu kaydeden Sıralı, "Sahte ballara karşı çok ciddi mücadelelerin verilmesi gerekmektedir. Piyasaya kaçak bal süren ve sahte bal üretimi yapanların belirlenmesi amacıyla Tarım Bakanlığı, Türkiye Arıcılar Birliği, ilgili diğer dernekler ve yerel yönetimler ortak hareket etmelidir. Tarım Bakanlığının, bal üretenlerin depolarında ve satış noktalarında denetimler artırılmalı, dağıtım ve pazarlamaya yönelik ürün kontrolleri yaygınlaştırılmalı, bal analiz yöntemleri geliştirilmeli, analizde kullanılan donanımlar geliştirilmeli ve nitelikli eleman sayısı artırılmalıdır. Bu amaçla, Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde gerçekleştirilmeye çalışılan yasal düzenlemelerle birlikte sağlıklı bir şekilde yürüyen denetim ve kontrol mekanizmalarının da devreye sokulması gerekir" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri