Sır perdesi aralanıyor...

Abone ol

Gül'ün son açıklamaları Hamas bilmecesindeki sır perdesinin bir bölümünü kaldırdı. İşte ayrıntılar...

Supriz Hamas ziyaretindeki sır perdesi tarafların karşılıklı açıklamalarıyla aralanıyor. Filistin'deki seçimlerin ardından ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren Hamas'ın Ankara ziyareti konusunda, ilk resmi açıklama Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den geldi. Havaalanının kargo bölümünden uğurlanan heyetin ziyareti konusunda bugüne kadar net bir açıklama yapmayan Gül, ilk kez ziyaretin ABD ve İsrail'in bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini kabul etti. Gül'ün bu açıklaması, Hamas bilmecesinde yeni soruları da beraberinde getirdi ! İşte puzzle da tamamlanması gereken parçalar...


Avivi bilmecesi !


Hamas liderinin Türkiye ziyareti sonrası İsrail'in Ankara Büyükelçisi Avivi, bilgi verilmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Avivi ise, daveti diplomatik bir dille reddeti ve bakanlığa gelebileceğini ancak sadece Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le görüşebileceğini söyledi. Türkiye-İsrail arasında kısa süreli de olsa gerğinliğe neden olan bu tavır, Gül'ün açıklamalarının ardından havada kaldı. Avivi bilmecesi ise, hala çözülemedi !


Yeni bir Oslo anlaşması mı ?

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Hamas heyetinin Türkiye'ye geleceğinden ABD ve İsrail'in önceden bilgisi olduğu sözleri ABD'nin, 12 yıl önce Norveç diplomasisini bir kez daha gündeme taşıdı. 1994 yılında İzak Rabin'le, Yaser Arafat'ı Oslo Anlaşması için masaya oturtan ABD, bu kez Türkiye aracılığıyla Ortadoğu'da yeni bir anlaşmaya mı hazırlanıyor ? Bu konudaki tartışmalara katılan filistinli diplomatın sözleri ise çok önemli ! 1987'de işgal altındaki topraklarda doğan Hamas'a Arafat'ın dahi söz geçiremediği düşünülürse, El Fetih'ten sonra halk için örgüt tekrardan umut oldu. Oyların bölünmesi ise, Hamas'ın işine yaradı. Eğer Hamas'ın seçimlere katılması engelmiş olsaydı veya sandıktan çıkan sonuca saygı gösterilmeseydi Hamas bölgede daha da güçlenebilirdi.


Gül ne dedi ?


TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleriyle bir araya gelen Gül, basına kapalı yapılan toplantıda milletvekillerinin güncel konularla ilgili sorularını yanıtladı. Hamas heyetinin Türkiye ziyaretinin tüm dünyada olumlu karşılandığı belirten Dışişleri Bakanı Gül, ziyaretin Türk basınındaki yankılarının olumsuz olmasına karşılık dünyada olumlu karşılandığını, girişimin samimi ve iyi niyetle yapıldığını vurguladı.
 
CHP Aydın milletvekili Özlem Çerçioğlu'nun, ‘Heyetin Türkiye'ye gelmeden önceki düşüncesi ile geldikten sonraki düşüncesinde bir değişiklik oldu mu?’ sorusuna Gül, ‘insanların düşüncesi hemen bir günde değişmez’ karşılığını verdi.  

Günün Önemli Haberleri