Sınırdışı edilen İranlı diplomatlar Tahran'da
Abone olTahran'daki büyüklelçiliğine yönelik saldırı ardından, İngiltere Londra'daki tüm İranlı diplomatların sınırdışı edilmesi kararı almıştı.
İran medyası İngiltere'den sınırdışı edilen İranlı diplomatların ülkelerine döndüğünü bildirdi.
İngiltere İran'ın başkenti Tahran'daki büyükelçiliğine yönelik saldırının ardından, Londra'daki İran büyükelçiliğinin kapatılacağını ve ülkedeki tüm İranlı diplomatların sınır dışı edileceğini açıklamıştı.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in açıklamasıyla, ülkeyi 48 saat içinde terk etmeleri istenen İranlı diplomatların, başkenti Tahran'a geldiklerini bildirdi.
İranlı diplomatları havaalanında 150 kadar kişinin ellerinde çiçeklerle bekledikleri görüldü.
Bir grup 'Kahrolsun İngiltere' sloganları attı.
Ancak 25 diplomatla ailerini arka kapıdan çıkardığı dikkati çekti.
Salı günü, nükleer programı nedeniyle İran'a uyguladığı yaptırımları artırma kararı alan İngiltere'nin Tahran'daki Büyükelçiliğine saldırı olmuştu.
Bunun üzerine bakan Hague, Londra'daki İran Büyükelçiliğinin hemen kapatılmasını ve tüm İranlı diplomatların İngiltere'yi 48 saat içinde terk etmesini istediklerini söylemişti.
Elçilik baskını ardından iki ülke arasında yaşanan gerginlik iyice tırmandı.
İngiltere, İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmediğini, en alt düzeye indirildiğini bildirmişti.
İngiltere Dışişleri Bakanı, diplomatik ilişkilerin mümkün olan en düşük seviyeye indirildiğini söylüyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron, Tahran'daki İngiliz büyükelçiliğine yapılan saldırıların ortaya çıkarabileceği "ciddi sonuçlarla" ilgili olarak İran'a sert bir uyarıda bulundu.
Cameron, İranlı yetkililerin ülkelerindeki İngiliz yerleşimlerini koruyamamasını "utanç verici" olarak tanımlamış, saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti ve saldırıya karşı atılacak adımların ilerleyen günlerde açıklanacağını söylemişti.
İki ülke arasındaki ilişkiler İngiltere'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklaması ardından gerilmeye başlamıştı.
İran buna misilleme olarak İngiltere ile ilişkilerin seviyesini indirme kararı almış ve İngiltere karşıtı olarak düzenlenen protesto gösterisinde protestocuların elçiliğe girmelerine engel olmamıştı.
Protestocuların büyükelçiliğe saldırmaları ve içeri girmelerine karşı sert tepki gösteren İngiltere de önce İran'daki diplomatlarını geri çekme kararı aldı ve ardından da İngiltere'deki İran büyükelçiliğinin kapatılacağını açıkladı.
Tahran'daki olaylar ABD, AB ve BM Güvenlik Konseyi'nce kınandı.
İran Dışişleri Bakanlığı ise, olaydan üzüntü duyduğunu açıkladı ve olayları "az sayıda göstericinin kabul edilemez davranışı" olarak tanımladı.
Tahran'daki İngiltere Büyükelçiliğini ve diplomatlara ait bir konutu basan protestocular İngiliz bayraklarını ve bir otomobili yakmıştı.
İran'ın İngilizce yayın yapan resmi kanalı Press TV'de yayınlanan görüntülerde protestocuların elçilik binasına taşlar attığı ve bir protestocunun elinde Kraliçe Elizabeth'in çerçevelenmiş bir fotoğrafını salladığı görülüyordu.
Elçiliğe saldırıya dönüşen protesto, Rejimi Koruma Konseyi'nin ve İran Meclisi'nin İngiltere ile ilişkilerini azaltma kararını izliyor.
İngiltere de, ülkenin nükleer programına fon sağlakları gerekçesiyle İran bankalarına yaptırım uygulama kararı almıştı.