Sınavını altından 700 yıllık tarih çıktı

Abone ol

Bursa’nın tarihi köylerinden olan Cumalıkızık’ta Orhan Gazi tarafından yaptırılan caminin restorasyonu sürüyor. Tarihi caminin duvarlarında ...

Bursa’nın tarihi köylerinden olan Cumalıkızık’ta Orhan Gazi tarafından yaptırılan caminin restorasyonu sürüyor. Tarihi caminin duvarlarında 3 kat sıva üzerinde ayrı ayrı hat yazılarına rastlanması, restorasyon süresini uzattı.
Cumalıkızık köyünde tarih tekrar canlanıyor. 307 hanenin bulunduğu tarihi köyde, tescilli yapılar bir bir restore ediliyor. 1300’lü yıllarda Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin oğlu Orhan Bey tarafından köye yapılan ilk yapı olan Cumalıkızık Camii, günümüze kadar gelmeyi başardı. Yıldırım Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde yapılan caminin restorasyonunun geçen Ramazan ayında bitmesi planlanıyordu ancak alanında uzman kişiler tarafından restore edilen caminin duvarlarındaki sıvaların altında ayrı ayrı hat sanatı örneklerine rastlanması süreci uzattı.
Restorasyon çalışmaları esnasında 200 yıl arayla atılan 3 ayrı sıvadaki hat sanatı eserlerinin bir bir ortaya çıktığını belirten Cumalıkızık Muhtarı Ahmet Kuş, tarihi köyün ilk sosyal yapısı olan caminin restorasyon çalışmasının sürdüğünü açıkladı. Hat yazılarının kime ait olduğu ile ilgili bir bulguya rastlamadıklarını söyleyen Kuş, restorasyon esnasında ikinci bir mihrap bulunduğuna da dikkat çekti. Cumalıkızık köyünün ilk isminin ‘Camilikızık’ olduğunu ifade eden Kuş, restorasyon ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Osmanlı döneminde caminin yarısı medrese olarak kullanılıyordu. Daha sonra nüfusun artmasıyla medrese kaldırılarak tamamı ibadethane olarak kullanılmaya başlandı. Bunun üzerine başka bir mihrap yapılırken, diğer mihrap tuğlalarla kapatılmış. Restorasyon esnasında bu mihrap da ortaya çıktı. Mihrabın önüne tuğla örmüşler. Sıvamışlar. Bu mihrabı kapatmayacağız. İki mihrap da birlikte kalacak. Bu caminin tarihi dokusu bozulmasın diye ince elenip sık dokunarak restorasyon çalışmaları sürüyor."
Caminin duvarlarından çıkan el işi sanat eserlerinin korunacağını ifade eden Kuş, “Duvarlardaki işlemeler zarar görmesin diye çalışmalar yavaş yürüyor. 700 yıllık bir yapı olduğu için sıvalar çok nazik. Eğer bu sıvalara ve yazılara rastlanmasaydı geçen sene Ramazan ayında açılacaktı. Bu ince işler çıkınca restorasyon uzadı” ifadelerini kullandı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri