Sınıra ikinci tel örgü geliyor

Abone ol

Yasa dışı göçle mücadele için Yunanistan tarafından başlatılan sınıra tel örgü uygulaması genişliyor.

Kaçak göçmenleri durdurmak için Türkiye sınırına çit çekmeyi planlayan Yunanistan'dan sonra Bulgaristan da şap hastalığıyla mücadele için sınıra tel örgü çekmeye hazırlanıyor.

Bulgaristan'ın, Avrupa Komisyonu'ndan maddi destek alması durumunda "şap hastalığıyla mücadele programı çerçevesinde evcil ve yaban hayvan geçişinin engellenmesi gerekçesiyle" Türkiye sınırına 143 kilometre uzunluğunda tel örgü inşa etmeyi planladığı ileri sürüldü.

Dnevnik gazetesine konuşan Ulusal Veteriner Tıp Servisi (NVMS) Müdürü Yordan Voynov, Soğuk Savaş döneminde iki ülke sınırı boyunca tel örgü bulunduğunu ancak bugün bunun sadece 29 kilometrelik bir bölümün ayakta durduğunu kaydetti.

Voynov, "Tel örgünün inşası, bütçeden ayrılacak para ile yapılarak harcamalar sonradan Brüksel tarafından karşılanabilir. Eğer tel örgüyü yapmazsak yabani veya evcil hayvanların geçişini engelleyemeyiz" ifadesini kullandı.

REVZE DERESİ BÖLGESİ

Bulgaristan–Türkiye ortak sınırının bir bölümünü oluşturan Rezve deresi bölgesindeki Rezve köyünde şap hastalığı tespit edildiğini ve 9 çiftçiye ait yaklaşık 200 büyük ve küçükbaş hayvanın imha edileceğini kaydeden Voynov, imha edilecek hayvanlar arasında Türkiye'den girdikleri belirlenen 21 ineğin de bulunduğunu kaydetti.

Voynov, hayvan sahiplerinin maruz kaldığı zararın devlet tarafından karşılanacağını bildirdi.

Bulgaristan Tarım Bakanı Miroslav Naydenov'un da bugün Rezve bölgesinini ziyaret ederek şap hastalığına karşı alınan önlemler konusunda incelemelerde bulunacağı belirtildi.

"GÜVENLİK DUVARI KOŞULU YOK"

Bu arada Bulgaristan İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov, ülkede çalışan yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada Bulgaristan ile Türkiye arasında bir güvenlik duvarının kurulup kurulmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Ülkemizin Schengen alanına katılımı için böyle bir koşul yok" dedi.

Tzvetanov, Bulgar Sınır Polis görevlilerinin son teknoloji gözetim teknolojisine sahip olduklarını belirterek, X-Ray ve termik tarayıcıların yanı sıra sınırın fiziksel kontrolü için gerekli tüm önlemlerin ciddiyetle alındığını söyledi.

Günün Önemli Haberleri