Sinop'tan füze ve uydu fırlatılacak
Abone olSülük Gölü mevkiinde 1992 yılına kadar faaliyet gösteren ABD'ye ait radar üssü, Roketsan tarafından kullanılmak üzere Milli Savunma Bakanlığı'na devredildi.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin ürettiği füzelerin menzilinin 2500 kilometreye çıkarılması talimatının ardından, roket teknolojileri alanındaki çalışmalara hız verildi. TÜBİTAK Başkanı Yücel Altınbaşak "500 km menzilli füzeyi TSK'ya teslim ettik. 1500 km menzilli füzeyi de bu yıl tamamlarız" derken üç ay önce de 2014 yılına kadar 2500 kilometre menzilli füze hedefi koyduklarını açıkladı.
Füze teknolojileri konusunda alınan son önemli kararı ise Roketsan duyurdu. Roketsan internet sitesinden yapılan açıklamasında "Sinop'a füze test atış ve deneme alanı yapılıyor. Tesis kısa süre içerisinde tamamlanarak, Karadeniz üzerinde Türk mühendisleri tarafından üretilen füzelerin test atışları yapılacak" denildi.
FÜZE ÜSSÜ
Türkiye bir yandan füzelerinin menzilini geliştirmeye çaba harcarken, diğer yandan yine roketle fırlatılan uydu teknolojisi konusunda hızlı adımlar atıyor. TAI'nın yürüttüğü Göktürk projesi kapsamında iki yerli uydunun üretim faaliyetleri devam ederken ikinci adım da uydu fırlatma teknolojisi olacak. 2013'ten itibaren küçük ve hafif uyduların test amaçlı olarak ve milli roket sistemleri kullanılarak yerli imkânlarla uzaya fırlatılması planlanıyor. Uyduların fırlatma işlemi de Sinop'ta kurulacak füze üssünden yapılacak.
GERİ SAYIM
Füze testleri ve uydu fırlatma faaliyetlerinin kısa süre içerisinde başlayacağı Sinop için "nükleer santral" projesi de güncelliğini konuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız kısa süre önce yaptığı açıklamada Sinop'ta nükleer santral kurulması için Japonya ve Güney Kore ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı ve "Türkiye'nin nükleer konusundaki kararlılığı devam ediyor. İki değil, üç santral yapıp ülkemize kazandırmak için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık" dedi.
"FÜZE KARAYA DÜŞMESİN DİYE..."
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise füze test alanı için niçin Sinop'un tercih edildiği sorusuna şu yanıtı verdi: "Kendi füzelerimizi üretiyoruz. Belli bir kilometreye kadar. Bu ürettiğimiz füzelerin de bir test alanının oluşması gerekir. Bu testlerin denize yakın olması lazım... Ola ki füze yarı yolda düşerse, karaya, herhangi bir sıkıntı vermesin diye... Bir çok testimizi Karadeniz'de yapıyoruz. Böyle bir çalışma var. Hayırlısı neyse o olur. Ama Türkiye'nin en uygun yerde bir test merkezine ihtiyacı var. Onun için çalışılıyor."