Şimşek'ten zenginlere vergi sürprizi
Abone olHükümet vergiyi tabana yayma konusunda ciddi bir çalışmaya girdi. Maliye Bakanı Şimşek yeni uygulamadan ayrıntılar aktardı.
İNTERNETHABER.COM- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,
zenginden daha fazla düşük gelirliden daha az vergi alınacağını
açıkladı.
Yeni gelir vergisi reformunda rant geliri vergilendirilecek. Tüm gelirlerin birleştirilerek beyan edilmesi üzerinden vergi ödenecek.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNBC-e'nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Dolaylı vergilerin yüksek olduğu yönünde bir görüş olduğunu belirten Şimşek, sanılanın aksine bu durumun yanlış olduğunu beirterek sözlerine şöyle devam etti:
DOLAYLI VERGİ ORANLARINDA AB İLE AYNIYIZ
"Dolaylı vergi ne demek. Tüketimden alınan vergi. Peki gerçekten
yüksek mi? Gelirden aldığımız vergi o kadar düşük ki, toplam
içerisinde dolaylı vergilerin oranı yüksek çıkıyor. Milli gelire
oran olarak AB ile aynıyız, OECD ülkelerinden 1 puan yukarıdayız.
Ama doğrudan vergiler gelir üzerinden yani kurumlardan elde
ettiğimiz gidere baktığınız zaman AB ortalamasının yarısında dahi
değiliz."
Türkiye'nin vergiyi tabana yayma konusunda ciddi çaba içinde olduklarının altını çizen Şimşek, yeni vergi düzenlemesinin ayrıntılarını anlattı:
"Beni mazur görürseniz ben sizi örnek veriyorum. Sizin NTV'den aldığınız maaşınız var. o ne yapıyor? Kaynağında stopajla belli oranlarda vergi kesiliyor. Gelir vergisi. Ama varsayalım şimdi sizin kira geliriniz var, faiz geliriniz de var. Şimdi biz yeni modelde şunu yapmak zorundayız. Belli düzeyin üstündeki gelirler için siz beyanname vereceksiniz.
O beyannamede bazı harcamalarınızı indirebileceksiniz. Ama bütün elde ettiğiniz gelirler bir havuzda değerlendirilecek ve ona göre vergiye tabi olacak. Olması gereken bu. Ama dediğimi gibi elimizdeki şu an taslak. Bakanlar Kurulu'nda sonra Meclis'ten nasıl çıkar bilemeyiz.
BAZI İMTİYAZLARI AZALTMAYI ÜMİT EDİYORUZ
Zenginden biraz daha fazla vergi alacağız. Zenginden derken yüksek gelir elde eden daha yüksek, düşük gelir elde edenden daha az. Zaten arzulanan bu değil mi? Vergi adaleti bunu gerektirmiyor mu? Yapmamız gereken şey bu. Bazı imtiyazları bu çerçevede azaltmayı ümit ediyoruz. Bir örnek daha vereyim size. Diyelimki siz İstanbul'un ucra köşesinde gittiniz yüzlerce dönüm arazi aldınız. Bir kaç yıl sonra burası geldi imara tabi tutuldu.
BATIDA SİSTEM NEYSE BİZDE ONA DOĞRU GİDECEĞİZ
1 liraya aldığınız yer 10 lira oldu. Şu anda elinizde 5 yıl tutmuşsanız vergi yok. Bu çok yanlış bir şey. Bu adaletli değil. Yeni gelir vergisi reformunda isterse yüz yıl sonra satsın yine gelir vergisi ödeyecek ama belli bir çerçevede. Amortismanı, enflasyonu dikkate alacağız. Yani batıda sistem neyse yaşa yavaş ona doğru gideceğiz. Çok ciddi rant elde edip vergi vermeyen ülke olmaktan çıkmamız lazım. O türden bir çalışma yaptık."
Altın fiyatlarında bugün ne oldu?