Sion ile Fenerbahçe'nin durumu aynı mı?
Abone olUEFA'nın FC Sion ile ile ilgili yaptığı açıklamanın Fenerbahçe için ümit olacağını bekleyenlere kötü haber.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Spor Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Erkan Küçükgüngör, UEFA'nın Sion Kulübü için yapmış olduğu açıklamanın farklı, Fenerbahçe'nin halen devam eden davasının ise farklı olduğunu savundu.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Küçükgüngör, İsviçre takımı Sion'un kendi ülkesindeki bir mahkemeden karar aldırdığına,Fenerbahçe için ise böyle bir durumun söz konusu olmadığına dikkati çekerek, ''Bunlar birebir örtüşen davalar değil. Buradan Sion lehine karar çıksa da arkasından Fenerbahçe lehine de karar çıkacak anlamına gelmez'' dedi.
Fenerbahçe'nin davasının, UEFA ile Sion arasındaki davadan farklı bir yapıda olduğunu belirten Prof. Dr. Erkan Küçükgüngör, ''Fenerbahçe'nin davası, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) görülen bir dava. Herhangi bir mahkeme kararı söz konusu değil. Bu, UEFA ile Sion arasındaki davadan farklı bir noktada. CAS, bir hakem yargılaması yapıyor. Tahkim usulünde bir yargılama yapıyor. Bir mahkeme değil. O yüzden taraflar hakemlerini seçiyorlar, seçilen hakemler de bir başhakem seçip, uyuşmazlığı o şekilde karara bağlıyorlar. UEFA'nın yapmış olduğu açıklama, şu an için 'Fenerbahçe'yi destekliyordur, o anlamda Fenerbahçe lehine sonuçlanabilir' demek biraz fazla iyimserlik gibi geliyor. Birkaç adım sonrasını görmemiz lazım. UEFA ile Sion arasındaki CAS kararı, Fenerbahçe için bir ışık teşkil edebilir'' diye konuştu.
''FENERBAHÇE'Yİ UEFA DEĞİL TFF İHRAÇ ETTİ
Spor Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Küçükgüngör, Fenerbahçe'yi UEFA Avupa Şampiyonlar Ligi'nden UEFA'nın değil, TFF'nin ihraç ettiğini anımsatarak, ''Aslında Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nden UEFA men etmedi. Bizim federasyon men etti. Geri planda UEFA'nın bir telkini veya zorlaması olabilir. CAS'ın kararında da bu husus göz önüne alınabilir. Men kararı, UEFA'nın vermiş olduğu bir karar değil. Kararı alan makam TFF. Bu nedenle de Fenerbahçe'nin davası o çerçevede CAS tarafından reddedilebilir'' şeklinde konuştu.
UEFA'nın, CAS'ın verdiği tüm kararları tanıdığını vurgulayan Küçükgüngör, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İyimser olmak için henüz erken. UEFA önce, İsviçre mahkemesinin Sion lehine aldığı kararı uygulamama yönünde bir eğilim sergiledi. Sonrasında ise kararı değerlendirme yönünde alternatifler geliştirdi. Alternatif geliştirmeyi de CAS'ın kararına bırakıyor. UEFA, CAS'tan gelecek kararı bekleyecek ve alternatifleri hayata geçirecek. UEFA, İsviçre mahkemesinin vermiş olduğu kararı bir bakıma beklemeye almış durumda. Mahkeme ile aynı karar çıkarsa, alternatifleri devreye sokacak. Uluslararası Spor Federasyonları, devlet mahkemelerinin verdiği kararları reddediyor. Kendisine müdahale yetkisinin olmadığını savunuyor.''
''UEFA, İSVİÇRE MEDENİ KANUNLARI'NA GÖRE KURULDU"
Prof. Dr. Erkan Küçükgüngör, UEFA'nın, İsviçre Medeni Kanunları'na göre kurulmuş bir dernek olduğuna dikkati çekerek, ''UEFA, İsviçre'de kurulmuş. İsviçre Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulmuş bir dernek. Bizdeki bir dernekten de statü konusunda bir farkı yok. Kendi ülkesinin kanunlarına göre kurulan UEFA, İsviçre'deki bir mahkemede verilmiş bir kararı uygular mı? Soru bu. Spor hukukunun en önemli maddesi de burada ortaya çıkıyor'' ifadelerini kullandı.
Küçükgüngör, sözlerini şöyle tamamladı:
''Uluslararası federasyonlar, devlet mahkemelerinin vermiş olduğu kararlarla kendi işlerine karışılmasını istemiyor. UEFA son noktaya kadar direnecek ve CAS'ın vereceği kararı uygulayacak. CAS'ın kararı, İsviçre mahkemesinin kararı gibi olursa, UEFA da tanıdığı bir kurumun kararını uygulayacak. CAS'ın kararı UEFA'yı destekler nitelikte çıkarsa, o da belli değil aslında. O zaman UEFA'yı tekrar takip etmek lazım. İsviçre mahkemesinin kararını mı uygulayacak, yoksa genel eğilime uyarak ret mi edecek?. Bunu görmemiz lazım. CAS kararı, UEFA lehine çıkarsa, İsviçre mahkemesinin vermiş olduğu kararı UEFA göz ardı edebilir.''