Sınır ötesine insani harekat

Abone ol

Suriye’de yaşanan dramın önüne geçmek isteyen Ankara, yeni çadırkentleri sınırın Suriye tarafındaki güvenli bölgelere kurmayı planlıyor.

Bu kapsamda bellirli noktalarda ‘güvenlik koridorları’ oluşturulacak, kampların emniyetiyse TSK birliklerince sağlanacak.

Türkiye, Suriye'deki iç savaşın gölgesinde "sınır ötesi insanlık harekatı"na hazırlanıyor. Özellikle savaştan kaçan Suriyelilerin yaşadığı dramın boyutlarının daha da büyümesinin önüne geçmek isteyen ve sınır boyunda yaşanan gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı sık sık dile getiren hükümet, bu kez sınırın Suriye tarafında aktif tedbirleri devreye sokacak.

TSK BİRLİKLERİ GÖREVLENDİRİLECEK

Akşam gazetesi'nde yer alan habere göre, Ankara, gelecek Suriyeli sayısının yıl sonuna kadar 1 milyonu bulabileceği ihtimalinden hareketle, yeni oluşturulacak çadırkentleri, sınırın Suriye tarafındaki güvenli bölgelere kurmayı planlıyor. Bu durumda, belli noktalarda "güvenlik koridoru" oluşturulması ve Suriyelilerin güvenli bir şekilde çadırkentlere yerleşmesi ve yaşaması öngörülüyor. Hükümet'in bu amaçla, BM başta olmak üzere, ilgili kurum, kuruluş ve teşkilatlar nezdinde gerekli bilgilendirmeleri yaptığı belirtiliyor.

Kampların güvenliğinin sağlanması konusunda ise BM çatısı altında alınacak kararlara ilişkin formüller değerlendiriliyor. Bu kapsamda TSK'nın birliklerinin görevlendirilebileceği konuşuluyor. TBMM'de 2012 yılının ekim ayında onaylanan "Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine" ilişkin bir yıllık tezkerenin, bu amaçla kullanılabileceği ifade ediliyor.

İŞTE "SINIR ÖTESİ KAMP" STRATEJİSİ

Hükümet'in yürüttüğü hazırlığa ilişkin bilgiler, Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) bu hafta içinde son şekli verilen raporuna da yansıdı. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Ankara ziyareti ve Başbakan Erdoğan'ın, kurmaylarıyla son bir haftada gerçekleştirdiği iki ayrı "Suriye" zirvesinin ardından tamamlanan raporda, 2013 yılının aralık ayı sonunda sığınmacı sayısına ilişkin beklentiler ve buna karşı planlanan projeler yer aldı.

RAPORDÜ ÖNE ÇIKAN NOKTALAR ŞÖYLE:

ALTYAPIYA 266 milyon TL harcanacak
- Türkiye'deki Suriyeli misafir sayısı Temmuz ayı itibariyle 500 bine ulaşmış olup, yaklaşık olarak yüzde 40'ı yani 201 bin 79'u kamplarda barınmaktadır. 2013 Aralık sonunda ise ülkemizdeki Suriyeli misafir sayısının alt limit olarak 800 bin, üst limit olarak 1 milyon olacağı öngörülmektedir.

- Kurulacak olan yeni kampların yer seçiminde ise sınırın Suriye tarafında kurulması stratejisi benimsenmiş olup, 100 bin kişilik 8 bölümlü toplu çadırlardan oluşacaktır. Yurtiçinde planlanan çadırkent alanları ise Mardin-Nusaybin İlçesi, Aksaray, Niğde ve Konya'dır.

- Türkiye’deki Suriyeli nüfusun yüzde 40’ı yani 400 bin kişinin kamplarda barındırılacağı varsayımından yola çıkarak;

l Kamplara gelecek ek Suriyeli nüfus 200 bin kişi
l Ortalama 2 bin çadırlık çadırkent sayısı 16
l Çadır sayısı 33 bin 300 adet
l Kamp alanı 4 milyon 750 bin metrekare
l Altyapı Maliyeti 266 milyon 007 bin TL
l İşletim maliyeti 40 milyon TL olarak öngörülüyor.

SURİYE TEZKERESİ UZATILACAK

Hükümet, sınır ötesine yönelik insani harekat için mümkün olduğunca yerel imkânları da değerlendirecek. Ancak olağanüstü durumlarda Meclisten geçen yıl aldığı “tezkere” yetkisini de kullanabilecek. Meclis, 3 Ekim 2012’de “Suriye konusunda, TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine” ilişkin bir yıl süreli Başbakanlık Tezkeresi’ni onaylamıştı. 320 kabul oyuna karşılık, 129 ret oyuyla alınan karar, sınır ötesi harekata da vize veriyor. Ancak hükümet, zamanın darlığı nedeniyle Meclis açıldıktan sonra tezkerenin süresinin uzatılmasını talep edecek.

Günün Önemli Haberleri